(Medische rubriek Fysiotherapie Koninginneweg) Liesblessures

Foto bij (Medische rubriek Fysiotherapie Koninginneweg) Liesblessures

(Medische rubriek Fysiotherapie Koninginneweg) Liesblessures

Chronische overbelasting letsel
Binnen het voetbal komen langdurige blessures meer voor dan je zult denken. Het probleem bij deze blessures is dat ze in het begin niet “gezien” worden. Niet gezien worden door de speler en de trainer. De speler wil namelijk gewoon door blijven trainen en voetballen. Hij zal dit dan niet melden bij de trainer.

De trainer herkent de symptomen van de blessure niet en zal de speler niet beschermen door hem een training of wedstrijd rust te gunnen. Daar is het nu om te doen. Een (jeugd)speler zal tijdens zijn ontwikkeling te maken krijgen met fysieke groei en in combinatie met trainingsintensiteit ontstaan er overbelastingen. Het is van belang dat de speler tijdig leert aangeven dat hij last heeft.

Als een trainer dit zelf niet goed kan beoordelen zal hij de speler naar de fysiotherapeut moeten sturen, zodat zij dit beoordelen en waar nodig een behandelplan opstellen. 

Welke overbelastingblessure komt het meeste voor?
•    De liesblessure
•    De kniepeesblessure
•    De achillespeesontsteking
•    Shin splints (springschenen)
•    Osgood-Schlatter
•    Ziekte van Sever.

Ik zal de komende maanden deze vormen van blessures aanbod laten komen. Te starten met de liesblessure. 

De liesblessure
Zoals gezegd komt de liesblessure veel voor bij het voetballen. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen de acute en de chronische liesblessure. De acute vorm 10-13% heeft een gunstig genezingsproces en zal middels rust en een goede dossering met sport specifieke opbouw tussen de 3-6 weken goed genezen.

De chronische liesblessure komt binnen het voetbal ongeveer tussen de 10-18% per jaar voor en kan zo’n 3-4 maanden duren bij een goed herstel. Of jaren indien er niet goed mee omgegaan wordt. 

Hoe ontstaat nu een liesblessure?
De liesblessure kan ontstaan bij sporten met een grote versnelling en een verandering van richting. Het schieten tegen een bal die net opspringt. Het te ver uitrekken van het been zijwaarts bij het pakken van een bal die net iets te ver bij je weg is. Het blokken van een bal. Andere risicofactoren zijn leeftijd en het hebben van eerdere liesklachten.  

Wat de meesten niet weten is dat liesklachten ook vanuit de rug kunnen komen en vanuit het heupgewricht zelf. Het niet goed functioneren van de gewrichten in de rug/bekken/heup regio heeft als gevolg dat er meer krachten op de pezen van de lies komen te staan. Het is van belang dat deze ketenfunctie goed door de fysiotherapeut wordt nagekeken. 

Behandeling van de liesblessure
De behandeling bestaat uit rust, fysiotherapie en in overleg met de huisarts kan er een ontstekingsremmend medicijn en/of corticosteroïd injecties gegeven worden. De fysiotherapie zal bestaan uit het trainen van kracht en coördinatie van de adductoren maar zeer zeker ook van de hele ketenfunctie. Dus ook romp, heup en bekken moeten zeer zeker aan bod komen.

Mochten de klachten niet verdwijnen zal de speler ingestuurd worden naar de orthopeed, na overleg huisarts. 

Hoe herken ik een liesblessure?
•    Moeite met lopen (afwijkend looppatroon)
•    Moeite met schieten
•    Pijn in de lies, dit kan uitstralen naar de binnenzijde van het bovenbeen, deze neemt toe tijdens of na een training. Pijn kan ook uitstralen naar de schaamstreek en onderbuik. 
•    Stijfheid in de liesregio. Stijfheid treedt met name ’s ochtends of na lang stil zitten op.

Herkent u één van bovenstaande symptomen neem dan contact op met uw fysiotherapeut. 

Hebt u vragen (met betrekking tot sportblessures - en preventie er van) die u de volgende maand behandeld / besproken wil zien? Stuur deze naar praktijk@ftkw.nl met als omschrijving ''rubriek website Excelsior'31''

Franklin Achterhuis,
Fysiotherapeut
Fysio Koninginneweg
tel. 0548-515599 
FTKW.NL

Kalender icoon maandag 2 november 2015 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers