Foto bij Excelsior'31 neemt in blessuretijd 3 punten mee uit Spakenburg (2-3) (samenvatting geplaatst!)

* Bekijk hieronder een uitgebreide samenvatting van het duel, op Excelsior'31 TV. Beelden zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, interviews (met Hans van Dijkhuizen en John Lubbers) door Leon Simons

Toeschouwers: 1800

Opstelling Spakenburg: Sven Taberima, Rudy Jansen, Léon Hese, Hayri Pinarci, Jeroen Hessing (46. Jaap van Duijn), Yumé Ramos, David van de Groep (64. Roy de Vries), Maarten Woudenberg, Harry Zwarthoed, Raily Ignacio (90. Thijs Sluijter), Serhat Köksal

Opstelling Excelsior'31: Arjan Kok, Kevin Siemelink, John Lubbers, Maurice Bartelds (59. Robert Wilens), Cenk Uguz, Dennis Rosink, Niek Davina (78. Amanuel Isa), Denis Mahmudov, Andreas David, Gerald ten Hove (65. Patrick Gerritsen), Dylan Vosskuhler

Excelsior'31 buigt achterstand om in zege

bron: klik hier
SPAKENBURG - Excelsior'31 kwam op bezoek bij Spakenburg na een klein half uur op voorsprong. Het schot van Niek Davina werd nog gekeerd, maar in de rebound was Denis Mahmudov er als de kippen bij om de 1-0 aan te tekenen. De thuisploeg kwam echter al snel langszij: Raily Ignacio schoof de bal achter doelman Arjan Kok. Vlak voor rust kregen de Rijssenaren de kans op de 1-2, maar het schot van Mahmudov spatte uiteen op de lat.

Diezelfde Mahmudov kreeg in de tweede helft een tweede mogelijkheid op de 2-1, maar de aanvaller mikte de bal op de benen van Spakenburg-doelman Sven Taberima. Excelsior'31 kreeg het daarna lastig met Spakenburg. De bezoekers kwamen goed weg toen Ignacio voorlangs schoot, maar moesten vlak voor tijd alsnog het hoofd buigen. Harry Zwarthoed mikte drie minuten voor het einde de 2-1 achter Kok. De wedstrijd leek daarmee gespeeld, maar toen richtte Excelsior'31 zich op. Via doelpunten van Cenk Uguz en Amanuel Isa in extremis boekten de Rijssenaren een cruciale zege: 3-2.

Door de overwinning loopt Excelsior'31 drie punten weg bij Spakenburg en houdt het de voorsprong op Genemuiden, dat op eigen veld wist te winnen van IJsselmeervogels (4-2).

Winst draait toch uit op verlies

(Verslag SV Spakenburg, voor meer foto's van de wedstrijd verwijzen we u graag naar de SV Spakenburg site, met dank aan de redactie van SV Spakenburg)
De eerste helft konden beide ploegen niet overtuigen. Spakenburg mocht de bal iets vaker in bezit hebben maar het kreeg de trein maar niet op de rails. Het was Excelsior dat als eerste het net vond, een schot van buiten de 16 was een te lastige prooi voor Sven Taberima die de bal los liet en kado deed aan Denis Mahmudov. 0-1.
Vervolgens was het de beurt aan Railey Ignacio die één van zijn vele solo acties tot doelpunt promoveerde en de stand gelijk trok. Met nog een bal op de lat en een paar levensgevaarlijke buitenspel situaties mocht Spakenburg niet klagen dat het met een gelijkspel de kleedkamers kon opzoeken.

Spakenburg kwam goed uit de kleedkamer en liet een andere kant zien door sneller en aanvallender de wedstrijd in te gaan. Langetijd was Excelsior niet te zien en bleef Spakenburg opbouwen. Dan weer door het midden via Ramos die telkens de bal zeer sterk aannam en het overzicht bleef houden. Dan weer via Ignacio over links. Doelpunten bleven toch uit tot de 86ste minuut. Tot 3 keer toe kwam de bal in een minuut tijd rakelings voor het doel of tegen de paal maar legde Zwarthoed uiteindelijk alle frustaties van zowel het team als de supporters, die in grote getalen aanwezig waren, in de bal die loeihard in het net suisde. Het stadion barste los en de buit leek binnen. En ook verdiend. Nog even een vertragende wissel en de bal rond spelen zou een mooi einde moeten zijn. Helaas, helaas. De 89ste minuut maakt Excelsior de tegentreffer, krijgen kort daarna een vrije trap niet buiten de 11 meter en scoren de 2-3. Hoe anders kan het gaan met onze huidige kampioen. Degradatie nadert en staan nog zware wedstrijden voor de boeg. Het is buugen of barsten!!

(Foto met dank aan Theo Hartog)

Niemand zet nog geld op ontsnapping Spakenburg

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Kan een grootmacht uit het amateurvoetbal zoals Spakenburg degraderen? Die vraag kreeg Johan de Kock voorgelegd door een verslaggever van RTV Utrecht en de trainer wist zichtbaar niet goed wat hij daar nou op moest antwoorden. "Het kan zo zijn dat we straks aan het eind van het seizoen niet genoeg punten hebben", was zijn ietwat ontwijkende reactie.

Op zich niet zo vreemd dat De Kock verlegen zat om woorden. Amper tien minuteneerder had hij Spakenburg op een ongelooflijke manier onderuit zien gaan tegen mededegradatiekandidaat Excelsior '31: 2-3. In de 89-ste minuut van het 'zespuntenduel' was Spakenburg nota bene op 2-1 gekomen. Een trefzekere uithaal van Harry Zwarthoed leek de geplaagde titelhouder drie punten op te leveren. Het thuispubliek werd gek van vreugde, mensen buitelden bijkans over elkaar heen en vielen elkaar half in de armen.

Het was wederom niet geweldig geweest wat Spakenburg had laten zien, maar na een 0-1 achterstand leek een cruciale zege dan toch echt aanstaande. "Dit zagen we niet aankomen", stamelde De Kock nadat Excelsior '31 in blessuretijd eerst langszij en daarna zelfs voorbij kwam. In de 94-ste minuut kopte invaller Amanuel Isa vogelvrij binnen uit een vrije trap van Andreas David: 2-3. Van dolle extase tot diepe rouw in slechts vijf minuten tijd. De supporters van Spakenburg wisten niet wat ze overkwam. Een boze fan rende het veld op, maakte zijn teleurstelling kenbaar in woord en gebaar. Spelers liepen rond met tranen in de ogen. De ontreddering was compleet.

"Heel pijnlijk", was de eerste reactie van De Kock op een verliespartij die het ergste doet vermoeden voor de Spakenburgse grootmacht. Met nog vier wedstrijden te spelen zakte de ploeg naar de veertiende plaats, rechtstreekse degradatie dus. Ze hebben er dit seizoen lang de moed ingehouden aan de Westmaat, maar nu moest ook De Kock toegeven dat een rampscenario niet louter denkbeeldig is. "Na zo'n wedstrijd als deze wordt het wel heel moeilijk om het zelfvertrouwen terug te krijgen. We waren er heel dichtbij. Wat ik ervan vind dat een speler zoals Yumé Ramos huilend van het veld gaat? Dat toont zijn beleving. Strijd is er vandaag voldoende geweest."

De trainer constateerde ook dat rechtstreekse handhaving nu wel een hele zware klus wordt. Komend weekend wacht Spakenburg opnieuw een op papier moeilijk duel - HHC Hardenberg (uit) - terwijl Excelsior '31 nog speelt tegen concurrent Genemuiden en op de laatste speeldag tegen het reeds gedegradeerde DETO Twenterand. En wat nog belangrijker is dan het programma: bij clubs als Excelsior en Genemuiden zit het door de recente successen helemaal goed tussen de oren. Bij de spelers van Spakenburg lijkt geen praatsessie meer te helpen. "Als er iets fout gaat, dan zakt het helemaal in bij ons", constateerde De Kock.

Zonder de zieke Ricky van den Bergh (keelontsteking) en met Marien Willemsen verrassend op de bank was Spakenburg aan de 'doodsstrijd' met Excelsior '31 begonnen. Wel in de basisopstelling Jeroen Hessing. De centrale verdediger, niet helemaal okselfris, hield het 45 minuten vol en werd toen vervangen door Jaap van Duijn. De Kock legde de mutaties in het elftal uit met de verklaring dat hij teveel risico vond kleven aan een team met te aanvallend ingestelde zijkanten.

Yumé Ramos baant zich weg tussen Niek Davina en John Lubbers (3) door.

Spakenburg begon aardig. Raily Ignacio was een paar keer dreigend en Arjan Kok tikte een bal over de lat. Bij Excelsior '31 kwam het meeste gevaar zoals verwacht van Denis Mahmudov. De clubtopscorer kreeg op de linkervleugel regelmatig (te) veel ruimte van Rudy Jansen. Geen wonder dat het Mahmudov was die bij de eerste echte kans voor Excelsior de score opende, al had hij de hulp nodig van Sven Taberima. De sluitpost van Spakenburg liet de bal los na een schot van Niek Davina. Mahmudov reageerde zeer attent: 0-1. Spakenburg poetste die domper binnen drie minuten weg. De vaak verguisde Ignacio kreeg het publiek op de banken met een droge schuiver: 1-1.

Gek genoeg kon de thuisploeg daarna niet doordrukken en waren de beste kansen voor Excelsior. Mahmudov raakte van dichtbij de lat en mocht na rust alleen op Taberima af, zonder resultaat. Had de kleine aanvaller geduldiger geweest, hadden de Tukkers de wedstrijd mogelijk voortijdig kunnen beslissen. "Die twee ballen moet ik gewoon maken", zei hij. "Na het missen van zulke kansen ga je daar als spits toch over nadenken." Mahmudov had ook gemerkt dat het duel in Spakenburg zich voor Excelsior op dezelfde manier leek te ontwikkelen als de wedstrijd tegen Noordwijk. In die wedstrijd had Excelsior ook op 2-0 of 3-0 moeten komen, maar verzuimde het dat, waardoor Noordwijk een punt pakte (1-1). Na Mahmudovs gemiste kans in de tweede helft nam Spakenburg het initiatief weer in handen.

Ignacio kreeg een paar keer flink wat ruimte, alleen verzuimde hij daar wat mee te doen. Zo zag hij teammaat Ramos over het hoofd, volledig vrijstaand op de penaltystip, en ook lankmoedig verdedigen van Patrick Gerritsen werd niet afgestraft. Ramos schoot in de 84-ste minuut na een knappe actie op de lat en een inzet van Roy de Vries werd van de lijn gehaald. Toen Zwarthoed raak kegelde (2-1), leek de wedstrijd beslist in Spakenburgs voordeel. Tot de knotsgekke laatste vijf minuten, waarin eerst Cenk Uguz voor 2-2 zorgde en daarna Isa een collectief rouwproces in het vissersdorp op gang bracht.

"Ik kon die bal helemaal vrij inkoppen", lachte de dolgelukkige matchwinnaar. "Ja, in de tweede helft hebben we het toch weer lastig gekregen. Spakenburg leunt vooral op die ijzersterke spitsen, met name Ignacio. Op fysiek werden we soms afgetroefd. Maar we zijn blijven knokken en dat is het kenmerk van dit team. We moeten er alles aan doen om met Excelsior topklasse te blijven spelen. Daarvoor moeten we nog twee keer thuis zien te winnen."

Excelsior '31 heeft met Scheveningen (thuis), Barendrecht (uit), Genemuiden (thuis) en DETO (uit) op papier een veel makkelijker programma dan Spakenburg. De ploeg van De Kock treft dus nog HHC Hardenberg (uit), daarna volgen de (waarschijnlijk) aanstaande kampioen Katwijk (thuis), Capelle (uit) en Kozakken Boys (thuis). Er lijkt inmiddels niemand meer over die er nog geld op durft te zetten dat Spakenburg op zeker in de topklasse blijft. "Misschien moeten we wel realistisch zijn en ons vanaf nu richten op de promotie/degradatieplek", aldus De Kock. Half Spakenburg houdt zijn hart vast.

Tekst: Joost Houtappels