Excelsior'31 handhaaft zich rechtstreeks in de Topklasse (foto's & samenvatting geplaatst!)

Foto bij Excelsior'31 handhaaft zich rechtstreeks in de Topklasse (foto's & samenvatting geplaatst!)

Excelsior'31 handhaaft zich rechtstreeks in de Topklasse (foto's & samenvatting geplaatst!)

Klik hier voor 104 foto's (copyright www.excelsior31.nl).

Bekijk hieronder de uitgebreide samenvatting van Excelsior'31 TV. 
De beelden zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, interviews (met Hans van Dijkhuizen en Denis Mahmudov) door Leon Simons.


Excelsior '31 - SC Genemuiden 5-3 (3-1)
7.  Andreas David 1-0, 
38. Anne van der Kolk 1-1, 
40. Robert Wilens 2-1, 
45+Denis Mahmudov 3-1, 
55. Denis Mahmudov 4-1, 
61. Martijn Jansen 4-2, 
73. Siebren Visscher 4-3, 
73.  Robert Wilens 5-3 

Scheidsrechter: B. van der Scheer
Toeschouwers: 2000

Gele kaart: 
18. Maurice Bartelds (Excelsior '31), 90+2 Martijn Jansen (SC Genemuiden)
 
Rode kaart: 
7. Albert Flier (SC Genemuiden), 20. Cenk Uguz (Excelsior '31).
 
Opstelling Excelsior '31: 
Arjan Kok, Kevin Siemelink (38. Patrick Gerritsen, 40. Marco Aydin), John Lubbers (5.Maurice Bartelds), Andreas David, Jan Borghuis, Amanuel Isa, Cenk Uguz, Nick Davina, Gerald ten Hove, Robert Wilens en Denis Mahmudov.
 
Opstelling SC Genemuiden: 
Albert Flier, Arjen Netjes, Rainier Resokario, Arjan Kolk (56. Siebren Visscher) , Erik Rotman, Robert Boes (72. Herman van Dijk), Jeffrey de Visscher, Anne van der Kolk, Willem Lanjouw, Martijn Jansen, Sijmon Eenkhoorn (7. Herwin Henniphof).



Excelsior'31 met bloed, zweet en tranen langs SC Genemuiden 
Het eerste fluitsignaal van de middag had amper geklonken of Excelsior’31 verdediger John Lubbers kon met een serieuze hoofdwond, die verder spelen onmogelijk maakte, het veld alweer verlaten. Lubbers kwam in onzachte aanraking met de elleboog van de vanmiddag verder onzichtbare Willem Lanjouw. Het zette de toon voor een enerverende en spectaculaire Overijsselse provinciederby. 



Excelsior’31 toonde nadrukkelijk meer het initiatief en kwam dan ook niet onverdiend op voorsprong, nog wel van 11-meter, door de vanmiddag sublieme Andreas David. Met kop en schouders beste man van het veld, al zou je daar invaller Maurice Bartelds tekort mee doen. Immers, het centrale Excelsior’31 duo gunde tapijtstad torjäger Willem Lanjouw geen enkele doelkans.
 
SC Genemuiden móest het 6 puntenduel winnen, maar kroop met name voor rust in haar schulp en verzocht vergeefs met enige frequentie op voorspelbare wijze met lange halen Lanjouw in stelling te brengen. Dat de bezoekers voor rust langszij kwamen deed ‘even’ pijn, bij het thuispubliek. Echter, amper 120 seconden later lag de bal aan de overzijde al weer achter Flier-standin Herwin Henniphof. Robert Wilens was de scherprechter, 2-1.

 
Na rust ontpopte het duel zich tot een ware thriller. Het voetbal was misschien dan niet van een meest oogstrelend karakter, maar de spanning vergoedde veel. Waar op goed moment Excelsior’31 uitliep naar een veilig schijnende 4-1 voorsprong, deed SC Genemuiden aanvaller Marthijn Jansen een duit in het zakje door de 4-2 binnen te tikken. 

Dat Siebren Visscher uiteindelijk de 4-3 op het scorebord zette kon voor het thuispubliek de pret niet drukken. Zou het dan toch weer een wedstrijd worden? Niet dus, naar de mening van Robert Wilens. Hij gold opnieuw als scherprechter voor de wankele SC Genemuiden defensie, 5-3. 

Excelsior’31 speelde zich middels deze zwaar bevochten overwinning rechtstreekds vrij van degradatie en komt daarmee ook komend seizoen uit in de Topklasse. SC Genemuiden zal nog een keer alles uit de kast moeten halen om komende week HHC Hardenberg te verslaan.

En daarmee zich eveneens te handhaven, desnoods via p/d wedstrijden.  



Veerkracht redt Excelsior '31 in zinderende strijd
Bron: VoZ  
RIJSSEN - Je kunt rekenen tot je een ons weegt, uiteindelijk moet het toch op het veld gebeuren. De afgelopen maanden vreesden zowel SC Genemuiden als Excelsior '31 na een desastreuze seizoensopening ernstig voor verlies van topklasser.

Het was Hans van Dijkhuizen die het door hem getrainde Excelsior '31 het eerst aan de praat kreeg. Verbetering in de tweede periode werd gevolgd door een nog sterkere derde periode, maar net op het moment dat de Rijssenaren zich veilig konden spelen haperde de machine opzichtig. De 4-1 nederlaag bij Barendrecht veroordeelde Excelsior '31 alsnog tot het spelen van twee zenuwslopende finales.
 

 
Van Dijkhuizens collega Richard Karrebelt zette met SC Genemuiden de eindsprint iets later in, maar die inhaalrace oogde zo mogelijk nog spectaculairder. Uit de laatste tien wedstrijden werden liefst 21 punten gepeurd, uit de laatste vijf zelfs 13.

Voorafgaand aan de oostelijke clash op sportpark De Koerbelt stond SC Genemuiden met 32 punten op de voorlaatste degradatieplaats, een plek gedeeld met de concurrenten Spakenburg en Jodan Boys. De afstand tot het op plek twaalf staande Excelsior '31 bedroeg slechts twee punten. Scheveningen en IJsselmeervogels, respectievelijk elfde en tiende, waren ook nog niet veilig.



Exact half drie verwees scheidsrechter Van der Scheer alle helpers naar de kant. Rekenmeesters weg, de strijd kon beginnen. En een strijd werd het, een zinderende strijd. Niet alleen de spelers maar ook de toeschouwers kwamen adem tekort om het allemaal te volgen, zoveel gebeurde er. Veel doelpunten, nog veel meer open kansen, het 'houtwerk' dat een aantal keren werd geraakt, rode kaarten, kortom een duel dat in Rijssen en omgeving niet licht vergeten zal worden.



Al na een paar minuten konden de tactische concepten de prullenbak in. Eerst zag Van Dijkhuizen zijn verdediger John Lubbers met een hoofdwond geblesseerd afhaken. Vervanger Maurice Bartelds stond nog maar koud in het veld of Genemuiden-doelman Albert Flier vergreep zich bij een door hem niet goed verwerkte terugspeelbal aan Robert Wilens. Rood voor Flier was onvermijdelijk, en even onvermijdelijk legde de scheidsrechter de bal op de stip. Andreas David toonde zich koelbloedig (1-0).

De enorme tegenslag bracht SC Genemuiden maar nauwelijks zichtbaar van de wijs. Het spel golfde op en neer zonder dat één team duidelijk de overhand kreeg. Een kwartier na de veldverwijzing van Flier kwam ook Excelsior '31 met tien man te staan. Maar weinigen op en rond het veld zagen gebeuren waarom Arjan Kolk in de onmiddellijke nabijheid van Excelsior-middenvelder Cenk Uguz onderuit ging. Er was op dat moment geen bal in de buurt.



Scheidsrechter Van der Scheer toonde zich echter even onverbiddelijk als bij de eerste rode kaart. Nu zond hij Uguz gedecideerd van het veld. Uguz zag dus zijn laatste thuiswedstrijd voor Excelsior '31 jammerlijk voortijdig eindigen (hij vertrekt naar SVZW): "Ik baal ervan dat ik nu geen afscheid meer kan nemen, en het is zo onverdiend want er gebeurde niets in het veld. We liepen terug vanaf de achterlijn, er werd daar al wat licht geduwd. Kolk schold nog wat en ik raakte hem in het omdraaien heel licht met mijn been. Niks opzettelijks."

Met het herwonnen numeriek evenwicht begon het bij SC Genemuiden merkbaar beter te draaien. Vooral als de weg werd gevonden naar nummer negen Willem Lanjouw, met zijn lengte en balvastheid een prima aanspeelpunt. SC Genemuiden bleek in staat te zijn tot vloeiende en dreigende aanvalspatronen. Zet Anne van der Kolk en Martijn Jansen in de buurt van Lanjouw en je hebt een geducht aanvalsblok.

De gelijkmaker hing onmiskenbaar in de lucht. Een minuut of zeven voor rust was het zover dankzij Anne van der Kolk. Zou Genemuiden nu doorstoten? Nee, Excelsior '31 toonde veerkracht, want nog geen minuut later profiteerde Robert Wilens van een paar centimeters tekort bij invaller-doelman Erwin Henniphof (2-1). En het werd op slag van rust nog erger voor Genemuiden. Denis Mahmudov wist wel weg met de ruimte die hem geboden werd (3-1).



Gek genoeg voelde iedereen aan dat de strijd nog lang niet gestreden was. Van Dijkhuisen gaf later ook toe dat hij er met 3-1 en zelfs met de 4-1 nog niet gerust op was. De 4-1 van weer Mahmudov, negen minuten na rust, was in ieder geval geen sein voor SC Genemuiden om zich over te geven. Wat heet, de ploeg van Richard Karrebelt was nu weer aan de beurt voor het tonen van veerkracht. Kansen deden zich nu voor beide doelen voor.

Aanvoerder Jansen bracht SC Genemuiden nog binnen acht minuten weer terug in de race (4-2) en Siebren Visscher bracht de spanning zelf weer helemaal terug (4-3). Voor zover de spanning weggeweest was dan, want er gebeurde zoveel voor beide doelen.Mahmudov schoot een keer loeihard op de onderkant van de lat, maar daar kocht Excelsior '31 niets voor. Links en rechts kampten Excelsior-spelers met krampaanvallen, wat de eerst zo euforische aanhang het ergste deed vrezen.

Echter, in deze wedstrijd waarin veerkracht het sleutelwoord was, was blijkbaar de thuisploeg weer aan zet. Nog in dezelfde 72-ste minuut, direct vanaf de aftrap na de treffer van Siebren Visscher, opende de weg naar doelman Henniphof zich voor Robert Wilens als de Rode Zee (5-3).



SC Genemuiden probeerde het daarna nog wel, maar de veerkracht was nu eindelijk opgebruikt. Aan de andere kant schoot Wilens nog een keer op de paal. Aan de zijlijn werd aan de hand van de binnenkomende eindstand van de concurrenten duidelijk dat Excelsior '31 het topklasserschap had behouden, zodat het arbitrale eindsignaal het begin vormde van een Rijssens feestje.

SC Genemuiden wacht nu nog een spannende laatste competitieronde. Van de drie ploegen met 32 punten (naast SC Genemuiden ook Jodan Boys en Spakenburg) degraderen er twee rechtstreeks en krijgt één de kans om nog te onstnappen via de p/d competitie.



Aan de overzijde van het veld brachten Karrebelt nadrukkelijk hulde aan de Genemuider supporters, een mooi gebaar direct na de toch pijnlijke nederlaag. Karrebelt: "De supporters hebben ons gesteund, en wij zijn er vandaag vol voor gegaan. Dat je dan verliest is geen reden om je supporters te vergeten."

Karrebelt toonde zich teleurgesteld maar niet gebroken: "Kijk, vandaag is Excelsior '31 de terechte winnaar. Het klopte bij ons niet in de organisatie, met name doordat we er niet in slaagden om een solide verdedigend blok neer te zetten. Door zonder verdedigend blok pressend te willen spelen gaven we teveel ruimte weg. Daarbij maakten we verdedigend ook nog de verkeerde keuzes. Aanvallend liep het soms wel goed en er waren zowaar momenten dat wij de wedstrijd hadden kunnen doen kantelen. Wat mij betreft is er niets verloren. Integendeel, met onze kwaliteiten maken we aanspraak op de p/d plaats. Daar hoef ik de jongens niet meer scherp voor te zetten. Ze zijn scherp."

De Kampenaar Van Dijkhuizen gaf na afloop glunderend zijn opluchting toe. "Wat een wedstrijd was dit, man. Het kon alle kanten op, veerkracht te over bij allebei de teams. Uiteindelijk waren wij Genemuiden de baas en zijn we één wedstrijd voor het seizoenseinde al veilig. Wat een bekroning van dit seizoen. Na de slechte start gaf niemand meer iets voor onze kansen. Dat was een lastige periode, ook voor mij. Want ik was nieuw hier, afkomstig uit een andere regio. Bij slechte resultaten wordt dan toch naar de trainer gekeken.

Op een gegeven moment heeft het bestuur ook eens gepeild en toen bleek dat het nog goed zat tussen spelersgroep en trainer. Mijn contract werd verlengd, een duidelijk teken van vertrouwen. Al die tijd ben ik in mezelf blijven geloven, maar bovenal bleef ik geloven in de kwaliteiten van deze groep. Een groep die het van het voetbal moet hebben, dat bleek ook vandaag weer. Mijn complimenten aan dit fantastische team."
 
Tekst: Jakob Kos 



Excelsior’31 handhaaft zich in topklasse 
Bron: klik hier 
RIJSSEN – Excelsior’31 heeft zich zaterdagmiddag zeker gesteld van handhaving in de topklasse. De Rijssenaren waren in een knotsgek gevecht te sterk voor achtervolger SC Genemuiden: 5-3.

Er viel veel te beleven in Rijssen. Zo kreeg Genemuiden-doelman Albert Flier al na zeven minuten een rode kaart. Andreas David benutte de strafschop. Even later kreeg ook Excelsior-speler Cenk Uguz een (discutabele) rode kaart.

De thuisploeg bouwde voor de pauze de voorsprong uit naar 3-1, maar raakte door drie blessures in dat stadium  al door alle wisselmogelijkheden heen. Zo moest Patrick Gerritsen nadat hij inviel voor Kevin Siemelink na vijf minuten de strijd alweer staken.  Na rust gingen beide ploegen vrolijk verder met scoren. Denis Mahmudov maakte tien minuten na rust zijn tweede van de middag. Genemuiden bleef via aanvoerder Jansen  en Visscher in het spoor. Vervolgens maakte ook Robert Wilens zijn tweede goal: 5-3.

Daar bleef het bij.
 
 
 


Excelsior'31 coach Hans van Dijkhuizen was bij handhaving in de Topklasse een reuzensigaar beloofd door vaste Excelsior'31 Twitteraar Arno Harbers. Aldus geschiedde!
 



Genemuiden houdt hoop ondanks verlies
Bron: klik hier 
RIJSSEN - SC Genemuiden laat het aankomen op de laatste wedstrijd. Na de nederlaag in het nauwelijks te bevatten duel bij Excelsior'31 in Rijssen (5-3) kan de formatie van trainer Richard Karrenbelt directe degradatie uit de topklasse op de slotdag toch nog voorkomen.Voor het laatste duel, thuis tegen HHC, deelt Genemuiden de voorlaatste plaats met Jodan Boys en Spakenburg, het drietal heeft 32 punten.
 
Twee van de drie bedreigde teams degraderen, de derde krijgt een herkansing in de nacompetitie.
 
Het was veelzeggend dat drie doelpunten van Sportclub in Rijssen niet voldoende waren voor op zijn minst een gelijkspel. En dat in een onwaarschijnlijk duel vol emoties, gekke fouten, doelpunten en kaarten. Het ging al snel mis voor Genemuiden, dat een strafschop incasseerde na acht minuten. Tevens verdween keeper Albert Flier van het veld, omdat hij Robert Wilens had gestuit.
 
Tien minuten later stond Excelsior ook met een mannetje minder, omdat Cenk Uguz zich liet gaan in een duel met Arjan Kolk. Via Anne van der Kolk werd het 1-1, maar in de tegenstoot zorgde Wilens voor een nieuwe Twentse voorsprong. Die situatie was tekenend voor Genemuiden, dat de hele wedstrijd achter de feiten aanliep.
 
Na een enorme achterstand (4-1) kwam Genemuiden in het tweede deel nog een keer terug via treffers van Martijn Jansen en Siebren Visscher. Maar de 4-3 stond nog niet op het scorebord toen de 5-3 al werd gemaakt door Wilens.
 
"Het is verschrikkelijk balen, maar we moeten verder", constateerde Karrenbelt. Genemuiden kan nog ontsnappen via de nacompetitie, waarin drie wedstrijden gespeeld moeten worden.
Kalender icoon zondag 5 mei 2013 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers