Excelsior'31 verliest van sterker Rijnsburgse Boys (1-2)

Foto bij Excelsior'31 verliest van sterker Rijnsburgse Boys (1-2)

* Klik hier voor de uitgebreide samenvatting van Excelsior'31 TV. Beelden zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, interviews (met Adi Draganovic en Harry Beltman) door Bert Bosschers.

Excelsior'31 - Rijnsburgse Boys: 1-2 (0-1)

Verslag met dank aan Martin Klaassen

Zonder de vanwege familieomstandigheden afwezige trainer-coach Hans van Dijkhuizen en dus met assistent-trainer Harry Beltman aan het bewind, moest Excelsior’31 het op De Koerbelt opnemen tegen een ploeg waartegen het de laatste zes onderlinge duels slechts 1 punt heeft gepakt: Rijnsburgse Boys.

Vanwege de absentie van de vorige week geblesseerd uitgevallen John Lubbers, zakte Niek Davina een linie terug. Samen met Andreas David vormde hij het centrale duo achterin. De plek op het middenveld werd ingenomen door Amanuel Isa. Hij is -sneller dan verwacht- terug van een blessure.

De beginfase van deze wedstrijd was voor de toeschouwer niet de leukste. Er waren enkele mogelijkheden: Rijnsburg-verdediger Van den Boogaart kwam net niet aan afronden toe, Andreas David van Excelsior’31 schoot op de vuisten van Richard van Nieuwkoop en Rijnsburgs topschutter Ignacio probeerde het met een zwak kopballetje.

De eerste serieuze kansen waren voor Excelsior’31. In de 22e minuut was het Robert Wilens die vanaf rechts op de doelman af kon lopen en in de 25e minuut kwam Hakim Ezafzafi in dezelfde situatie. Wilens’ schot was te zacht, Ezafzafi’s schot was hard, maar werd ook goed gekeerd. Doelman Van Nieuwkoop verkleinde zijn doel kundig.

Excelsior’31 en Rijnsburgse Boys deden elkaar vooral pijn in de omschakeling. De 0-1 van Marvin Wijks was daar een goed voorbeeld van. Na balverlies voorin schakelden de uien, die zaterdagmiddag op veel vlakken net iets beter waren, razendsnel om. Met enkele naar voren snellende aanvallers, leek zich een aanval over meer schijven te ontwikkelen.

De vliegensvlugge Wijks had echter iets geniaals in gedachten: hij zag Excelsior’31 doelman Arjan Kok een aantal meter voor zijn doel staan. Hij aarzelde niet, schoot en met de juiste snelheid en hoogte. De bal viel op een prachtige wijze onder de lat binnen.

Kort voor rust kon Rijnsburgse Boys een volgende tik uitdelen. Raily Ignacio speelde op rechts Andreas David uit en legde de bal panklaar neer voor Rijnsburg-aanvoerder Van der Vijver. Hij kreeg in plaats van de felicitaties van zijn ploeggenoten de lachers op zijn hand, door een niet te missen kans alsnog te missen.

Na de thee was Excelsior’31 van goede wil, maar was Rijnsburgse Boys dat de score verder kon vergroten. In de 47e minuut had Van der Vijver -opnieuw op aangeven van Ignacio- een grote kans op de 0-2. Acht minuten later ontsnapte Excelsior’31 wederom op een miraculeuze manier aan een grotere achterstand: na een schot van Ignacio stuiterde de bal via de binnenkant van de rechterpaal het veld weer in. Wijks ging met de rebound aan de haal. Met zijn poging raakte hij de buitenkant van de linkerpaal.

Gaat de bal er aan de ene kant maar niet in… dan valt het doelpunt aan de andere kant wel. Het was -hoe kan het ook anders- de verder vrij onzichtbare topscorer Denis Mahmudov die de ploegen op het scorebord weer in evenwicht bracht. Hij deed dat op zeer fraaie wijze. Mahmudov legde op een meter of 25 aan voor een verwoestende knal die in de linker bovenhoek verdween. Alleen al om deze twee doelpunten, is het bekijken van de samenvatting van Excelsior’31 TV een absolute aanrader.

De gelijkmaker deed Excelsior’31 goed. Het nam meer risico en ging op jacht naar een voorsprong. Aanvallend viel het echter niet op zijn plaats. Het combineren voorin ging niet naar wens, waardoor er vaak balverlies werd geleden. Rijnsburgse Boys bleef volwassen spelen en nam in de 80e minuut weer de leiding. Na goed voorwerk van de fysiek sterke Ignacio, was de kans ditmaal wel aan Van der Vijver besteed. Met een droge schuiver in de linkeronderzoek liet hij Arjan Kok kansloos. Het slotoffensief, waarbij ook Arjan Kok zich voorin liet zien haalde niets uit. Rijnsburgse Boys was de terechte winnaar.

Scoreverloop:

36. Marvin Wijks 1-0, 70. Denis Mahmudov 1-1, 80. Danny van Vijver 1-2.

Gele kaarten:

Amanuel Isa (Excelsior’31) Martin van Eeuwijk, Kevin Westmaas (Rijnsburgse Boys)

Opstellingen:

Excelsior'31: Arjan Kok, Dylan Vosskuhler, Andreas David, Niek Davina, Adi Draganovic, Mark Bloemendaal (71. Marco Aydin), Amanuel Isa (80. Reno Timmerman), Gerald ten Hove, Denis Mahmudov, Robert Wilens, Hakim Ezafzafi

Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Jeroen Hessing, Ronald Breinburg, Jordy Strooker, Martin van Eeuwijk (89. Javier Martina), Raily Ignacio (90. Jeffrey Koemans), Danny van der Vijver, Marvin Wijks, Resham Sardar, Mark van den Boogaart, Kevin Westmaas

Rijnsburgse Boys sloopt Excelsior '31​
Tekst: Kerst Boomsma
Bron: Voetbal op Zaterdag
RIJSSEN - Het in de competitie matig gestarte Rijnsburgse Boys behaalde in een meer dan aantrekkelijk duel een verdiendeoverwinning op Excelsior '31. Daardoor schuift Rijnsburgse Boys aardig richting middenmoot. De Rijnsburgers speelden beter en kwamen verdiend op voorsprong via Marvin Wijks. Hierna verzuimden de gasten uit te lopen. Dat gaf goalgetter bij uitstek in de topklasse Denis Mahmudov de gelegenheid om de gelijkmaker te scoren. Na rust besliste Danny van der Vijver, na eerder opzichtig gemist te hebben, het duel: 1-2.

Louter lachende en tevreden gezichten waren er waarneembaar aan de zijde van Rijnsburgse Boys. De wijze waarop de ploeg de overwinning binnensleepte stemde tot tevredenheid in het Rijnsburgse kamp. Ook trainer Niek Oosterlee was in zijn nopjes met de zege maar temperde de uitgelatenheid enigszins."Dit was nog niet onze beste wedstrijd van dit seizoen", relativeerde Niek Oosterlee de lofuitingen.

"Daarvoor hebben wij het onszelf te moeilijk gemaakt. We hadden de wedstrijd veel eerder moeten beslissen", legde de trainer van Rijnsburgse Boys uit. "Maar terecht gewonnen, toch?" was de retorische vraag van de winnende trainer.

Zeker, op de overwinning viel weinig af te dingen. In een open en aantrekkelijk duel was Rijnsburgse Boys qua veldspel het grootste deel van de wedstrijd de bovenliggende partij. Niet alleen de uitslag, maar ook het vertoonde spel vormde een contrast met eerdere duels van Excelsior '31. De thuisclub werd afgetroefd op inzet en beleving. Of was het onwil of onmacht?

Coach Harry Beltman, die wegens familieomstandigheden Hans van Dijkhuizen verving, was na afloop een teleurgestelde trainer. "Waarschijnlijk de enige wedstrijd als eindverantwoordelijke en ja, die gaat dan uitgerekend de mist in. Wel een terechte nederlaag. Voor rust hebben we misschien wel beter gevoetbald dan na de rust. Rijnsburgse Boys bleef ook toen druk zetten en daar voetbalden wij niet goed onderuit. Wat we ook probeerden. We waren vandaag niet scherp genoeg. Rijnsburgse Boys heeft net iets meer kunnen brengen dan wij. Overal op het veld verloren wij de duels en daardoor verlies je dan uiteindelijk ook de wedstrijd."

Rijnsburgse Boys zette al vroeg druk op het balbezit van Excelsior '31, waar de thuisclub zichtbaar moeite mee had, en trok zo het initiatief naar zich toe en dwong met deze agressieve speelwijze meer kansen af dan de thuisclub. Excelsior '31 kon zich niet onder de pressie vandaan voetballen. De na een dik half uur verkregen voorsprong was dan ook verdiend te noemen.

Marvin Wijks snoepte op Excelsior '31 helft de bal af van Gerald ten Hove. Die probeerde in een sprintduel met Wijks de bal te heroveren maar de man aan de bal was sneller dan de speler zonder bal. Magnifiek was de wijze waarop Wijks de bal over de (te) ver voor zijn doel staande Arjan Kokheen stiftte (lobde?) en krulde. Even daarvoor leek Rijnsburgse Boys al op voorsprong te komen, maar toen kopte Wijks uit een corner de bal op de paal.

Aan de andere kant had Excelsior '31 kansjes via Hakim Ezafzafi en Mahmudov maar Ezafzafi zag zijn schot geblokt door doelman Richard van Nieuwkoop en goaltjesdief Mahmudov schoot hoog over. Ook een machtig afstandsschot van Andreas David werd een prooi voor Van Nieuwkoop.

Na de openingstreffer van Wijks bleef Rijnsburgse Boys het initiatief houden. Door het vroeg storen werd Excelsior '31 vaak gedwongen om de lange bal te spelen. Meestal direct op het enige aanspeelpunt voorin, topscorer Mahmudov. Maar tegen een overmacht aan verdedigers kon de toekomstige PEC Zwolle aanvaller weinig inbrengen.

Niek Oosterlee onderkende het gevaar van de topschutter van de topklasse. "De hele wedstrijd hebben we hem niet gezien. Hij krijgt hem één keer goed voor zijn voeten en schiet hem stijf in het kruis. Een fantastisch doelpunt. Voor de rest hadden wij hem aardig in de tang. We hadden ervoor gekozen om hem in de zone op te vangen en dat pakte heel goed uit."

Dan pakten de mannen van Oosterlee het beter aan. Het moet gezegd worden, de Rijnsburgse middenvelders hadden het gemakkelijker met meerdere aanspeelpunten. De tandem Raily Ignacio en Wijks draaide als een geoliede machine heel soepel. Verdedigingsduo Niek Davina en David hadden de handen vol aan deze diepgaande spelers.

Met meer geluk dan wijsheid haalde Excelsior '31 met een minimale achterstand de rust. In de slotminuut voor rust ontsnapte Ignacio weer eens aan zijn verdedigers. Diens prima voorzet kwam voor de voeten van Danny van der Vijver en de aanvoerder had de bal voor het intikken. Het was moeilijker om te missen en toch lukte Van der Vijver dat. Niek Oosterlee kon er na afloop wel om lachen. "Ballen die bijna op de lijn lagen schoten we nog naast en over. Danny zei dat ie de bal op z'n hak kreeg maar iemand anders had een polletje op het kunstgras ontdekt."

Een dure misser?, zo was de hamvraag in de rust. Daar had het in eerste instantie wel veel weg van. Want ook Martin van Eeuwijk miste een opgelegde honderd procent kans. Weer was Ignacio niet af te stoppen, legde de bal breed op Van Eeuwijk maar voor open doel schoot hij net naast.De stalorders van chef Oosterlee bleven na rust hetzelfde: met veel positiewisselingen en snel one-touch voetbal de tegenstander van het kastje naar de muur sturen.

En weer waren de Rijnsburgse middenvelders de baas over hun directe tegenstanders met vlot combinatievoetbal. Controleurs Mark Bloemendaal en Amanuel Isa hapten naar adem.Het voetbal was regelmatig oogstrelend, maar Rijnsburgse Boys deed zichzelf tekort. Een handvol kansen leverde ook na rust geen treffers op.

Excelsior '31 bleef in de wedstrijd doordat de Rijnsburgse aanvaller Ignacio wel veel pech had met schoten op de paal en vlak naast. Bij de thuisploeg had Mahmudov het moeilijk tegen de fysiek sterke verdediging van de Rijnsburgers maar af en toe viel er toch een glimp te zien van de topschutter van de topklasse. Zoals in de zeventigste minuut, toen Mahmudov in feite vanuit het niets toch de bal fraai over Van Nieuwkoop krulde (1-1).

Even gloorde er weer hoop voor de Rijssenaren, maar echt grote kansen wist het ietwat opgeleefde Excelsior '31 toch niet te creëren. Doelman Van Nieuwkoop zag weinig gevaar voor zich opdoemen. Dat gold niet voor collega aan de andere kant Arjan Kok. Rijnsburgse Boys rechte de rug en ging op zoek naar de verdiende winnende treffer. Het gevaar voor Kok kwam van alle kanten en het was dan ook meer dan terecht dat tien minuten na de gelijkmaker Rijnsburgse Boys weer op voorsprong kwam.

Uitgerekend de grootste kansenmissers aan Rijnsburgse Boys kant maakten hun fouten ook weer goed. Van Eeuwijk zag in de kleine ruimte Van der Vijver niet over het hoofd en vanaf rand strafschopgebied passeerde die met de binnenkant van de voet Kok: 1-2.

Excelsior '31 had niet meer de veerkracht de wedstrijd te kantelen. Het team was gesloopt. Resteerde de vraag waarom Oosterlee in de voorlaatste en laatste minuut nog gaat wisselen. Het antwoord was helder maar tegelijkertijd niets zeggend. "Weet ik ook niet." Trainers blijven soms onnavolgbaar.

Voor de buitenstaander was het verlengen van het contract tussen Rijnsburgse Boys en Oosterlee misschien verrassend. Voor de trainer zeker niet. Zijn vernieuwd en jong elftal boekt gaandeweg deze competitie progressie en Oosterlee en de groep zijn nog lang niet op elkaar uitgekeken. "Rijnsburg verveelt nooit. Zo'n mooie club, als je daar voor mag blijven werken. En het is van beide kanten goed. Ook de spelers wilden heel graag dat ik bleef, wat ook heel belangrijk voor mij was. Het zijn allemaal goede voetballers, maar het moet wel een team worden. Jarenlang hebben we een ingespeeld team gehad, dat is dit seizoen anders. Jammer dat de start van de competitie ons geen punten opleverde. Dat is wel belangrijk voor een jonge nieuwe groep. Bij winst komen ze in een bepaald ritme en dat hebben we helaas niet behaald. De laatste weken zijn we op de goede weg, uit de laatste zeven wedstrijden hebben we vijftien punten gehaald. Ik kan wel stellen dat het nu gaat draaien en dat slaat over op de groep."