Doek lijkt gevallen voor zaalvoetballers Excelsior’31

Foto bij Doek lijkt gevallen voor zaalvoetballers Excelsior’31

Samenvatting Excelsior'31 - FC Eindhoven 2, met dank aan Jan Nijkamp

De zaalvoetballers van Excelsior’31 hebben vrijdagavond het degradatieduel tegen de reserves van FC Eindhoven met 2-6 verloren. Na twee promoties op rij, lijkt het verblijf in de eerste divisie zich te beperken tot één seizoen.

Aangezien de concurrenten deze speelronde tegen hooggeplaatste teams moesten spelen en FC Eindhoven ook nog niet veilig is, wist Excelsior’31 wat het deze avond moest doen; drie punten pakken. Excelsior’31 speelde in de eerste helft redelijk goed en verzorgd voetbal, al was het meeste balbezit voor de tegenstander. Na een paar kleine kansen voor de bezoekers, was het Excelsior’31 dat er een aantal keren gevaarlijk uitkwam. Het had een aantal keren de mogelijkheid om op voorsprong te moeten komen, maar ook deze avond stond het vizier niet op scherp. Aan de andere kant behoede keeper Willard Baan Excelsior’31 een tweetal keren voor een achterstand. Het duel leek af te stevenen op een brilstand bij rust, maar in de laatste minuut kregen de bezoekers een strafschop. Deze werd onberispelijk binnengeschoten: 0-1.

Ondanks deze achterstand zat er voor Excelsior’31 deze avond meer in. Het zette in de tweede helft iets hoger druk, maar het was FC Eindhoven dat al vroeg in de tweede helft de voorsprong verdubbelde: 0-2. Niet veel later maakte Gilano Samangoen, na goed voorbereidend werk van Tom Kamphuis en Miguel Parera de aansluitingstreffer: 1-2. Excelsior’31 kreeg vervolgens een aantal grote kansen op de gelijkmaker, maar evenals in de eerste helft, stond het vizier niet op scherp. Alle schoten kwamen of recht op de keeper af, of de eindpass ontbrak.

De laatste acht minuten van de wedstrijd waren om snel te vergeten. Hoewel Excelsior’31, in tegenstelling tot vele andere wedstrijden, nu wel langer dan één helft goed speelde, was de koek na tweeëndertig minuten spelen op. Een bal diagonaal door de verdediging van Excelsior’31 werd bij de tweede paal door een Eindhovense speler binnengeschoten, waardoor de marge weer twee was: 1-3. Keeper Willard Baan werd als ‘vliegende keeper’ na voren gedirigeerd. In eerste instantie lieten de Rijssenaren de bal goed rond gaan, wachtend op een gaatje bij de tweede paal, maar er werd al snel balverlies geleden. FC Eindhoven profiteerde optimaal: 1-4. Niet veel later werd de 1-5 letterlijk in de schoot geworpen van de bezoekers. Henk Lankamp verzachte het leed door nog voor de 2-5 aan te tekenen, maar het slotakkoord was weer voor de bezoekers. Spelers van Excelsior’31 waren het niet eens met een juiste beslissing van de scheidsrechter. In plaats van zich op het spel te concentreren, waren ze drukker met de scheidsrechter bezig. FC Eindhoven kon de toegekende vrije trap in het lege doel schieten, waardoor er een 2-6 eindstand op het scorebord stond.

Excelsior’31 kan het verlies zichzelf aanrekenen. Kansen benutten is nog steeds een groot issue en eens lekker voetballen met een voorsprong zit er dan ook niet in. Ook verdedigend maakt het op cruciale momenten te vaak (persoonlijke) fouten, waardoor wedstrijden vervolgens uit handen worden gegeven.

Door de gunstige uitslagen in de speelronde van vrijdagavond, is er voor de Rijssenaren nog een kleine kans om van de laatste plaats af te komen. Het zal dan in de eerste plaats zelf wel wedstrijden moeten gaan winnen, waarbij de wedstrijd van aanstaande vrijdag dan wel uitermate cruciaal is. Het team van coach Ichtus Rahanra neemt het dan met nog vier wedstrijden te gaan in Rotterdam op tegen RS. De gastheren hebben zes punten meer dan Excelsior’31, met daarbij een wedstrijd meer gespeeld.

Doelpunten Excelsior’31: Gilano Samangoen en Henk Lankamp

Wedstrijdselectie Excelsior’31: Willard Baan (keeper), Jan Baan (reservekeeper), Arnoud Baan, Gilano Samangoen, Maarten Postma, Nathan Oraile, Henk Lankamp, Miguel Parera en Tom Kamphuis
Coach: Ichtus Rahanra
Assitent-coach: Alidus ter Harmsel
Teammanager: Frank ter Harmsel