Excelsior'31 verzuimt Ter Leede vroegtijdig de genadeslag te geven (3-2)

Foto bij Excelsior'31 verzuimt Ter Leede vroegtijdig de genadeslag te geven (3-2)

Indrukwekkende minuut stilte, voorafgaand aan duel Excelsior'31 - Ter Leede, ter nagedachtenis aan de vrijdag op 42-jarige leeftijd overleden Gertjan Smeijers. Smeijers was o.a. directeur van AKOR Bouw, daarmee lid van het sponsorcollectief Top Support en vervulde tal van bestuurs- en commissiefuncties bij Excelsior'31

Klik hier voor de samenvatting van Excelsior'31 TV, gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, interviews door Bert Bosschers.

Matig Excelsior '31 mag scheidsrechter danken
Bron: VoZ
Tekst: Kerst Boomsma
RIJSSEN - Zonder tot glanzend voetbal te komen won Excelsior'31 op de eigen Koerbelt van Ter Leede. Het ging moeizaam. Uiteindelijk luidde de slotsom voor Excelsior'31, 3-2 is ook drie punten. En Denis Mahmudov was weer eens de matchwinner.

Vier gespeeld, negen punten dat schiet op. De Rijssenaren schuiven weer naar boven op de ranglijst en herstelden het contact met de koplopers na de nederlaag van vorige week bij HHC Hardenberg.Dat is een prettige gedachte vergeleken met de moeilijke beginfase van vorig seizoen in het achterhoofd.

De eerste twee overwinningen op Barendrecht en Noordwijk en de overwinning gistermiddag op Ter Leede gaf een verschillend wedstrijdbeeld te zien. Dwong Excelsior'31 bij de eerste twee overwinningen met goed voetbal alom bewondering af, op De Koerbelt was het spel over grote delen van het duel onder de maat. Een matige wedstrijd werd dus gewonnen. Teams die dat kunnen, gaat het voor de wind. Althans, zo wil het cliché.

Ter Leede was met het nodige respect naar Rijssen afgereisd en had defensieve zekerheden ingebouwd. Maar de mannen van trainer Bob de Klerk kregen al snel een tegenvaller te verwerken. De eerste kans na vier minuten voor Ter Leede van Robert Steemers eindigde op de knie van doelman Arjan Kok.

De eerste kans voor Excelsior'31 was wel gelijk raak.Mahmudov legde de bal breed op de inkomende Mark Bloemendaal. Doelman Serge van den Ban bokst de bal voor de voeten van Niek Davina en daarna was de Ter Leede doelman alsnog geklopt.

Iedereen bij Excelsior'31 ging er eens goed voor zitten, misschien lager weer een forse overwinning in het verschiet. Maar het tegendeel was waar. De bal vertoefde wel vaak op de Ter Leede helft maar zonder dat het echt gevaarlijk werd voor de neus van doelman Van den Ban.

De Rijssenaren zochten het veelvuldig te veel door het midden en dan ook nog met lastige, korte combinaties. Als dan het baltempo te laag is, de passes niet ragzuiver zijn, krijgt de tegenstander telkens de gelegenheid er een been tussen te steken.

Ter Leede probeerde waar mogelijk een kansje te fabriceren. Excelsior'31 moest dus blijven oppassen, want met name de handige Yordi Teijse had dikwijls een prima voortzetting. Halverwege de eerste helft stond hij dan ook aan de basis van de gelijkmaker. Diep sprintend zorgde hij voor chaos bij het centrale verdedigingsduo Andreas David en John Lubbers.

Jonathan Robertson maakte optimaal gebruik van de geboden ruimte en op zijn harde schot was Arjan Kok kansloos. Verdedigend schortte er nogal veel aan bij Excelsior'31 en de ploeg had geluk dat in de ogen van arbiter Van den Helder Ter Leede aanvaller Steemers teveel leunde op de schouders van John Lubbers want daarmee behoedde hij Excelsior'31 voor een achterstand. Na afloop beklaagde De Klerk zich daarover.

De slotfase van de eerste helft verliep hectisch. Eerst was het de thuisclub die via Hakim Ezafzafi vlak voor rust op voorsprong kwam maar nog geen minuut later lag de gelijkmaker achter Arjan Kok. Marouane El Idrissi bleef heel rustig voor de Excelsior'31 doelman.De vier doelpunten voor rust verbloemen veel doch niet alles. Het was topklasse onwaardig voetbal.

Pas na rust leek Excelsior'31 ervan doordrongen dat de ploeg - op de doelpunten na - nog niet veel had laten zien. Een hevig bombardement aan kansen leverde niets op. Topscorer Mahmudov miste geregeld, zo ook Niek Davina en Emanuel Isa. Een slecht genomen vrije trap tussen Andreas David en Bloemendaal was achteraf het breekpunt van de wedstrijd.

De ingestudeerde (?) vrije trap mislukte volkomen. Vincent Ammerlaan brak uit en nog voor de middenlijn torpedeerde Adi Draganovic, zonder intentie om de bal te spelen, Ammerlaan.De Excelsior'31 verdediger kwammet geel erg genadig van af, vond De Klerk. Tien minuten later weer een discutabele beslissing van de arbiter.

Nu kreeg Ter Leede doelman Van den Ban wel de rode kaart voorgehouden na vermeend hands buiten zijn eigen zestien op een inzet van Mahmudov. De doelman kreeg de bal vol op zijn gezicht maar Van den Helder bleef onvermurwbaar, rood voor de doelman.Mahmudov, in feite de beste man aan de kant van Excelsior'31, eiste uiteindelijk ook zelf de beloning op. Hij schoot de bal zeer fraai en onberispelijk met een klein boogje over de muur en voorbij invaller doelman Jeroen Vrolijk.

Excelsior'31 bleef ook tegen de tien van Ter Leede achterin schutteren maar de Sassenheimers bleven kansen missen. Invaller Ronnie Verplancke had pech met een hard schot dat nog geblokt werd door David.

Excelsior'31 overleefde en dat was van het gezicht van trainer Van Dijkhuizen af te lezen. Opluchting straalde ervan af. Zijn gemoed was tweeledig. Hij was ontevreden maar tegelijkertijd erg blij. "Wat een wedstrijd", was zijn eerste reactie.

Even later was hij wat realistischer. "Wij hadden vandaag zoveel slordig balverlies waarmee we het hele team in moeilijkheden brachten. Ik zat dan ook niet rustig op de bank. We hadden deze wedstrijd ook zomaar kunnen verliezen. Ben blij met de punten maar het spel kan veel beter."

Ter Leede staat ook na zijn vierde wedstrijd van het seizoen met lege handen. De Klerk complimenteerde zijn eigen ploeg maar toch hield de coach een kater over aan de 3-2 nederlaag. Wat als? Het is een vraag die bijna altijd wordt gesteld als een beslissing van de scheidsrechter achteraf van invloed blijkt te zijn geweest op het eindresultaat.

Ook voor De Klerk stond deze vraag centraal.De woede was al gezakt en had plaats gemaakt voor berusting. Maar De Klerk bleef na afloop van mening dat scheidsrechter Van den Helder zijn stempel op de wedstrijd gedrukt had. "Cruciale beslissingen vielen niet bepaald in het voordeel van Ter Leede uit", en daarmee had De Klerk een punt.

De opvallende dingen waren natuurlijk de dubieuze rode kaart voor doelman Van den Ban, de afgekeurde goal in de eerste helft van Robert Steemers en het niet geven van een rode kaart aan Excelsior'31 verdediger Draganovic na het torpederen van de doorgebrokenAmmerlaan.

"Dat waren wel dingen die ons hadden kunnen helpen. In plaats van dat wij met 2-1 voorkomen en zij een rode kaart krijgen is het allemaal net andersom. Het is duidelijk, Wij zitten momenteel in de hoek waar de klappen vallen. De rode kaart was het breekpunt. Met elf man is het al lastig genoeg tegen dit Excelsior. Met z'n tienen werd het steeds moeilijker."

Onderstaand verslag met dank aan Martin Klaassen

Excelsior '31 - Ter Leede 3-2

Dat Excelsior '31 vorige week in Hardenberg een deukje in het vertrouwen heeft opgelopen, was in de thuiswedstrijd tegen de nog puntloze promovendus Ter Leede zichtbaar. Toch was Excelsior’31 het elftal dat in de 8e minuut de score opende. Na een goede dieptepass van Draganovic, een scherpe voorzet van Ezafzafi, doortikken van Mahmudov en een krachtig schot van Bloemendaal was het Davina die op de juiste plek stond om de rebound binnen te schieten: 1-0.

Ondanks de goede start bleef het elftal van trainer-coach Van Dijkhuizen, voornamelijk achterin, onzeker ogen. In de 23e minuut wist promovendus Ter Leede van de organisatorische onrust te profiteren. Na een scherpe uitval, verkeerd instappen van Lubbers en niet adequaat regeren van de spelers achter hem, kegelde Robertson de bal hard langs Kok.

In de 44e minuut was het Ezafzafi die de toeschouwers met een goed gevoel de rust in wilde schieten. Hij werd door Bloemendaal op een prachtige wijze vrij gezet voor Ter Leede-doelman en faalde niet. 2-1. Het bleek echter niet het slotakkoord van de eerste helft, want de 2-2 lag er een minuut later alweer in. Vosskühler werd door El Idrissi eenvoudig verschalkt en ook Kok kon de handige middenvelder het scoren niet beletten.

Na rust was het opnieuw Excelsior’31 dat het initiatief nam. De mogelijkheden stapelden zich op, maar tot een doelpunt kwam het niet. In de 68e minuut leek een doelpunt van topscorer Mahmudov in de maak. Doelman Van der Ban greep buiten zijn strafschopgebied in met de hand en kreeg de rode kaart. Het was Vrolijk aan de ondankbare taak om, koud in het veld, te proberen de vrije trap van Mahmudov te keren. Het lukte hem niet. Mahmudov schoot de bal snoeihard binnen. 3-2.

Excelsior’31 kreeg vervolgens nog een aantal uitstekende mogelijkheden (Wilens kon vrij afronden, Mahmudov schoot tegen de lat) om het duel definitief te beslissen. Dit gebeurde niet, waardoor het tot op het laatst spannend bleef.

Excelsior '31 - Ter Leede 3-2 (2-2)
Doelpunten 8. Niek Davina 1-0, 23 Jonathan Robertson 1-1, 44. Hakim Ezafzafi 2-1, 45. Marouane El Idrissi 2-2, 72. Denis Mahmudov 3-2