Excelsior'31 3 lijkt onstuitbaar en haalt periodetitel binnen

Foto bij Excelsior'31 3 lijkt onstuitbaar en haalt periodetitel binnen

ESC’62 2 – Excelsior ’31 3 1-5 (0-3)

Na de uiterst belangrijke overwinning op naaste belager OWIOS, waarbij de koppositie werd overgenomen, kon zaterdag al een klein voorproefje op de titel genomen worden. De tweede periodetitel kon immers worden veroverd. Dit moest gebeuren tegen ESC ’62. ESC stond in de middenmoot en leek misschien een makkelijkere tegenstander dan OWIOS. Echter, ESC stond wel tweede in deze periode. Na een moeizame start haalden zij uit de laatste vijf wedstrijden twaalf punten; slechts drie minder dan ons. Iedereen was er dan ook wel van overtuigd dat het zeker geen makkie zou gaan worden. Dit werd nog eens bevestigd werd na het zien van het positiespelletje van ESC in de warming up. Deze zag er goed uit.

Ten opzichte van de gewonnen kraker tegen OWIOS moest er ook nog eens enigszins geïmproviseerd worden. Routiniers Gerwin Immink en Arjan Schooten waren op skivakantie en Theun Brandriet had een blessure opgelopen. Gelukkig waren Bart Slagman en Arnaud Gerritsen bereid om voor hen in te vallen, waarvoor dank!!

Opstelling Excelsior'31 3:
Wilco Nieuwenhuis, Mark Seppenwoolde, Niek Bakker, Simon Kool,  Joey Geritsen Mulkes, Ruben Willems, Robert Harbers, Sjors van Gerrisheim (Luen Mensink), Laurens Harbers, Arnaud Gerritsen, Bart Slagman (Jeroen Dangremond)

ESC begon zeer goed aan de wedstrijd: ze lieten het balletje makkelijk rond gaan en zetten ons onder druk. Excelsior 3 speelt echter al weken met zo’n groot zelfvertrouwen dat we daar niet erg van onder de indruk waren. Al in de vijfde minuut wisten we door middel van een goed geplaatste counter op voorsprong te komen. Robert Harbers trok de bal vanaf de rechter zijkant voor, de bal kwam voor de voeten van Laurens Harbers. Hij schoot goed in, maar stuitte op de keeper.

Sjors van Gerrisheim, die de hele middag een flinke drang naar voren etaleerde, was echter goed meegelopen. Hij pikte de bal die terugkwam van de keeper op en prikte de bal onhoudbaar in de hoek. Een zeer welkome voorsprong. Het wedstrijdbeeld veranderde daarmee echter niet. ESC had veelvuldig de bal, maar wist maar moeilijk gevaarlijk te worden.

Waar de verdedigers van ESC goed opbouwden, hadden zij meer moeite met hun verdedigende taken. Dit resulteerde in de 21e minuut in de 2-0. Robert Harbers draaide fraai weg tussen twee verdedigers en gaf met zijn rechterschoen (die onderweg naar Elburg nog even aangeschaft waren) een prachtige steekpass op zijn broer Laurens Harbers. Laurens wekte voorafgaand aan de wedstrijd de indruk moeite te hebben met het vroege aanvangstijdstip van 12:00 uur. Eenmaal op het veld veranderde hij weer in de vleugelflitser die het hele seizoen de rechtsbacks tot wanhoop drijft. Hij was dan ook niet meer te achterhalen voor de verdedigers en rondde zeer beheerst af. Op slag van rust wist Laurens ook nog de 3-0 binnen te schieten, waardoor we met een zeer comfortabele voorsprong gingen rusten.

(de wondersloffen van Robert Harbers worden aangeschaft)

In de 9e minuut na rust gooiden we de wedstrijd definitief in het slot. Sjors van Gerrisheim vond met een vrije trap de vrijstaande “leenspits” Arnaud Gerritsen, die beheerst de 4-0 tegen de touwen tikte. De wedstrijd leek beslist te zijn maar kreeg toch nog even een vreemde wending. In de eerste aanval van ESC na de 4-0 schoot onze onverschrokken captain, Niek Bakker, op miraculeuze wijze een voorzet over over de kansloze keeper Wilco Nieuwenhuis. De bal verdween in de winkelhaak. Zo blijkt maar weer dat een eigen doelpunt maken de beste kan overkomen. Eerder dit seizoen ondergingen Simon Kool en Jacco Vis al hetzelfde lot.

Even leek de spanning terug maar meteen na de 4-1 maakte Jeroen Dangremond na een fraaie steekpass van Laurens Harbers er 5-1 van. Hierna hadden we er een nog grotere score van kunnen maken, maar de scherpte in de afronding ontbrak. De fraaiste poging kwam op naam van Ruben Willems die op voor hem karakteristieke wijze uithaalde van zo’n 35 meter. De uitstekende keeper van ESC wist de bal uit de kruising te tikken.

Zaterdag hebben we een mooie overwinning behaald en als extraatje ook nog de periodetitel gewonnen. De Excelsior 3 trein lijkt nu toch echt serieus op weg terug naar de 1e klasse. Volgende halte: DOS Kampen.