Certificaat Regionale Voetbaljeugdopleiding voor Excelsior'31

Foto bij Certificaat Regionale Voetbaljeugdopleiding voor Excelsior'31

Certificaat Regionale Voetbaljeugdopleiding voor Excelsior'31

v.l.n.r. Emiel Pluimers (hoofd coordinator jeugdopleiding Excelsior'31) en Teun Jacobs (projectleider Voetbaltechnische zaken amateurvoetbal van de KNVB)

Excelsior ’31 uit Rijssen heeft zojuist het certificaat regionale voetbaljeugdopleiding uitgereikt gekregen, uit handen van Teun Jacobs, van de KNVB. ''Een beloning voor de club die al jaren investeert om het niveau van de jeugdspelers omhoog te krikken. „Maar we willen nog beter worden,” zegt hoofdcoördinator Emiel Pluimers. 

De jeugdopleiding is de levensader van het Nederlandse voetbal. "En dat begint aan de basis," zegt Teun Jacobs (foto), projectleider Voetbaltechnische zaken amateurvoetbal, van de KNVB. Hoe beter de opleiding bij de lokale verenigingen aan de onderkant, hoe sterker de piramide. 

Nederland was jarenlang gidsland op het gebied van opleiden. „En we doen het nog steeds goed," zegt Jacobs. "Maar andere landen hebben niet stilgezeten. Dat betekent dat we continu moeten nadenken over verbeteringen.” 

Vernieuwde werkwijze
Een daarvan is een andere manier van certificering van clubs die de ambitie hebben om prestatief met hun jeugd te willen werken. Jacobs: „Hiervoor hadden we een document met 200 punten - van het niveau van de jeugdtrainers tot het aantal ballen op de club - waaraan de clubs moesten voldoen. Dat is teruggebracht naar zestig (vijftig voor kleinere verenigingen) en we gaan met de club in gesprek om te kijken hoe het gaat en waar het beter kan. Geen vereniging is hetzelfde. Een A1-trainer kan het juiste papiertje hebben. Vroeger vinkten we dat keurig af, maar een trainer kan zich natuurlijk altijd ontwikkelen.”

De vernieuwde werkwijze bevalt Emiel Pluimers, hoofdcoördinator jeugdopleiding van Excelsior ’31. "Nu gaan we veel meer de diepte in en geven we meer inhoud aan de beoordeling. Hoe pak je de opleiding aan, waar kijk je naar? We moesten er veel meer voor doen. Maar we leren er ook veel meer van." 

Excelsior: steeds béter en hóger
Pluimers verwijst daarbij in het regionale dagblad TC Tubantia naar de clubnaam. Excelsior is Latijn voor 'steeds beter, steeds hoger'. Het certificaat is wat hem betreft een startpunt. "We hebben de jeugdopleiding goed op de rit. Maar we willen graag nog beter worden. Zo kunnen buitenspelers bijvoorbeeld extra training krijgen om een goede voorzet te leren geven. Nu kunnen we meten waar we staan en waar we naar toe willen.”

Volgens Jacobs kan Excelsior ’31 - 1750 leden, waarvan 1250 spelend -  met recht trots zijn op het certificaat. Het is de erkenning voor een club die goed is georganiseerd en al langer veel aandacht schenkt aan de jeugdopleiding. Daarin heeft het een functie voor de hele regio. 

Naast Excelsior ’31 mogen ook Koninklijke HFC uit Haarlem en Excelsior Maassluis het predicaat regionale voetbaljeugdopleiding voeren.

Nieuwsgierig naar de werking van het Kwaliteit & Performance Programma? Stuur een e-mail naar certificering@knvb.nl Dat geldt ook voor clubs die op lokaal niveau opereren. Voorwaarde is wel dat de vereniging, naast recreatief voetbal, ook de ambitie heeft om op prestatief niveau te opereren.

Bron: KNVB

 

 

Kalender icoon zondag 11 januari 2015 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers