Keeper Willard Baan behoedt zaalvoetballers Excelsior’31 voor nederlaag

Foto bij Keeper Willard Baan behoedt zaalvoetballers Excelsior’31 voor nederlaag

Samenvatting Excelsior'31 - Jogadores CF/Cagemax, met dank aan Jan Nijkamp

In een spannende wedstrijd hebben de zaalvoetballers van Excelsior’31 vrijdagavond gelijkgespeeld tegen Jogadores CF/Cagemax. In een matig gevulde sporthal de Reggehal, het gros van de supporters zal de voorkeur hebben gegeven voor de derby FC Twente vs Heracles, stond er na een 1-1 ruststand een 2-2 eindstand op het scorebord.

Zonder aanvoerder Arnoud Baan, maar verrassenderwijs met Nathan Oraile, die na lang blessureleed zijn rentree maakte in de hoofdmacht, begon Excelsior’31 uitermate zwak aan de wedstrijd. De bezoekers uit Gorinchem, die drie punten boven Excelsior’31 stonden op de ranglijst, kregen in de beginfase grote kansen. De paal, lat en keeper Willard Baan voorkwamen een doelpunt. De Rijssense sluitpost was even later toch kansloos. Een punter van nieuweling Mounir El Ouazizi, die deze avond een plaaggeest was voor de Rijssense defensie, namens Jogadores CF/Cagemax belande in het doel, waardoor Excelsior’31 na acht minuten spelen tegen een 0-1achterstand aankeek.

De fysiek sterke tegenstander stond bij deze stand al wel op vijf overtredingen, wat inhield dat Excelsior’31 met nog ruim twaalf minuten te spelen in de eerste helft bij iedere volgende (directe) overtreding aan mocht leggen vanaf tien meter. De bezoekers deden het iets rustiger aan en Excelsior’31 miste de slimheid om hiervan te profiteren, waardoor er geen enkele tien meter trap werd afgedwongen. Twee minuten voor rust kwam Excelsior’31 wel langszij. Een afvallende bal kwam voor de voeten van John Lubbers. Hij faalde niet en zorgde daarmee voor een 1-1 ruststand. Beide teams kregen nog wel een grote mogelijkheid om met een voorsprong te gaan rusten. Waar keeper Willard Baan met een katachtige redding een nieuwe achterstand voorkwam, was het in de slotseconden Maarten Postma die bij de tweede paal in kansrijke positie over de bal trapte.

Na rust werd er door beide teams hard gestreden. Het voetbal was niet altijd even mooi, maar er gebeurde van alles. Beide teams hadden baat bij een overwinning. Excelsior’31 het meeste, aangezien ze dan naast Jogadores CF/Cagemax op de ranglijst zouden komen te staan. De bezoekers zouden bij winst een gat van zes punten slaan. Het duel werd feller. De eerste kans was voor de bezoekers, maar wie anders dan keeper Willard Baan voorkwam voor de zoveelste keer een tegentreffer. Voor Excelsior’31 een gewoonte, maar voor de bezoekers zeker frustrerend.

Het spektakel kwam pas echt op gang nadat goalgetter John Lubbers met zijn tweede doelpunt van de avond zorgde voor een 2-1 voorsprong voor Excelsior’31. Elf minuten voor tijd kwam Jogadores CF/Cagemax op gelijke hoogte. De nummer zeven draaide goed weg uit de rug van Agassi Daneljan en via de hand van keeper Willard Baan rolde de bal in het doel: 2-2.

Hierna golfde het spel over en weer met veel overtal situaties. Beide teams gingen hier in de afronding slordig mee om. Ook beide goalies voorkwamen dat er weer een team op voorsprong kwam. Met name rots in de branding Willard Baan bleef zijn klasse vertonen. Drie minuten voor tijd kreeg een speler van Jogadores CF/Cagemax zijn tweede gele kaart; dus rood. Al dan niet terecht, maar daar had Excelsior’31 geen boodschap aan. De Rijssenaren hadden hierdoor twee minuten de tijd om met een man meer op voorsprong te komen. In deze fase speelde Excelsior’31 erg slordig en creëerde het nauwelijks kansen. Maarten Postma dacht te hebben gescoord, maar er was al een time-out aangevraagd en de scheidsrechter had al gefloten. De enige grote kans in deze overtal was voor Henk Lankamp. Zijn schot ging hoog over.

In de laatste minuut was het aantal veldspelers weer in evenwicht. Er volgden vervolgens nog twee hectische momenten. De bezoekers stonden reeds op vijf overtredingen en de tweede scheidsrechter floot voor een overtreding op Henk Lankamp. De eerste tien meter trap van de wedstrijd én in het voordeel van Excelsior’31. Maar niets was minder waar. De hoofdscheidsrechter, die notabene op een vele grotere afstand stond, overrulde zijn assistent en floot juist in het nadeel van Excelsior’31. Geen tien meter trap, maar ook Excelsior’31 dat op vijf overtredingen kwam te staan. Er volgde nog één grote kans. Mounir El Ouazizi kwam namens Jogadores CF/Cagemax oog in oog met keeper Willard Baan te staan, maar wederom was het Willard Baan die dit duel won en er voor zorgde dat de wedstrijd werd afgefloten met een 2-2 stand.

Gezien de kansen van beide teams mag Excelsior’31 tevreden zijn met een gelijkspel. Wel mag het zich achter de oren krabben dat het de situatie voor rust, waarbij het maar liefst twaalf minuten de tijd kreeg om een tien meter trap af te dwingen niet werd benut. Ook van de twee minuten met een man meer in de slotfase van de wedstrijd werd niet van geprofiteerd. Details waar op teams wedstrijden naar zich toe kunnen trekken.

Door het gelijkspel blijft Excelsior’31 met zeven punten als nummer elf nog wel hekkensluiter in de eerste divisie. De verschillen onderin zijn nog te overzien, al heeft Excelsior’31 in de tweede seizoenshelft nog een groot aantal uitwedstrijden voor de boeg. Om te beginnen met de uitwedstrijd van volgende week vrijdag. Dan reizen de Rijssenaren af naar Lichtenvoorde voor de wedstrijd tegen kampioenskandidaat LZV/Kuypers.

Doelpunten Excelsior’31: John Lubbers (2x)

Wedstrijdselectie Excelsior31: Willard Baan (keeper), Jan Baan (keeper), Gilano Samangoen, John Lubbers, Agassi Daneljan, Maarten Postma, Henk Lankamp, Nathan Oraile, Tom Kamphuis en Miguel Parera
Coach: Ichtus Rahanra
Assistent-/coach: Alidus ter Harmsel
Teammanager: Frank ter Harmsel