Foto bij Broodnodige driepunter Excelsior'31 bij rode lantaarndrager Ter Leede (1-2) (samenvatting geplaatst!)

Bekijk hieronder de samenvatting van Excelsior'31 TV van het duel in Sassenheim, met beelden gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis en interviews (met Arjan Kok en Hans van Dijkhuizen) door Leon Simons.

Verslag met dank aan Martin Klaassen

Na vier competitienederlagen op rij was het duel met nummer laatst Ter Leede er één met de nodige belangen. Het tij moest worden gekeerd, een nieuwe tegenvaller kon Excelsior’31 absoluut niet gebruiken.

De technische staf van Excelsior’31 heeft voor dit belangrijke duel enkele aanpassing in de beginformatie toegepast. Rots in de branding John Lubbers stond na zijn blessure weer op het veld. Ook Marco Aydin en Gerald ten Hove stonden dit keer aan de aftrap. De drie namen de plek in van Kevin Siemelink, Marco ten Bolscher (beiden op de bank) en Marco Stegeman. (geschorst)

In een guur en koud decor, waarbij de wind een duidelijke stempel op de wedstrijd drukte (een harde afzwaaier, wind tegen en recht op het doel af kwam amper bij de reclameborden), begon de wedstrijd rustig. Excelsior’31, dat met de wind in de rug begon, liet met een vroeg doelpunt zien dat het nog altijd doelpunten kan maken. Uitblinker Dylan Vosskuhler stuurde Hakim Ezafzafi diep. De Zupthenaar leek zijn actie net iets te ver door te zetten, maar wist Robert Wilens perfect op maat te bedienen. Wilens' schuiver in de linkeronderhoek liet Ter Leede doelman Serge Van der Ban kansloos: 0-1.

Het doelpunt bracht Ter Leede allesbehalve van de wijs. Met  een aantal goede combinaties en vooral veel zeer gevaarlijke voorzetten op de lange luchtmacht, had doelman Arjan Kok overwerk. Met kunst en kundig vliegwerk voorkwam hij in de eerste helft meermaals een tegendoelpunt. Kok was de grote sta in de weg voor Ter Leede en daarmee de man die de voorsprong van Excelsior’31 vasthield.

Excelsior’31 leek met een 0-1 de rust in te gaan, maar maakte toch nog een doelpunt. Een hele mooie ook nog eens. Niek Davina ging op de punt van de zestien als een architect te werk. Hij zag waar Serge van der Ban stond, wist hoe hoe hij de wind in moest schatten en liet met veel gevoel een stiftje van zijn rechterschoen afdwarrelen. Het boogballetje zeilde prachtig, buiten bereik van de verraste doelman, in de verre linkerhoek binnen.

Na de thee ging Ter Leede vol voor de aansluitingstreffer. Deze kwam er ook in de 52e minuut. Na slordig balverlies bleek een droge schuiver van Steemers Arjan Kok te machtig. Ter Leede creëerde in de twintig minuten die er op volgden goede kansen om gelijk te maken. Ter Leede-speler Ronnie Verplancke was een van de spelers die wel bijzonder dicht bij de gelijkmaker was.

In de laatste 20 minuten zakte de moed van Ter Leede steeds verder in de schoenen. Het probeerde het wel, maar kwam niet meer tot de kansen waar het naar zocht. Robert Wilens had in de 87e minuut het duel in het slot kunnen gooien. Een bal op het presenteerblaadje van opnieuw Ezafzafi was ditmaal niet aan Excelsior’31s nummer 9 besteed.

Het voetbal dat Excelsior’31 in Sassenheim liet zien hield voetbaltechnisch niet over. Veel gevaar riep het elftal over zichzelf af. De ploeg legde daar echter een ongekende vechtlust en wil om te winnen tegenover. Het bleek de basis voor een zwaar bevochten en zeer welkome overwinning.

Ter Leede – Excelsior’31 1-2 (0-2)
11. Wilens 0-1, 44. Davina 0-2, 52. Steemers 1-2.

Excelsior’31: Kok, Draganovic. Lubbers (63. Siemelink), David, Vosskuhler, Davina, R. ten Hove, G. ten Hove, Aydin (90+. Bloemendaal), Ezafzafi, Wilens (90+. Ten Bolscher).

Scheidsrechter: Van Turenhout.
Gele kaart: Wilens, Ezafzafi, Davina, G. ten Hove (Excelsior’31).