Struggelend Excelsior'31 op valreep naast Urk (3-3, samenvatting geplaatst)

Foto bij Struggelend Excelsior'31 op valreep naast Urk (3-3, samenvatting geplaatst)

* Bekijk hieronder de samenvatting van Excelsior'31 TV, gemaakt door José Nijhof (presentatie en interviews) en Thijs Nieuwenhuis (camera en montage)

* Reactie Mart Nieuwenhuis

* Reactie Rob Snijders

Verslag door Martin Klaassen

Na twee zaterdagen vrijaf, gaat Excelsior’31 d’r weer an tegen Urk. De extra rust heeft ervoor gezorgd dat Rob Snijders over een zo goed als fitte selectie kan beschikken. Alleen Arjan Kok en Dylan Vosskühler waren door fysieke ongemakken niet van de partij. Mart Nieuwenhuis (17) maakte daardoor onder de lat zijn debuut in de Hoofdklasse C. Op het middenveld is Niek Davina terug na enkele weken afwezigheid. Voorin krijgen Gradus Hempenius en Patrick Gerritsen de voorkeur boven luxewissels Hakim Ezafzafi en Cem Köse. Naast hen op de bank zitten Wilco Nieuwenhuis, Daan Ligtenberg en Simon Baysoy.

Wat er van Urk verwacht kan worden, werd door de gasten aan de dag gelegd: er werd gestreden voor elke meter en de beuk ging erin. In het eerste kwartier van de wedstrijd voerden de Urkers het commando. De eerste dosis energie werd er tegenaan gesmeten en Excelsior’31 liet het wat gelaten over zich heenkomen. Toch opende Excelsior’31 de score. Een scherp aangesneden vrije trap van Joran Pot, werd in minuut 12 met het hoofd verlengd door Jurriaan Seppenwoolde: 1-0.

Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong. Drie minuten na het doelpunt van Seppenwoolde, voegde Riekelt Jan Brands zich bij de doelpuntenmakers. Hij dook, na een hoog in de pot gegooide hoekschop, op bij de 2e paal en kopte de bal hard achter Mart Nieuwenhuis.

Het lukte Excelsior’31 vervolgens maar moeilijk om tot fatsoenlijk voetbal te komen. Het labeltje ‘onherkenbaar’ kan ook op de fase waarin Excelsior’31 zich op dit moment bevindt geplakt worden. Het flitsende spel van de eerste seizoenshelft, met veel beweging en korte combinaties, komt momenteel slechts sporadisch naar voren. De spelers weten wat er in potentie inzit en lijken daar, ook als het niet loopt, iets teveel op te vertrouwen.

Met de individuele kwaliteiten die het elftal bezit kan het verschil uiteraard nog steeds worden gemaakt. In de 23e minuut had Patrick Gerritsen moeten scoren. Hij was zijn tegenstander op snelheid de baas, maar wist 1 op 1 met Urk-doelman Cornelis Koffeman het net niet te laten bollen. Tot de rust was het hollen en stilstaan. Het stilstaan werd vaak ingeleid door het fluitje van scheidsrechter Smit. De arbiter hield het kort en greep vaak in.

Het spelbeeld in de tweede helft veranderde amper. Excelsior’31 kwam nog steeds wat gelaten over en het stapje extra waar vanaf de kant op wordt gehoopt, werd op het oog niet bijgezet. Vanaf de 60e minuut leek er toch iets meer drive aan de dag te worden gelegd.

Net in die fase kreeg Urk een grote kans op de 1-2. De lange Teun Hakvoort kwam oog-in-oog met Mart Nieuwenhuis, kon doeltreffend uithalen, maar schoof de bal verkeerd opzij. Michel Gerritsen Mulkes liet in de 65e minuut wel zien hoe je een bal kundig aflegt. Na een goede vooractie, gaf hij de bal op het presenteerblaadje van Amanuel Isa. De aanvoerder zette de 2-1 op het scorebord.

Een gedane zaak was het daarna nog niet. In de 69e minuut werd een treffer van Urk vanwege duwen afgekeurd. Even daarna lukte het de ingevallen Hakim Ezafzafi niet om een goede voorzet van Amanuel Isa van een gouden touch te voorzien. Vervolgens ging het faliekant mis.

Excelsior’31, dat wat meer onder druk kwam, wilde er zich er op een nette wijze ‘onderuit voetballen’. Een half balletje van Joran Pot werd onderschept en kwam via een klutssituatie bij Jan van Slooten. Hij schoot de bal buiten bereik van Nieuwenhuis binnen: 2-2. Twee minuten later was Melvin Velthuis de schlemiel. Hij kreeg de bal niet prettig aangespeeld en het controleren van de bal mislukte. Urk ging er met de bal vandoor en scoorde via Gerrit Tol.

De wedstrijd leek hiermee beslist. Doelman Koffeman nam de tijd bij zijn doeltrappen en de het scorebord stond op 90. Met een laatste inspanning wist Excelsior’31 in de 93e minuut toch nog een punt binnen te slepen. Hakim Ezafzafi werd in het strafschopgebied naar de grond getrokken, kreeg een penalty en benutte deze zelf.

Excelsior’31 – Urk: 3-3 (1-1)

12. Jurriaan Seppenwoolde 1-0, 15. Riekelt Jan Brands 1-1, 65. 2-1 Amanuel Isa, 81. Jan van Slooten 2-2, 83. Gerrit Tol 2-3, 90+3 Hakim Ezafafi 3-3