Excelsior'31 verliest ook met duidelijke cijfers van HHC Hardenberg (0-3) (samenvatting geplaatst)

Foto bij Excelsior'31 verliest ook met duidelijke cijfers van HHC Hardenberg (0-3) (samenvatting geplaatst)

Excelsior'31 verliest ook met duidelijke cijfers van HHC Hardenberg (0-3) (samenvatting geplaatst)

klik hier voor een reportage van 140 foto's (copyright www.excelsior31.nl

Bekijk de samenvatting van het duel op Excelsior'31 TV. Beelden zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, interviews (met Hans van Dijkhuizen en Rob ten Hove) door Leon Simons.

Excelsior'31 - HHC Hardenberg: 0-3 (0-1)

Verslag met dank aan Martin Klaassen

Speciale wedstrijden, dat zijn de ontmoetingen tussen Excelsior’31 en HHC Hardenberg altijd. De Overijsselse derby mocht zaterdag weer op veel publieke belangstelling rekenen. Naast de 1100 bezoekers die hun weg richting sportpark De Koerbelt vonden, waren er ook nog eens 500 kijkers die vanuit huis afstemden op de internetstream met de live-beelden van RTV Oost.

De intenties van Excelsior’31 waren duidelijk: het blazoen oppoetsen na de kansloze 3-0 nederlaag in Noordwijk. Om dit te bewerkstelligen voerde Excelsior’31-trainer Hans van Dijkhuizen enkele wisselingen door: de vorige week geschorste Robert Wilens en Dylan Voskuhler keerden terug in de basis, Rob ten Hove mocht beginnen, Isa en Bloemendaal waren afwezig en Aydin moest op de bank plaatsnemen.

Het duel tussen de nummer 10 (Excelsior’31) -en de nummer 3 van de Topklasse (HHC Hardenberg) begon weinig verheffend, maar bij de eerste echte mogelijkheid was het direct raak. Het was in de 17e minuut HHC’er Dennis Krohne, die de bal na een afgeslagen hoekschop en een voorzet van Sargon Gouriye, de bal diagonaal langs Excelsior’31 doelman Arjan Kok kopte.

Na deze dreun ging Excelsior’31 op zoek naar de gelijkmaker en trok een goed georganiseerd HHC Hardenberg zich terug. De ploeg uit Rijssen had de juiste intenties, de inzet was aanwezig, maar tot mogelijkheden kwam het in het eerste half uur nauwelijks. Het meest opvallende wapenfeit: een harde poeier van Rob ten Hove. Zijn schot ketste via de vuisten van Sander Danes het veld weer in. HHC stelde er weinig tegenover en koesterde opzichtig de voorsprong.

De jacht op de gelijkmaker ging na de rust verder. Waar het de bedoeling was dat een vrije trap dicht bij het HHC Hardenberg-doel de 1-1 zou inleiden lag de bal in de 54e minuut achter Arjan Kok: 0-2. Hielke Penterman schoot vanaf de penaltystip raak. Aan deze rake trap ging een scherpe tegenaanval van HHC vooraf. Marco Stegeman probeerde daarbij de rappe Gersom Klok de weg naar het doel te belemmeren. Scheidsrechter Serik floot, gaf een strafschop en Stegeman kreeg rood vanwege het ontnemen van een directe scoringskans.



Het penaltymoment: Marco Stegeman schoffelt HHC aanvaller Gerson Klok onderuit, binnen de 16

Als het voor de optimist met de 0-2 nog niet was gedaan, was dat het zeker na de 0-3. In de 57e minuut was Hielke Penterman opnieuw de gevierde man. De veelscorende middenvelder kreeg de bal uit een hoekschop van Glenn Kobussen voor de voeten en haalde verwoestend uit. HHC Hardenberg kreeg vervolgens nog enkele mogelijkheden, maar vond het wel welletjes tegen een aangeslagen Excelsior’31. Het was voor de roodwitten een middag om snel te vergeten. Volgende week zal de equipe van Van Dijkhuizen de vrije val op de ranglijst moeten zien te stoppen in Sassenheim. Excelsior’31 treft daar hekkensluiter Ter Leede.

Scoreverloop:

17. Dennis Krohne 0-1, 54. Hielke Penterman 0-2, 57. Hielke Penterman 0-3

Kaarten:

Geel: 43. Andreas David (Excelsior'31), 56. Dennis Krohne (HHC Hardenberg)

Rood: 52. Marco Stegeman (Excelsior'31)

Opstellingen:

Excelsior’31: Arjan Kok, Kevin Siemelink (81. Reno Timmerman), Adi Draganovic, Andreas David, Dylan Vosskuhler, Marco Stegeman, Rob Ten Hove, Hakim Ezafzafi, Niek Davina, Marco ten Bolscher, Robert Wilens (72. Marco Aydin)

HHC Hardenberg: Sander Danes, Frank Schijf, Ashwin Manuhutu, Hielke Penterman (81. Martijn Berger), Sargon Gouriye, Glenn Kobussen, Robert Schonewille (72. Bjorn Zwikker), Dennis Krohne (58. Tiemen van Hezel), Patrick Jurgens, Gersom Klok




Excelsior '31 heeft liever brood dan romantiek
Bron: Voetbal op Zaterdag
Tekst: Joost Houtappels
RIJSSEN - Nee, hij had geen zin meer om terug te kijken. Trainer Hans van Dijkhuizen van Excelsior '31 kreeg de voorbije weken van zo'n beetje alle voetbalmedia de vraag voorgelegd of het vertrek van topscorer Denis Mahmudov naar PEC Zwolle niet een te grote aderlating is voor de ploeg uit Rijssen. 

Maar van romantiek kun je nu eenmaal geen brood eten. "Dat hebben we gehad en nu kijken we alleen nog vooruit." Na de tweede 3-0 nederlaag in januari leek de vraag zaterdag nochtans gerechtvaardigd. Excelsior '31 kreeg er op het eigen sportpark De Koerbelt drie om de oren van provinciegenoot HHC Hardenberg. Dat gebeurde een week eerder in en tegen Noordwijk ook al.

Van Dijkhuizen omschreef dat duel in zijn voorbeschouwing op afgelopen zaterdag als 'topklasse onwaardig'. Mahmudov of niet, realiteit is dat Excelsior '31 een vrije val dreigt te maken. In september nog koploper, nu nog maar één puntje boven een plek die nacompetitievoetbal tegen degradatie betekent. En veel houvast voor de komende weken bood de wedstrijd tegen HHC ook al niet. 

De coach was 'niet eens ontevreden over hoe het stond', alleen constateerde hij net als alle toeschouwers ongetwijfeld het gebrek aan venijn in de voorste linie. Excelsior '31 mocht positioneel dan niet verkeerd zijn, het bleef vooral bij balletjes rondtikken achterin en zo nu en dan een 'peer' naar voren. Dat leverde dan vaak balverlies op. HHC kon rustig afwachten en loeren op de eigen kans.

"Er stond een muur", omschreef Van Dijkhuizen de defensie van HHC. "We hebben inderdaad niet veel gecreëerd, al waren er wel een paar mogelijkheden. In dit soort wedstrijden is het dan vooral zaak om het geduld te bewaren. Bovendien kreeg HHC ook nauwelijks kansen.' 

De Hardenbergers kwamen alleen wel snel op voorsprong in Rijssen. Gersom Klok ging er aan de rechterzijde van het veld vandoor en diens voorzet bereikte de volledig vrijstaande Dennis Krohne. Die had alle tijd een hoek uit te zoeken: 0-1. De goede bedoelingen van de thuisploeg ten spijt, het leek er daarna niet echt op dat HHC nog in de problemen zou komen. "Nou, we verdedigden de eerste helft niet eens top. Ik had er niet raar van opgekeken als we een goal tegen zouden hebben gehad', vond Marcel Groninger, coach van HHC. 

Cruciaal was een moment vroeg in de tweede helft waarbij Excelsior-middenvelder Marco Stegeman een rode kaart kreeg voor een overtreding op Klok. "Hij stond aan de verkeerde kant te dekken en probeerde dat met een sliding te herstellen', aldus Van Dijkhuizen. "En als je dat in de zestien doet, moet je wel heel zeker weten dat je de bal raakt en niet de man.' Stegeman had geen geluk.

Het leverde HHC bovendien een penalty op, die door Hielke Penterman feilloos werd benut: 0-2. Penterman zorgde niet lang daarna ook voor de 0-3, waarmee de feitelijk al besliste wedstrijd nu helemaal van elke vorm van spanning werd ontdaan.

De enige kijkers die daarna nog plezier aan het schouwspel beleefden, behoorden tot de groep in oranje en zwart gestoken fanatici die per supportersbus vanuit Hardenberg waren gekomen. Elk doelpunt van hun ploeg werd begroet met tamtamgeroffel en veel vocale ondersteuning. Het merendeel van de overige toeschouwers had er geen enkele moeite mee dat scheidsrechter Serik een halve minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd al affloot. De kou had zich intussen in alle tenen en vingertoppen genesteld. 

 "Het had wel 0-4 of 0-5 kunnen zijn. In een wedstrijd zoals deze is het belangrijk om in elk geval geen tegengoal te krijgen. Of onnodig geel te pakken. Dat laatste is helaas wel gebeurd', keekGroninger namens HHC terug op het duel. Krohne verdween namelijk in het opschrijfboekje van Serik. Verder was er voor de bezoekers geen vuiltje aan de lucht. HHC houdt de druk op koplopers Kozakken Boys en IJsselmeervogels. "We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd. De ranglijst komt dan vanzelf. Belangrijkste is het besef dat we keihard moeten werken en trainen. En dat zie je dan terug in de resultaten.' 

Voor Van Dijkhuizen en Excelsior '31 wordt het hard werken om via 'plan B' uit de gevarenzone te blijven. Vorig jaar deed de ploeg dat in de tweede seizoenshelft uitstekend. Maar om wedstrijden te winnen zijn wel doelpunten nodig. "Nogmaals, ik ben niet ontevreden', aldus de trainer. "Er waren wat mogelijkheden. En we wonnen veel duels. Alleen één goal tegen is dodelijk.'

Gelukkig voor Van Dijkhuizen hoeft hij niet meteen te wanhopen. Het veld in de topklasse zit zo dicht op elkaar dat één overwinning alweer een plekje in de middenmoot betekent. Exceslior '31 speelt komend weekend tegen nummer laatst Ter Leede. Van Dijkhuizen: "We gaan gewoon rustig verder.'

Kalender icoon zondag 26 januari 2014 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers