Foto bij Excelsior'31 doet zichzelf tekort bij Genemuiden (samenvatting geplaatst)

* Reactie Amanuel Isa

* Reactie Patrick Jurgens

* Reactie Rob Snijders

​Door Martin Klaassen

Waar er bij Excelsior’31 doordeweeks gezellig Sinterklaas werd gevierd (met surprises en al), was er bij SC Genemuiden, met het plotselinge vertrek van trainer Hennie in ’t Hof, minder vertier. Het was een surprise waar geen rekening was gehouden in het groenwitte kamp. Of dit laatste invloed zou hebben op de wedstrijd moest blijken. Excelsior’31-trainer Rob Snijders kan de komende 6 tot 8 weken niet beschikken over Cem Köse. Hij liep schade op bij zijn schouder. Dat betekende dat Patrick Gerritsen, die al tegen VVOG inviel, een basisplaats kreeg toebedeeld. De overige 10 waren dezelfde als vorige week. Gradus Hempenius was terug van weggeweest. Hij was weer speelklaar en kon invallen.

Excelsior’31 had van de twee ijverig beginnende elftallen de beste start. Terwijl de wind door de bomen –en over het veld waaide, wisten de roodwitten in het eerste kwartier combinerend vaker in de buurt het vijandelijke doel te komen. In de 9e minuut kwam daar de beste kans uit. Rechtsback Simon Baysoy gaf de bal perfect voor op Patrick Gerritsen. De aanvaller kreeg twee keer de kans, maar vond de ervaren Albert Flier op zijn pad.

Na 20 minuten zwakte het Excelsior’31-offensief af. De Rijssenaren zaten er minder kort op, verloren sneller de bal en onderling stak wat frustratie de kop op. Genemuiden kreeg door het mindere spel van Excelsior’31 meer rust om op te bouwen. Het wist ook een aantal gevaarlijke aanvallen in de steigers te zetten. In de 31e minuut leek er een grote kans voor Job van Dalfsen te komen. Joran Pot greep op het juiste moment in, waardoor het voor Excelsior’31 goed afliep. Ook Arjan Kok moest in de 42e minuut nog een keer goed zijn best doen om een schot uit het doel te houden.

Met twee ongewijzigde elftallen bleef het duel in de tweede helft interessant. Excelsior’31 kreeg in de 51e minuut een grote domper te verwerken. Aanvoerder Amanuel Isa verloor op een knullige manier de bal, Tjeerd Korf liep vervolgens op Arjan Kok af en de aanvaller viel. De scheidsrechter oordeelde dat Isa Korf onderuit trok/duwde. Overtreding, penalty en een rode kaart. Erik Rotman, de man van de spelsituaties, faalde niet. Arjan Kok dook de verkeerde hoek in: 1-0.

De rode kaart leek Excelsior’31 daarna niet te deren. Het ging zelfs beter voetballen. Genemuiden, dat op voetballend gebied duidelijk onderdeed, wist het hoofd, door geconcentreerd en met veel mensen te verdedigen, boven water te houden. En het kwam op een prettig moment, in de 62e minuut, zelfs op 2-0. Uit een hoekschop van Erik Rotman kopte Job van Dalfsen raak: 2-0.

Excelsior’31 gaf daarna nog steeds niet op. De drive naar voren was groot. Rob Snijders gaf met een aanvallende wissel, Gradus Hempenius voor Simon Baysoy nog verder gestalte aan de intenties. Een aansluitingstreffer hing daarna ook in de lucht. Genemuiden werd teruggedrongen. De thuisploeg kwam goed weg bij een indirecte vrije trap op een paar meter van het doel en een vrije trap van Joran Pot. De afgemeten poeier van Pot raakte het aluminium boven Albert Flier.

In de 82e minuut moest Excelsior’31 verder met 9 man. Hakim Ezafzafi kreeg, nadat hij met doelman Flier voor de bal ging en de doelman raakte, geen clementie. Hij zag een tweede gele kaart omhoog gaan en moest het veld verlaten. Ook met 9 man gaf  Excelsior’31 niet op. Hempenius kwam vanaf de zijkant nog 1-op-1 met de Genemuiden-doelman. Wederom zonder succes. Het fluitsignaal zorgde voor blijdschap en opluchting bij de thuisploeg.

Excelsior’31 baalde. Het ziet Harkemase Boys verder uitlopen en loopt averij op in de tweede periode. Volgende week, in de derby tegen SVZW (dat vanmiddag last-minute won van Urk) wordt duidelijk of de Rijssenaren met een prettig gevoel de winterstop ingaan of niet…

SC Genemuiden – Excelsior’31: 2-0

52. Erik Rotman 1-0, 62 Job van Dalfsen 2-0

Kaarten:

Geel: Gieljan Tissingh, Jacco Riemens, Tjeerd Korf (SC Genemuiden), Niek Davina, Hakim Ezafzafi (2x geel) (Excelsior’31)

SC Genemuiden: Albert Flier, Arjen Netjes, Mike van der Kooy, Gieljan Tissingh, Erik Rotman, Robert Boes, Job van Dalfsen, Jacco Riemens (79. Sijmon Eenkhoorn), Patrick Lip, Martijn Jansen (86. Stef van der Velden), Tjeerd Korf

Excelsior’31: Arjan Kok, Dylan Vosskühler, Patrick Jurgens, Melvin Velthuis, Simon Baysoy (66. Gradus Hempenius), Michel Gerritsen Mulkes, Amanuel Isa, Joran Pot, Niek Davina, Hakim Ezafzafi, Patrick Gerritsen