Excelsior'31 eervol ten onder tegen Eredivisionist Heracles Almelo: 2-5

Foto bij Excelsior'31 eervol ten onder tegen Eredivisionist Heracles Almelo: 2-5

Excelsior'31 TV maakte de volgende beelden (gefilmd door Thijs Nieuwenhuis, interviews door Bert Bosschers en Leon Simons):

Klik hier voor een reactie van scheidsrechter Björn Kuipers

3e ronde KNVB Beker: Excelsior’31 – Heracles Almelo: 2-5 (0-1)

Verslag met dank aan Martin Klaassen

Op een sfeervol Sportpark De Koerbelt keken 4000 toeschouwers naar de bekerderby tussen Excelsior'31 en Heracles Almelo. Excelsior'31, dat weer aantrad met de van een blessure herstelde smaakmaker Denis Mahmudov, liet direct zien dat het er een wedstrijd van wilde maken. Exemplarisch was de vinnige duw die rechtsback Adi Draganovic zijn tegenstander gaf. "Sol niet met ons", was zijn signaal. Topscheidsrechter Björn Kuipers suste het voorval, de toon was gezet.

Het eerste kwartier was zeer vermakelijk. De twee gretig spelende ploegen kregen beiden hun kansen. Heracles Almelo raakte de lat en de paal, Excelsior'31 werd enkele keren gevaarlijk met acties en doelpogingen van Mahmudov. Heracles nam daarna het heft meer en meer in handen. In de 36e minuut was het spits Mark Uth die scoorde. Aan dit doelpunt, waaraan een buitenspelluchtje zat, ging een razendsnelle uitbraak vooraf. Heracles creëerde een overtalsituatie en speelde deze kundig uit: 0-1.

Na rust was het Heracles Almelo dat dicteerde. Waar er in de eerste helft de kansen niet werden afgemaakt, gebeurde dit na rust wel. Uth tekende voor zijn 2e, Rosheuvel liet met een stiftje Kok kansloos en de ingevallen Cziommer liet zien het nemen van een vrije trap nog niet te zijn verleerd: 0-4.

Was het dan over en uit met Excelsior'31? Zeker niet! Het elftal van Hans van Dijkhuizen deed er alles aan om het publiek nog op iets moois te trakteren. Na doelpogingen van afstand van Mahmudov en Davina was het Andreas David die vanaf een meter of 25 de bal langs Heraclied Pasveer knalde. Een staande ovatie was zijn deel. Amper uitgejuicht lag de bal opnieuw achter de doelman van Heracles Almelo. Ras-Excelsioor Gerald ten Hove raakte met zijn afstandsschot de paal, maar wist op doorzettingsvermogen de rebound alsnog binnen te werken.

Dichterbij kwam Excelsior'31 niet. Heracles Almelo nam zelfs nog iets verder afstand. Een goed geplaatst schot van Linssen was het slotakkoord. Excelsior'31 kan met opgeheven hoofd het KNVB-bekertoernooi verlaten.

Excelsior’31:
Kok, Draganovic (85. Schär), David, Lubbers, Vosskuhler, Davina, Bloemendaal (80. Timmerman), G. Ten Hove, Ezafzafi, Wilens (68. Aydin), Mahmudov

Heracles Almelo:
Pasveer, Van Dijk, Streutker (77. Schenkeveld), Veldmate, Davidson, Bel Hassani (71. Cziommer), Bruns, Rienstra, Rosheuvel (68. Amoah), Uth, Linssen

Excelsior '31 scoort op de verkeerde momenten
Tekst: Joost Houtappels
Bron: klik hier
RIJSSEN - "We scoren op de verkeerde momenten. Is dat eigenlijk wel een uitdrukking? Nou, dan bestaat 'ie bij deze!" In de catacomben van sportpark De Koerbelt in Rijssen werden woensdagavond spontaan nieuwe voetbaltermen uitgevonden door Hans van Dijkhuizen, de trainer van Excelsior '31 die toch lichtjes baalde van het 2-5 verlies in de Twentse bekerclash met Heracles Almelo.

Met iets meer fortuin had de amateurclub de vierduizend toeschouwers wellicht op een spannender onderonsje kunnen trakteren. Nu werd het pas heel laat, in de laatste vijf minuten, een echte wedstrijd. En dat was jammer, want de entourage was zoals verwacht mag worden van een avondje bekervoetbal. Heel Rijssen leefde al sinds de loting vorige maand vooruit naar de wedstrijd tegen de streekgenoot uit de Eredivisie. De Koerbelt barstte uit z'n voegen. Zelfs Twentse nuchterheid won het niet altijd van de verwachting. "Normaal gesproken kijk je als voetballer alleen naar de eerstvolgende wedstrijd. Maar stiekem leefde dit duel wel in ieders achterhoofd, al moet je altijd oppassen dat niet te hard te roepen", zei Excelsior-doelman Arjan Kok.

De sluitpost kon zich tegen de Heraclieden een paar keer onderscheiden. Zo bokste Kok een inzet van Bryan Linssen op stijlvolle wijze uit de doelmond. Dat hij aan de bak zou moeten, lag in de lijn der verwachting. "Je weet dat je als amateurclub uiteindelijk wordt uitgeschakeld." Maar een ronde eerder had Excelsior toch wel mooi Willem II uit het bekertoernooi gekieperd? "Jazeker. Maar je moet ook een beetje geluk hebben in dit soort wedstrijden. Je ziet dat zij (Heracles, red.) rustiger zijn voor de goal."

Had ploegmaat Denis Mahmudov iets meer rust bewaard, was de wedstrijd wellicht eerder ontbrand. Het 'goudhaantje' van Excelsior werd al een paar minuten schitterend in de loop bediend door Robert Wilens. Eén-op-één met Remko Pasveer moest hij zijn meerdere erkennen in de Almelose doelman. Die redde even later opnieuw op een inzet van Mahmudov. Het bleken meteen de grootste kansen voor de thuisclub, die in het vervolg van de eerste helft meer en meer onder druk kwam. Lat en paal voorkwamen een voorsprong van de profs. In de 36ste minuut moest Kok toch capituleren, nota bene na een hoekschop voor Excelsior '31. Niemand had bij de thuisploeg de benen om de rappe Mikhail Rosheuvel in de omschakeling bij te halen. De middenvelder bediende spits Mark Uth, die koel afrondde.

Heracles wilde het duel na rust duidelijk snel beslissen en kreeg via Linssen (redding Kok) en Thomas Bruns (paal) wederom goede mogelijkheden. Nadat Mahmudov aan de andere kant voor de derde keer op Pasveer was gestuit, besliste Uth met zijn tweede van de avond de derby. Rosheuvel zorgde voor 0-3 en de ingevallen veteraan Simon Cziommer mikte uiterst fraai een vrije trap achter Kok: 0-4. "Voor zo'n vrije trap moet je gewoon klappen", complimenteerde de goalie Cziommer.

Dat Andreas David (vanaf dertig meter) en Gerald ten Hove vervolgens 'op het verkeerde moment' nog wat vuur in de wedstrijd brachten, leverde trainer Hans van Dijkhuizen in elk geval nog wat vreugde. "Tja, toch een tikkeltje teleurgesteld dat we zijn uitgeschakeld", aldus de coach in een eerste reactie. "De kansjes die we kregen, hadden we moeten benutten. Van de ambiance heb ik met name voorafgaand aan de wedstrijd genoten. Na het eerste fluitsignaal was ik vooral coach en bezig met wat er op het veld gebeurde."

Dat bekerwedstrijden iets anders zijn dan competitieduels, bleek overigens nog even haarfijn na afloop. De verslaggevers van Excelsiors eigen clubtv mochten Van Dijkhuizen slechts interviewen met een groot mediabord als decor. Tja, Fox Sports heeft nu eenmaal de rechten van de KNVB-beker. Daar moet eenieder zich dan opeens maar aan conformeren. Zelfs lokale journalisten. Van Dijkhuizen deerde het niet zo. De trainer had snel een flesje Grolsch te pakken. Komend weekend wacht GVVV. Voor Excelsior '31 minstens zo belangrijk als Heracles Almelo.