Excelsior'31 in mineur: concurrent Capelle buigt 2-0 achterstand om (2-4)

Foto bij Excelsior'31 in mineur: concurrent Capelle buigt 2-0 achterstand om (2-4)

Excelsior'31 in mineur: concurrent Capelle buigt 2-0 achterstand om (2-4)

Klik hier voor 88 foto's (copyright www.excelsior31.nl)

Bekijk hieronder een samenvatting van het duel op Excelsior'31 TV. Beelden zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, presentatie door José Nijhof, interviews (met Patrick Loohuis en Hans van Dijkhuizen) door Art-Jan Dennekamp.


Excelsior'31 - Capelle: 2-4 (1-0)

Verslag met dank aan Martin Klaassen

Dat de wedstrijd van vanmiddag tegen Capelle cruciaal was, zag iedereen na een snelle blik op de stand. Drie jagende ploegen staan onder de streep, een groepje staat iets los van Excelsior’31 en 1 ploeg staat er net een puntje boven, op een veilige plek: Capelle. Dus loop je zelf weg, slaat Capelle een gat, of schuift het nog verder in elkaar?

Een grote opsteker voor Hans van Dijkhuizen was dat hij weer kon beschikken over Hakim Ezafzafi en Robert Wilens. Wilens begon in de rug van Marco ten Bolscher, die bleef staan na zijn goede partij in Katwijk. Achterin was Andreas David afwezig: Lubbers en Draganovic vormden het centrale duo. Door de schorsing van keeper en aanvoerder Arjan Kok (4 wedstrijden schorsing), was back-up Patrick Loohuis de man die de handschoen op ging pakken. Het was voor de doelman uit Rijssen zijn Topklasse-debuut.

Echt ‘los’ kwam de wedstrijd in de eerste minuten niet. Capelle was iets rustiger in balbezit, Excelsior’31 moest zich duidelijk in de wedstrijd voetballen. Langzaamaan gebeurde dit ook, Excelsior’31 kwam meer en meer op de helft van Capelle. Het leverde enkele kleine mogelijkheden op, voordat het in de 21e minuut dan ook echt raak was. Na een prachtige actie aan de rechterkant van Patrick Gerritsen, drukte Marco ten Bolscher resoluut doeltreffend af: 1-0.

Na deze opsteker ging Excelsior’31 door. Er kwam een positieve flow over het elftal. Zo stond Patrick Loohuis er wanneer het moest en hij had ook zijn aandeel met goede spelhervattingen, bewaarde Adi Draganovic de rust en had sterke intercepties, speelde Gerald ten Hove sterk in een controlerende rol, liet Niek Davina bij vlagen zien de stilist te zijn die men in Rijssen graag ziet, fungeerde Robert Wilens als een goed schakelpunt tussen middenveld en voorhoede en liet de gedreven Patrick Gerritsen wederom zien een absolute aanwinst te zijn.

De 2-0 voorsprong kwam in de 50e minuut van de voet van Patrick Gerritsen. Hij werd gelanceerd door Robert Wilens en joeg de bal overtuigend links langs doelman Van der Ploeg. 2-0, het was een luxe die Excelsior’31 lang niet meer heeft gehad. Hwr kon er opnieuw ook niet lang van genieten. Jenson Ribeiro kreeg op de rand van het strafschopgebied de tijd om de rechterhoek uit te zoeken. Een bekeken schot verdween buiten bereik van Loohuis in het net: 2-1.

Het goede voetbal dat Excelsior’31 eerder toonde verdween almaar meer naar de achtergrond. Constant een acceptabel niveau op de mat brengen: het lukt Excelsior’31 al wedstrijden achtereen niet. Pieken worden afgewisseld met diepe dalen. Tegenstanders profiteren onherroepelijk en optimaal van situaties waarbij Excelsior’31 steken laat vallen.

Capelle kwam via de geslepen Peter de Lange langszij. Hij was in minuut 75 de handigste in een duel met Adi Draganovic en wist de bal ook langs Loohuis te krijgen. Jerson Ribeiro dacht tien minuten later: die afstandsschoten, het is er een middag voor. Hij verschafte zichzelf met een kapbeweging de ruimte en joeg de bal verwoestend in de linker bovenhoek: 2-3. In de extra tijd werd het ook nog 2-4 door invaller Sanzio Dieterich.

Door de thuisnederlaag en de overwinning van Noordwijk (2-1 tegen HHC Hardenberg) staat Excelsior’31 op plek 14, een plek die aan het eind van de competitie rechtstreekse degradatie betekent.

Scoreverloop:

21. Marco ten Bolscher 1-0, 50. Patrick Gerritsen 2-0, 55. Jenson Ribeiro 2-1, 72. Peter de Lange 2-2, 85. Jenson Ribeiro 2-3, 90+3. Sanzio Dieterich 2-4.

Gele kaarten:

Wilens, Vosskuhler (Excelsior'31), Strik, Jaliens, Ribeiro (Capelle)

Opstellingen:

Excelsior'31: Patrick Loohuis, Kevin Siemelink, John Lubbers, Adi Draganovic, Dylan Vosskuhler, Niek Davina, Gerald ten Hove (85. Marco Stegeman), Robert Wilens, Hakim Ezafzafi, Marco ten Bolscher (75. Marco Aydin), Patrick Gerritsen

Capelle: Nick van der Ploeg, Jami Jaliens (Sanzio Dieterich), Salif Diao, Gertjan Rotman, Jerry Tieleman, Kay Blokland, Damiën Muller, Niels Vorthoren, Marvin Strik, Peter de Lange, Jenson Ribeiro


Valscherm Excelsior '31 klapt maar niet open
Bron: VoetbalOpZaterdag
"Volgend seizoen lekker weer tegen DETO en SVZW. Dat zijn in elk geval leuke derby's." Een vleug van cynisme doorspekte de reacties van het thuispubliek in Rijssen, nadat Excelsior '31 voor de zoveelste keer een zware domper te verwerken kreeg. De Tukkers proberen uit alle macht de vrije val in de topklasse een halt toe te roepen. Maar ook tegen Capelle (2-4) klapte het valscherm niet open.

Zelfs een 2-0 voorsprong bleek niet voldoende om weer eens een wedstrijd te winnen. Aanvoerder John Lubbers beukte direct na het laatste fluitsignaal van frustratie tegen de dugout. In plaats van Capelle voorbij te steken op de ranglijst, liep het verschil op tot vier punten. Van de laatste tien competitieduels verloor Excelsior '31 er negen. Dat zijn cijfers die passen bij een degradatiekandidaat. Van de trotse lijstaanvoerder uit augustus en september is helemaal niets meer over.

 "Ik weet niet wat het is. Het lijkt wel alsof elke keer dat we een doelpunt maken, de tegenstander heel snel daarna ook scoort", zocht verdediger Adi Draganovic naar redenen voor de schrikbare staat waarin de enig overgebleven zaterdagtopklasser uit Twente momenteel verkeert. "Normaal gesproken zou er niks aan de hand mogen zijn als je thuis met 2-0 voorstaat. Maar je zag dat Capelle in de tweede helft mentaal veel sterker was dan wij."

De problemen bij Excelsior '31 stapelen zich op. Trainer Hans van Dijkhuizen miste al de nodige spelers (onder anderen Amanuel Isa en Andreas David) en is in de beslissende fase van de competitie ook aanvoerder en eerste doelman Arjan Kok kwijt. De sluitpost kreeg vorige week na de wedstrijd bij Katwijk (3-1 verlies) nog een rode kaart wegens aanmerkingen op de wedstrijdleiding. Verdict van de bond: vier duels brommen. De jonge Patrick Loohuis stond tegen Capelle tussen de palen en verdedigde de Twentse vesting naar behoren. Aan de vier tegengoals kon hij weinig doen.

Capelle - dat zelf met Philip den Hartog, Jerzinho Valentijn en Elvis Versluis ook een aantal belangrijke krachten miste - schoot in Rijssen aardig uit de startblokken, maar zag Excelsior na een kwartier het heft in handen nemen. De 1-0 van Marco ten Bolscher (ook al een jongeling) was op dat moment meer dan verdiend. Hij benutte de rebound na een afgeslagen poging van Patrick Gerritsen. De laatste kreeg daarna zelf een grote kans op 2-0, maar trof de paal. De wedstrijd raakte meer en meer in evenwicht. Bij Capelle waren Peter de Lange en Niels Vorthoren voorin steeds dreigend.

'Niels had er wel twee kunnen maken", vond Capelle-trainer Theo de Boon. De coach gaf tegelijkertijd toe dat zijn ploeg in de eerste helft aardig onder druk werd gezet. "We hadden geen grip op hun positiespel, hadden moeite met de lopende mensen van Excelsior. Er was te weinig strijd en beleving. Toch vond ik dat de 2-0 uit het niets viel." Gerritsen zette zijn handtekening onder de tweede treffer van de thuisploeg. Excelsior leek daardoor vlak na rust op rozen te zitten. Het zag er werkelijk niet naar uit dat Capelle terug zou kunnen komen in de wedstrijd.

Een treffer van Jerson Ribeiro (2-1) maakte het toch weer spannend. Ribeiro kreeg wel heel veel vrijheid toen hij 'randje zestien' aanlegde en de bal achter Loohuis schoot. "Ik had Kay Blokland doorgeschoven op Robert Wilens en Jerson op 'tien' gezet', aldus De Boon. "Dat pakte goed uit." Zo goed zelfs dat Excelsior '31 na de 2-2 van De Lange helemaal het spoor bijster raakte. "Je zag het weer mis gaan", concludeerde Draganovic.

Tot afgrijzen van de fans gebeurde dat inderdaad. Ribeiro zorgde met zijn tweede van de middag voor 2-3 en in de extra tijd maakte invaller Sanzio Dieterich met de 2-4 aan alle onzekerheid een einde. Excelsior kreeg in de slotfase met wat vrije trappen nog een paar kansen op in elk geval een puntje. De Wet van Murphy ging echter ook in die gevallen op."Nog zes wedstrijden volle bak", verklaarde Draganovic het enige strijdplan dat Excelsior '31 de komende weken nog rest. "Volgende week spelen we uit bij GVVV. Dan gaan we er gewoon weer voor. Ingraven en zo proberen punten te sprokkelen heeft niet zoveel zin. Natuurlijk willen we er het liefst rechtstreeks inblijven, maar als we ons moeten handhaven via de nacompetitie, dan moet het maar op die manier."

De Boon stipte nog even de moeilijkheidsgraad van de degradatiestrijd aan. "In deze competitie gaan er drie rechtstreeks uit en eentje speelt promotie/degradatiewedstrijden. Dat is gewoon een kwart van alle teams. Ik weet dat het in de huidige opzet niet anders kan (vanwege de drie hoofdklassen die onder de topklasse hangen, red.) maar ik vind het wel heel veel." Die onderste vier plekken met Capelle dus maar zien te vermijden? "Da's wel de bedoeling. Ik ga ook niet zeggen dat we met deze overwinning al binnen zijn. Maar we willen met Capelle wel doorbouwen volgend seizoen."Handhaving in de topklasse is in dat geval een vereiste.

Dat geldt natuurlijk ook voor Excelsior '31. De voorbije twee seizoenen raakte de zaterdagtopklasse met SVZW, DETO en SC Genemuiden al drie Overijsselse clubs kwijt. Een nieuw slachtoffer uit het oosten des lands is allang geen utopie meer. Nog zes wedstrijden, dan landen alle clubs op hun uiteindelijke plek. Voor Excelsior '31 valt te hopen dat het geen noodlanding wordt.

Tekst: Joost Houtappels

Kalender icoon zondag 16 maart 2014 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers