Excelsior'31 2 kan zaterdag eerste prijs van het seizoen binnenhalen

Foto bij Excelsior'31 2 kan zaterdag eerste prijs van het seizoen binnenhalen

Excelsior'31 2 kan zaterdag eerste prijs van het seizoen binnenhalen

Zaterdag 2 november 2013 gaat de geschiedenisboeken in als de dag dat Excelsior'31 2 de eerste prijs van het seizoen kan bemachtigen. Om 11.30 uur wordt afgetrapt (op het hoofdveld) tegen de nummer laatst van de reserve Hoofdklasse A, het (nog) puntloze HHC Hardenberg 2.

Bij een gelijk spel is Excelsior'31 2 afhankelijk van wat de concurrentie (Berkum 2) doet. Bij een overwinning is de periodetitel sowieso een feit. De vraag luidt dan ook: is er sprake van enige vorm van spanning bij coach Bram Freie (in het dagelijks leven docent Economie, aan de Holtense openbare scholengemeenschap De Waerdenborch) en zijn team?

Bram Freie: 'Absoluut niet. In de voorbereiding op een nieuw seizoen spreek je een bepaalde doelstelling uit. Insteek bij Excelsior'31 2 is om spelers op te leiden om op den duur van waarde te kunnen zijn bij 1. Er is bewust afscheid genomen van een aantal wat oudere spelers. Ik denk dat we één van de meest jeugdige teams hebben, in deze competitie (reserve Hoofdklasse A). Dat we tot nu toe slechts één duel verloren ('uit' bij v.v. Berkum 2) en álle overige duels overtuigend wonnen is veelzeggend. Je kunt je daarom ook niet verstoppen en roepen 'dat je voor handhaving gaat'. Wanneer je 18 punten uit 7 duels haalt ben je aan je stand verplicht om voor de titel te gaan. Wat overigens niet wil zeggen dat je 'even over HHC Hardenberg 2 heen zult walsen' of  'fluitend kampioen wordt'. 

'HHC Hardenberg heeft met het 2e elftal voor een wat gewijzigde opzet gekozen. Eén die vergelijkbaar is met de koers die Excelsior'31 een aantal jaren geleden heeft ingezet. Die nu z'n vruchten begint af te werpen, denk ik. Je ziet het dat een aantal talenten (Marco ten Bolscher, Reno Timmerman, Kevin Troost, Robin Schär en keeper Patrick Loohuis) inmiddels in het bezit is van een zgn. 'opleidingscontract', bij het 1e elftal. Dat is een prima ontwikkeling'.

Inmiddels traint er ook een aantal talentvolle A1-spelers mee met 2, begreep ik.

Bram Freie: 'Klopt. Daar rouleren we mee. Op dit moment trainen van A1 Ties ten Barge, Jurriaan Seppenwoolde, Roberto Cioineaga en Kevin Jansen op maandag met ons mee. Dinsdag zijn dat er twee van het 3e elftal, om precies te zijn Ruben Willems en Luen Mensink'. 

Kun je eens uitleggen waarom de thuiswedstrijden van 2 op het onmogelijke tijdstip van 11.30 uur beginnen. En niet om 12 uur, bijvoorbeeld...

Bram Freie: 'Haha, die klacht hoor ik wel vaker. Dat heeft alles te maken met het feit dat wij op het hoofdveld spelen en het 1e elftal uitkomt in de Topklasse. Op dat niveau zijn clubs, vanaf één uur en een kwartier voor aanvang van de wedstrijd, verplicht  het veld 'vrij' te houden voor de warming-up van het 1e team. Al weet ik toevallig dat men bij clubs als Spakenburg en Excelsior Maassluis om 14.15 uur nog 'doodleuk' aan het voetballen is. Zij kunnen die regel blijkbaar aan hun laars lappen. Ik had ook liever om 12 uur begonnen, moet ik bekennen. Dan is om 13.45 uur het veld vrij. Helaas zit dat er niet in, vrees ik...'

'Kind' van Hulzense Boys
Bram Freie is een oud 1e elftalspeler van zaterdag 2e klasser Hulzense Boys. Juist ja, precies de club die het 3 klassen hoger spelende Excelsior'31 1 nu al twee seizoenen achtereen uit het KNVB districtsbekerevenement kegelde. Wat zijn Freie's - 'kind van Hulzense Boys' - gevoelens, bij deze voor Excelsior'31 beschamende uitschakeling?

Bram Freie: 'Vorig seizoen was ik trainer van Excelsior'31 A1 en kon ik (uiteraard) een glimlach op het gezicht niet onderdrukken, bij de bekerstunt van mijn oude club. Dit keer lag dat anders. Nu was er een aantal van mijn éigen spelers bij betrokken. Zij mochten zelfs in de basis starten. Of kregen in de loop van het duel een invalbeurt. Dan hoop je als trainer dat jouw spelers het er zo goed mogelijk vanaf zullen brengen. En voor Hulzense Boys is het 'leuk'. Men is positief in de media gekomen en heeft reclame voor de club kunnen maken. Maar, je weet dat je als 2e klasser het bekertoernooi nóóit zult winnen. Dus moet je genieten zoveel je kunt, zolang je in het evenement uit mag komen. In de volgende ronde treft men DOS'37, 'thuis'. Opnieuw een mooie streekderby, dus. Ik gun het mijn oude club van harte...'

Als ik stel dat je als trainer van een 2e elftal (min of meer) 'het 5e wiel aan de wagen' bent en voortdurend afhankelijk van de malheur en grollen bij het 1e team, wat zegt Bram Freie dan?

'Ik begrijp waar je op doelt. Ik zie het echter wat genuanceerder. Ik heb bij Hulzense Boys 6 seizoenen lang de D1 getraind, omdat ik het moest combineren met het voetballen in het 1e elftal. Anders had ik bij de club na een aantal seizoenen wel de stap naar C1, B1 of A1 gemaakt. Ik ben daarom bewust gestopt met voetballen en wilde graag een A1 - op divisieniveau - trainen. Dat werd uiteindelijk Excelsior'31 B1, maar dat was in principe niet mijn insteek. Daarom ben ik één seizoen later 'doorgestroomd' naar A1. Om alweer 1 seizoen later de overstap naar de senioren te maken. Oftewel het 2e elftal. Ik denk dat het belangrijk is om een keer een 2e elftal te coachen, om vervolgens de stap naar het hoofdtrainerschap te maken. Die ervaringen kun je dan meenemen'.

Het liefst Hulzense Boys, veronderstel ik.
Bram Freie: 'Haha. Wie weet. Maar daar is de eerstkomende jaren (nog) geen sprake van, omdat er nog teveel vrienden van me in het 1e  spelen. Plus spelers waar ik zélf jarenlang mee gevoetbald heb. Ik denk dat zoiets niet werkt. Maar, 'op den duur' sluit ik niets uit...'

Middels een 8-0 overwinning op zondag 3e klasser MVV'29 1 plaatste Excelsior'31 2 zich voor de vólgende ronde van de KNVB districtsbeker. Met daarbij maar liefst 6 treffers van het 18-jarige talent Marco ten Bolscher. In de volgende ronde treffen de mannen van Freie zondag 4e klasser v.v. Reutum 1. Die ploeg moet toch ook 'te hebben' zijn?

Bram Freie: 'Je krijgt niéts kado en zult ook tegen Reutum aan de bak moeten. Wel ben je aan je stand verplicht een ronde verder te komen. Dat is een feit. Dat zal een zgn. 'tussenronde' worden. Oftewel, een uitwedstrijd tegen de winnaar van het duel Sparta Nijkerk 1 - VVOG 1. Dat wordt sowieso een lastig verhaal. Maar, laten we eerst maar eens zien dat we op zaterdag 23 november van v.v. Reutum 1 winnen. Dat duel staat vooralsnog om 17.00 uur op de agenda. Zaterdag wacht HHC Hardenberg 2, dát heeft eerste prioriteit! '

 





In de loop van donderdag kunt u een interview verwachten met Excelsior'31 2 coach Bram Freie.

Kalender icoon donderdag 31 oktober 2013 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers