Excelsior'31 maakt na rust het verschil tegen SVZW (samenvatting geplaatst)

Foto bij Excelsior'31 maakt na rust het verschil tegen SVZW (samenvatting geplaatst)

* Bekijk hieronder de samenvatting van Excelsior'31 TV, gemaakt door José Nijhof (presentatie en interviews) en Thijs Nieuwenhuis (camera en montage)

* Reactie Patrick Gerritsen

* Reactie Gradus Hempenius

* Reactie Hakim Ezafzafi

* Reactie Rob Snijders

* Winnende doelpunt Gradus Hempenius

Door Martin Klaassen

In de week dat bekend werd dat trainer Rob Snijders, assistent-trainer René Roord en aanvaller Cem Köse ook komend seizoen op De Koerbelt actief zijn, wachtte de derby tegen SVZW tot besluit. Het was een weerzien met het centrale verdedigingsduo Wolven/Lubbers.

Rob Snijders kon geen beroep doen op rots in de branding Amanuel Isa. De middenvelder kreeg vorige week een dubieuze rode prent en werd voor 1 wedstrijd geschorst. Door de afwezigheid van Isa, stond Gradus Hempenius vanaf het eerste fluitsignaal binnen de lijnen. De overige 10 gaven tegen Genemuiden ook acte de présence.

Onder toeziend oog van FC Den Bosch-trainer René van Eck startte Excelsior’31 slecht aan de wedstrijd. De bal lag, na een ongelukkige samenloop van omstandigheden, al snel achter doelman Arjan Kok. Na een voorzet van Kevin Aman en listig diagonaal inkoppen van Ruud ter Heide, verdween de bal over de lijn: 0-1.

Het lukte Excelsior’31 na deze domper niet goed om het kenmerkende aanvalsspel aan de dag te leggen. SVZW bleef goed overeind. Excelsior’31 speelde in een te laag tempo en liet slechts sporadisch een vlotte, kloppende combinatie zien. De thuisploeg wist de linies van de gasten uit Wierden amper uit elkaar te trekken en koos te vaak voor de (op hoop van zegen-achtige) pass in de diepte. SVZW kreeg, doordat Excelsior’31 er na balverlies niet kort op zat, de mogelijkheid om er goed uit te komen.

Kort voor rust was de gelijkmaker tweemaal dichtbij. Joran Pot stuitte met zijn schot op de vuisten van de attent keepende Bjorn Nijsink. Ook in de nasleep van deze kans, wist Hakim Ezafzafi de bal niet langs de SVZW-doelman te krijgen.

Na rust kreeg de achterban een Excelsior’31 te zien waar het op hoopt. Het lamlendige bleef in de kleedkamer achter en was ingeruild voor gedrevenheid, dynamiek en een hoger baltempo. Dat de gelijkmaker er, net als bij het doelpunt van SVZW, er op gelukkige wijze inging, gaf de thuisploeg nog meer moed. Onder aanvoering van sterk acterende achterhoede en een op toeren komende Gradus Hempenius, liet Excelsior’31 mooie dingen zien.

Het frisse, levendige, verdween na 65 minuten weer naar de achtergrond. Beide ploegen hadden veel energie in de wedstrijd gestopt en moesten op adem komen. Dit had Excelsior’31 in de 68e minuut duur kunnen komen te staan.

Kevin Aman kreeg de bal op aangeven van invaller Frank Eulderink voor het inkoppen, maar wist de bal de juiste richting niet mee te geven.

De ploeg die in de hoek van de klappen zit, kreeg ook vanmiddag weer een rechtse directe te verwerken. In de 78e minuut kwam de 2-1 op het scorebord. Op aangeven van Patrick Gerritsen wist Gradus Hempenius op speelse wijze ruimte voor zichzelf te creëren en doeltreffend af te ronden.

Stijlvol, met de buitenkant van de rechtervoet, prikte hij de bal in de verre hoek. Kevin Aman deed er met een afstandsschot en een vrije trap nog alles aan om een gelijkmaker te forceren, maar had geen succes.

Excelsior’31 sluit de eerste competitiehelft af op een 2e plek. In de tweede periode staat het samen met VVOG en Staphorst na 5 wedstrijden met 12 punten bovenaan.

Klaar voor 2015 is Excelsior’31 zeker nog niet. Dinsdag wacht de 8e finale van de KNVB-Beker, tegen FC Den Bosch. Het duel op Sportpark de Koerbelt begint om 20.00 uur.

Zaterdag 19 december komt, in het kader van de KNVB Districtsbeker, AZSV 2 op bezoek. Dit duel begint om 14.30 uur.

Excelsior’31 – SVZW: 2-1