NIX18 Verhoging alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar

Foto bij NIX18 Verhoging alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar

NIX18 Verhoging alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar

Verhoging alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar


Beste leden,

Graag informeren we jullie over veranderingen in ons alcoholbeleid per 1 januari 2014.

Op die datum gaat de wettelijke leeftijdsgrens voor alcohol van 16 naar 18 jaar. Dat betekent dat sportkantines (maar ook supermarkten, slijterijen en horeca) geen alcohol mogen verkopen aan mensen onder de 18 jaar. Wie zelf onder de 18 is, mag geen alcohol bij zich hebben of drinken in openbare ruimten. Daar vallen sportverenigingen onder, maar ook de straat, het café, parken, buurthuizen enzovoorts. Aansluitend op de wet heeft de gemeente de lokale verordening aangepast die onze vereniging nodig heeft om alcohol te mogen schenken.
 

Wat verandert er op onze vereniging?

Vanaf 1 januari zullen wij geen alcohol schenken aan leden en bezoekers die jonger zijn dan 18 jaar. De barmedewerkers zullen daarom vragen een ID te laten zien, zodat zij de leeftijd weten van degene die alcohol wil kopen. En verder:

  • De nieuwe regels zullen zichtbaar opgehangen worden bij de ingang van het clubhuis en bij de bar.
  • Het zelf meenemen van alcoholische dranken is (nog steeds) niet toegestaan.
  • Een volwassene of jongere boven de 18 jaar mag geen alcohol kopen bij de bar en doorgeven aan een jongere die nog geen 18 jaar is.

De gemeente controleert of verenigingen zich aan de wet houden. Onze vereniging kan een boete krijgen wanneer wij toch alcohol verkopen aan leden en bezoekers onder de 18 jaar. Ook kunnen jongeren onder de 18 jaar die op het terrein of in de gebouwen van de vereniging alcohol bij zich hebben, een boete krijgen, ook als het flesje of blikje gesloten is. Zij hebben dan alcohol in hun bezit in de openbare ruimte en dat is strafbaar onder de 18 jaar.

De overheid past de wet aan om zo jongeren te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van alcohol. De hersenen van jongeren zijn nog volop in ontwikkeling. Drankgebruik in de puberteit en bij jong volwassenen kan de opbouw van de hersenen beschadigen. Ook wil de overheid de overlast terugdringen die drinkende jongeren kunnen veroorzaken.

Onze vereniging moet zich natuurlijk aan de wet houden. En wij als sportvereniging willen de boodschap dat het normaal is om onder de 18 jaar geen alcohol te drinken van harte ondersteunen.

Wij hopen dat alle leden hun medewerking verlenen en begrip tonen aan onze barvrijwilligers die dit mede uit moeten voeren.

Informatie over de nieuwe alcoholwetgeving

Hoe zit het als ik nu 16 of 17 ben?

De maatregelen gelden voor iedereen die op of na 1 januari 2014 jonger is dan 18 jaar. Er komt geen overgangsregeling voor de jongeren die dan 16 of 17 jaar zijn en aan wie volgens de vorige wet wel zwak alcoholhoudende drank (zoals bier, wijn en mixdrankjes) verkocht mocht worden.

Hoe hoog zijn de boetes?

Onder de 16 jaar bedraagt de boete € 45,- en voor 16- en 17-jarigen € 90,-.

Geldt dit alleen voor sportverenigingen?

Nee, dit gaat ook gelden voor andere verenigingen. En natuurlijk ook voor de horeca, supermarkten, slijterijen, scholen etcetera.

Hoe informeert de rijksoverheid het publiek?

De rijksoverheid informeert het publiek vanaf december 2013 over de nieuwe wet. Bij supermarkten zullen bijvoorbeeld folders verspreid worden.

Daarnaast start half november 2013 een landelijke campagne om de norm te versterken dat het normaal is als je voor je 18e niet drinkt. U zult het logo en/of spotjes ervan regelmatig tegenkomen op bijvoorbeeld radio of televisie, in supermarkten, maar ook bij sportverenigingen.

Besteedt de gemeente aandacht aan deze nieuwe wet en de verandering dat het eigenlijk niet normaal is als je voor je 18e drinkt?

In de gemeente wordt ook het komend jaar een aantal initiatieven genomen om de nieuwe wetgeving en de campagne kracht bij te zetten. Verschillende partijen worden daarbij betrokken, zoals de horeca, scholen en bij voorkeur ook de sportverenigingen. Ook zullen ouders van jongeren en jongeren zelf geïnformeerd worden over de leeftijdgrens naar 18 jaar. De gemeente vindt het een gezamenlijke verantwoordelijkheid van iedereen om te voorkomen dat jongeren onder 18 jaar alcohol kopen en drinken.

Klopt het dat ook de leeftijd voor tabak naar 18 jaar gaat?

Vanaf januari 2014 mag aan jongeren onder de 18 jaar geen tabak meer verkocht worden. Verkopers kunnen hoge boetes krijgen als ze het wel doen en zullen met een ID-kaart de leeftijd moeten checken.  Een jongere is niet strafbaar als hij in de openbare ruimte tabak in zijn bezit heeft.

Meer info op de site naar 18 jaar

 

 

Kalender icoon vrijdag 27 december 2013 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers