Foto bij Excelsior'31 voetbalt zich na rust naar verdiende 2-0 zege op Capelle (samenvatting geplaatst!)

Bekijk hieronder een samenvatting van het duel op Excelsior'31 TV. De beelden zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, interviews (met Hans van Dijkhuizen en Kevin Siemelink) door Leon Simons.

Excelsior’31 – Capelle 2-0 (0-0)
61. Dylan Vosskuhler 1-0
86. Cenk Uguz 2-0

Scheidsrechter: A.L. Van de Ketterij, assistenten: G. Van Eerde en W.A. Van der Schans

Opstelling Excelsior’31: Arjan Kok (c), Kevin Siemelink (79. Gerald ten Hove), Andreas David, John Lubbers, Dennis Rosink, Niek Davina, Cenk Uguz, Robert Wilens (84. Maurice Bartelds), Marco Aydin (62. Patrick Gerritsen), Denis Mahmudov

Opstelling vv Capelle: Nick van der Ploeg, Jami Jaliens (67. Leen van Steensel), Jos van Nieuwstadt, Jeroen Koppelaar, Jesper van de Bosch, Philippe den Hartog (67. Michel van Guldener), Lars Bosscha (c), Lucas van Oeveren, Peter de Lange, Marvin Strik (78 Henk Roeland), Kay Blokland

Geel: Excelsior’31: Wilens (31), Rosink (40)

Excelsior'31 voetbalt zich na rust naar verdiende 2-0 zege op Capelle
Dat Excelsior’31 zich niet zonder slag of stoot neerlegt bij degradatie bleek vanmiddag. De ploeg van trainer Hans van Dijkhuizen versloeg Capelle gedecideerd met 2-0 en beëindigde daarmee de ongeslagen reeks van 7 wedstrijden van de uitploeg.

In de eerste helft ging het gelijk op. Het was een helft met goede aanvallen, onnodige foutieve passes en een aantal mogelijkheden aan beide kanten.

Aan Excelsior’31 zijde was Mahmudov (redding Van der Ploeg) het dichtst bij een doelpunt. Den Hartog (afstandsschot op de lat) had Capelle naar een voorsprong kunnen schieten.

Na rust was er maar een ploeg die de dienst uitmaakte: Excelsior’31. In de 48e minuut was Aydin met een schot, dat via de binnenkant niet binnenrolde, dichtbij de openingstreffer.

Een kwartier later brak Dylan Vosskuhler de ban. Hij krulde een vrije trap van net buiten de strafschopgebied links in bovenhoek: 1-0. Capelle kon na het doelpunt geen vuist meer maken.

Waar Excelsior’31 topscorer Denis Mahmudov een kwartier voor tijd verzuimde de doelpuntenmarge te vergroten (hij kreeg de bal een meter voor het doel op het presenteerblaadje van Robert Wilens, maar kreeg hem niet in het net), was het Cenk Uguz die het duel in de 85e minuut wel in het slot gooide.

Hij werd diep gestuurd op links door Davina, kapte zijn directe tegenstander uit en schoot de bal bekeken in de rechterhoek.

Het kan nog voor Excelsior '31
Bron: klik hier
Tekst: Kerst Boomsma
RIJSSEN - De supporters van Excelsior '31 waren gistermiddag lange tijd niet te benijden. Behalve dat de snijdende oostenwind op de Koerbelt op den duur door elke vezel textiel trok, werden ze ook nog ruim een dik uur door hun eigen spelers in een ijzige spanning gehouden.

Toen veerden ze op, Dylan Vosskuhler krulde heel fraai een vrije trap binnen. Drie minuten voor tijd veerden ze andermaal op Na een snelle omschakeling maakte Cenk Uguz aan alle spanning een einde. Het kan dus nog voor Excelsior '31, rekenmeester en voorzitter Lamber Voortman wist het vooraf zo zeker: "Vier keer winnen en we blijven er in.''

Op de eigen Koerbelt maakte zijn club een mooie stap in de richting van de play-offs en misschien nog wel een treetje hoger. De dubbel en dwars verdiende overwinning op runner up Capelle kan net het zetje in de rug zijn om de valse start van het seizoen te vergeten. In de eerste helft van de competitie werden veertien punten uit zestien wedstrijden gepeurd. Na zeven wedstrijden in 2013 staat de teller al op dertien punten en thuis nog ongeslagen. Het was de nummer zes, Capelle die op visite kwam. Maar aan het spelbeeld was het verschil op de ranglijst niet af te lezen.

Maar ook de thuisclub gaf voor rust niet thuis. De amper 600 voetballiefhebbers die er waren, konden niet warm worden van het spel van beide teams. Door de teleurstellende verrichtingen binnen de lijnen liet de ijzige kou zich sterker voelen en trok men na vijf en veertig minuten met koude tenen en rode neuzen richting clubhuis voor een warme kop koffie of waarschijnlijk iets sterkers.

Excelsior '31 speelde in eigen omgeving volgens een onderhand beproefd recept. Rustig en afwachtend, in aanvallend opzicht loerend op de gouden momenten van vooral clubtopscorer Denis Mahmudov. Capelle had niet het vermogen om Excelsior '31 het leven echt zuur te maken.

Dit tot groot ongenoegen van een zeer teleurgestelde trainer Ronald Klinkenberg. "Dit was vandaag een uiterst matig Capelle en wij hebben de kansom ons nog bovenin te mengen laten lopen. We gaven niet thuis, hoewel de eerste helft ging nog wel. De tweede helft was krachteloos en inspiratieloos. Een zwaar gemiste kans, en daar heeft de tegenstander optimaal gebruik van gemaakt."

Capelle combineerde voor rust wel gemakkelijker dan Excelsior '31 en had in de beginfase pech met een hard schot op de lat van middenvelder Philippe den Hartog. Even later nog een ongevaarlijk rollertje van Lars Bosscha en daarmee zijn de gevaarlijkste momenten voor het doel van Arjan Kok wel benoemd. De roem van Capelle was ook richting Rijssen vooruit gesneld maar op enkele plaagstootjes na kwam Excelsior '31 amper in de verdrukking. Capelle speelde weinig daadkrachtig. Alleen dribbelaar Den Hartog deed bij tijd en wijle onnavolgbare dingen voor de ogen van de Excelsior '31 middenvelders, maar zij herstelden zich gaandeweg de wedstrijd opmerkelijk goed.

Maar ook Excelsior '31 kreeg evenmin veel kansen. Mahmudov probeerde het een paar keer van afstand maar succes bleef uit.

Voor rust miste Hans van Dijkhuizen bij zijn ploeg de bereidheid en felheid om er echt voor te gaan. Daar was volgens collega Klinkenberg van Capelle kant ook duidelijk sprake van. In de rust heeft Van Dijkhuizen daarom bij zijn spelers aangegeven dat een Capelle in deze vorm wellicht evenals HHC Hardenberg ook te tackelen zou zijn. Na rust tapte Excelsior '31 duidelijk uit een ander vaatje en werd zijn ploeg duidelijk de bovenliggende partij.

Al snel na rust leek Excelsior '31 woorden in daden om te zetten maar het schot van Marco Aydin caramboleerde via de binnenkant van de paal voorbij de tweede paal. Amper vijf minuten later kwam Capelle weer goed weg. Nu werd een doelpunt van John Lubbers discutabel wegens buitenspel afgekeurd.

Excelsior '31 ging niet bij de pakken neer zitten. Capelle werd op eigen helft vast gepind en de ploeg kon zich niet meer aan de omarming ontworstelen en na een uur spel was het raak voor de thuisploeg. Excelsior '31 kreeg een vrije trap na een lichte overtreding op Dennis Rosink, ietsjes rechts voor het doel. Een klusje voor een linkspoot, waarvoor Dylan Vosskuhler zich meldde. Met veel gevoel krulde hij de bal over de muur, onhoudbaar voor Nick van der Ploeg (1-0).

Nu moest Capelle wel antwoorden en coach Klinkenberg kwam met een dubbele wissel. Michel van Guldener en Leen van Steensel moesten het tij doen keren. Even was er verwarring bij Excelsior '31. Gaan we consolideren of toch naar voren blijven voetballen? Twijfel is geen goede raadgever en Capelle leek te profiteren. Keeper Kok had alle geluk van de wereld dat de kopbal van Jesper van den Bosch recht op hem af kwam. Het werd in de slotfase billenknijpen voor Van Dijkhuizen bekende hij. "Met elke verre ingooi, corner of vrije trap zat ik met de billen bij elkaar. We hebben geen goeie koppers. Daarom heb ik alsnog Maurice Bartelds en Gerald ten Hove ingebracht vanwege hun kopkracht."

Een kwartier voor tijd had Mahmudov aan alle spanning op de bank en langs de lijn een einde kunnen maken. Maar hij deed zijn naam als clubtopscorer geen eer aan. Na een mooie combinatie tussen Niek Davina en Patrick Gerritsen werd hij door laatstgenoemde keurig vrij gespeeld. Voor een vrijwel leeg doel wisthij de bal echter niet tussen de palen te krijgen. Capelle putte ook hier geen moed uit en bleef een tandeloze tijger. Pas een paar minuten voor tijd bracht Cenk Uguz aan alle onzekerheid een einde (2-0). En daarmee was de strijd beslist.

Excelsior '31 behield de kans om aan rechtstreekse degradatie te ontsnappen, omdat de achterstand van één punt op Spakenburg en twee op Jodan Boys zeker niet onoverbrugbaar is.

Van een boost wil Van Dijkhuizen niks weten. "Wij hebben nog steeds niks. Van echte vreugde is niks te merken. Pas als we écht iets hebben en dat is rechtstreeks vrij, dan zijn we pas echt blij. Naar de p-d plek kijken we niet. We willen blijven winnen. En of dat nu nog steeds vier keer is maakt mij niks uit."

Degradatievoetbal is niet de mooiste soort, wel de spannendste, de meest meeslepende. Groter nog dan bij een kampioenschap - dat vaak lange tijd zichtbaar in aankomst is - is de vreugde bij het ontsnappen aan de schande van degradatie.

Een deel van die vreugde was na afloop in de catacomben van het prachtig vernieuwde complex bij Excelsior '31 waar te nemen. De spelers glommen van oor tot oor. Excelsior '31 leeft nog steeds, dat is duidelijk waarneembaar. Die kans op ontsnapping is zeker aanwezig met nog wedstrijden in het verschiet tegen concurrenten als Spakenburg, SC Genemuiden en het al gedegradeerde DETO Twenterand.