Excelsior'31 stelt teleur en verliest wederom van ACV (samenvatting online)

Foto bij Excelsior'31 stelt teleur en verliest wederom van ACV (samenvatting online)

Excelsior'31 stelt teleur en verliest wederom van ACV (samenvatting online)

* Bekijk hieronder de samenvatting van Excelsior'31 TV, gemaakt door José Nijhof (presentatie en interviews) en Thijs Nieuwenhuis (camera en montage)



* Reactie Niek Davina



* Reactie Rob Snijders

Door Martin Klaassen

Na de doordeweekse veegpartij in de Districtsbeker tegen buurman Blauw Wit’66 (7-0) was het in het inhaalduel in Assen, tegen ACV, weer zaak om echt bij de les te zijn. Met de 6 punten achterstand op Harkemase Boys, was het zaak om eens met 3 punten uit Assen huiswaarts te gaan. Excelsior’31 moest dit doen zonder Hakim Ezafzafi (blessure) en nieuwe aanwinst Mitch Stockentree (ziek). Melvin Velthuis viel tegen Blauw Wit’66 in en begon het duel ook tegen ACV op de bank.

Een zacht en verre van egaal veld en een harde over het veld razende wind. Daar moesten de elftallen het mee doen. Een gewaarschuwd Excelsior’31 telt, zeker tegen de ploeg waarmee het altijd moeite heeft, voor twee. Tenminste, dat verwacht je.

In de beginfase golfde het spel nog iets heen en weer, maar kreeg ACV de overhand met diverse gevaarlijke momenten. Met het mes tussen de tanden en af en toe een pittige overtreding werd de missie van de middag duidelijk: Excelsior’31 moest opzij worden gezet.

Het winnen van de toss en het kiezen van de kant, was een belangrijk gegeven. De lange ballen schoten aan de ene kant van het veld ver door. Excelsior’31, dat tegen de wind in begon, had er de eerste helft veel moeite mee. De achterhoede moest het luchtduel aangaan met de sterke midvoor Danny Menting en omgaan met de snelheid vanaf de zijkant van Jonah Van der Werf en Edu de Jonge Rosa.

In balbezit was Excelsior’31 onrustig. Er werd geprobeerd vanaf achteruit het spel op te zetten. De spelers maakten het elkaar lastig met een aantal riskante inspeelpasses centraal op het veld. Het kwam geregeld voor dat de Excelsioren elkaar na balverlies aankeken, terwijl ACV al lang weer in de aanval was. In de 10e minuut wist ACV talent Van der Werf, na knullig balverlies, gebruik te maken van de ruimte. Hij greep zijn kans en schoot de bal uitstekend, uit de draai, in de lange hoek achter Arjan Kok.

De bravoure waarmee de nummer twee van de competitie wordt geacht te spelen, was er niet. Kok kon door een heldhaftige tussenkomst in eerste instantie een doelpunt van Menting te voorkomen, maar werd een minuut later alsnog geklopt. De lange spits liet zien ook nog lenig te zijn, door via een halve omhaal doel te treffen: 2-0.

Excelsior’31 beet in de 37e minuut toch eens van zich af. Joran Pot besloot de kortste weg naar het doel te kiezen en bij de hoek van het strafschopgebied hard uit te halen. De bal ging via de bovenkant van de lat over. Het werd dus geen 2-1, maar daarna wel 3-0.

De manier waarop was exemplarisch voor het apathische optreden van Excelsior’31. De corner werd na even twijfelen van de nemer kort genomen en er was geen Excelsior’31-speler die daar kort bij zat. De bal kwam voor en werd achterin door verdediger Erich Jongeling ingetikt.

Met een treffer voor rust bracht Excelsior’31 de hoop op een goed resultaat terug. Via de vrijwel onzichtbare Gradus Hempenius kwam de bal bij Patrick Gerritsen. Hij faalde oog in oog met de tweede doelman van ACV, Hindrik Snijders, niet: 3-1.

Na rust bracht Excelsior’31, waarin Melvin Velthuis en Cem Köse hun entree maakten, wel dat gif dat in de eerste helft ontbrak. Het elftal van Rob Snijders zat er korter op, kon ook gebruik maken van de wind en nestelde zich vaker vast op de helft van ACV. Er kwam iets meer stootkracht en een aansluitingstreffer volgde. Een scherpe voorzet werd voor de neus van Joran Pot weggekopt door Angelo Cijntje. De interventie zorgde voor een eigen doelpunt, de 3-2.

Heel veel verder kwam Excelsior’31 ook niet. Ook met Velthuis er voorin bij als extra pion, dwong het -ook omdat ACV zich niet ingroef- weinig af. Uitgerekend ACV’er Haaye Feenstra was het dichts bij de gelijkmaker. Hij volgde het voorbeeld van teamgenoot Cijntje niet en kopte een voorzet rakelings naast het doel.

Feenstra kon het duel in de 78e minuut voor zijn eigen ploeg ook in het slot gooien. In plaats van voor zijn kans te gaan, koos hij opvallenderwijs voor het opzij leggen van de bal. Ook Imre de Jonge Rosa en Menting kregen, doordat Excelsior’31, wat meer ruimte liet, nog mogelijkheden.

Het thuispubliek hield nog even de adem als Excelsior’31 het doel van de ACV naderde, maar kon na het laatste fluitsignaal opgelucht adem halen. Excelsior’31 heeft het duel voor rust verloren en kon de schade in het tweede bedrijf niet meer herstellen.

Het is de Rijssenaren niet gelukt om tijdig te switchen naar een speelwijze die beter aansloot bij de omstandigheden. Volgende week wacht een zelfde soort test in Harkema, tegen de trotse koploper. Excelsior’31 zal onder soortgelijke omstandigheden veerkracht moeten tonen om de spanning in de competitie weer iets terug te brengen.

ACV – Excelsior’31: 3-2 (3-1)

Doelpunten:

10. Jonah van der Werf 1-0
25. Danny Menting 2-0
41. Erich Jongeling 3-0
45. Patrick Gerritsen 3-1
60. Angelo Cijntje (e.d.) 3-2

Kaarten:

ACV: John van Dalen, Erich Jongeling, Thomas Metzemaekers
Excelsior’31: Gradus Hempenius, Joran Pot, Michel Gerritsen Mulkes

Opstellingen:

ACV: Hindrik Snijders, Guus de Vries, John van Dalen, Erich Jongeling, (46. Angelo Cijntje), Imre de Jonge (86. Firosan Ademi), Haaije Feenstra, Jelle Wagenaar, Thomas Metzemaekers, Edu de Jonge Rosa, Jonah van der Werf (71. Nick Westebring), Danny Menting

Excelsior’31: Arjan Kok, Dylan Vosskuhler, Jurriaan Seppenwoolde (46. Melvin Velthuis), Patrick Jurgens, Simon Baysoy, Michel Gerritsen Mulkes, Amanuel Isa, Joran Pot, Niek Davina, Patrick Gerritsen, Gradus Hempenius (54. Cem Köse)

 

Kalender icoon zondag 7 februari 2016 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers