Excelsior'31 verliest na ruime voorsprong van Staphorst (4-5)

Foto bij Excelsior'31 verliest na ruime voorsprong van Staphorst (4-5)

* Reactie Mart Nieuwenhuis bij Radio 350 (vanaf 31.10min in gesprek met Henk Damkat)

* Reactie Dennis Rosink (Staphorst, ex-Excelsior'31) bij Radio 350 (vanaf 24.50min in gesprek met Henk Damkat)

* Analyse Wim Gerritsen, live uitzending Excelsior'31 TV op Facebook

* Verslag door Martin Klaassen

De kern waaruit Excelsior'31-trainer Peter Wesselink kan kiezen wordt steeds kleiner. De basis blijft aardig intact, maar daar is ook alles mee gezegd. Het is geen gunstig gegeven richting de nacompetitie. Spelers met pijntjes zullen door moeten bijten. Mart Nieuwenhuis zal, nu het seizoen voor doelmannen Melvin Koetsier en Wilko Nieuwenhuis er opzit de vaste eerste doelman zijn. Ook voor Amanuel Isa is het door een enkelkwetsuur einde seizoen. Op de bank tegen Staphorst zaten: Tim Paalman (k), Jurriaan Seppenwoolde, Stijn Beverdam, Dylan Vosskühler, Alfaro Vlijter en Ogúzhan Sahin.

Vanaf de eerste balomwenteling was het vuurwerk. Vanaf veld 4, waar Team Sexy hun kampioenschap met toeters, bellen en knallers vierde, maar ook op het hoofdveld. Er ontspon zich een open wedstrijd waarin vooral prestige op het spel stond. Staphorst zorgde in de beginfase voor het meeste gevaar, maar scoorde mede door goed ingrijpen van Simon Baysoy niet. Excelsior'31 deed dat in de 11e minuut wel. Het was Melvin Velthuis die op aangeven van Hakim Ezafzafi de bal voorbij Wibo van Dijk in de hoek schoof.

Na weer enkele hachelijke momenten, met een knappe safe van Mart Nieuwenhuis en een bal die van de doellijn werd gehaald, kwam Excelsior'31 prompt op 2-0. Aan het doelpunt met buitenkant voet van Hielke Penterman ging een prachtige aanvalsopbouw vooraf. Het hoogtepunt daarvan was de steekpass van Melvin Velthuis. Excelsior'31 gaf de niet solide ogende Staphorst-achterhoede daardoor een volgende tik.

Twee minuten na rust knabbelde William de Boer met een strak schot iets van de veilige 2-0 voorsprong af. Hij liet Mart Nieuwenhuis kansloos: 2-1. Het bleek achteraf gezien een waarschuwingsschot. Excelsior'31 herstelde zich snel. Een makkelijk gegeven strafschop (Frank van de Burg haakte Cem Köse) werd door Hielke Penterman overtuigend benut: 3-1 (minuut 51). Twee minuten later verschafte Michel Gerritsen Mulkes zich, na een cruciale interceptie voor een vrije doorgang. Hij hield zijn hoofd koel en maakte de 4-1. (minuut 53)

Wat er zich vervolgens op De Koerbelt afspeelde was amper te bevatten. Rob Mijnheer (55e minuut), Martijn Brakke (57e minuut) en Ewald Koster (60e minuut) wisten allen de bal achter Mart Nieuwenhuis te krijgen. Excelsior'31 stond erbij en keek er naar: 4-4. Twee van de drie doelpunten kwamen uit een standaardsituatie.

In de 67e minuut kon Hakim Ezafzafi de stand in het voordeel van Excelsior'31 krijgen. Na weer een mooi passje van Melvin Velthuis, verschalkte hij Van Dijk, maar niet de man die de bal voor de lijn weghaalde.

Het was in het vervolg van de wedstrijd aan de prachtige reddingen van Mart Nieuwenhuis te danken, dat Excelsior'31 in de wedstrijd bleef. Op de inzet van Mark Reuvers (81e minuut) die voor de winnende 4-5 zorgde, moest ook hij het antwoord schuldig blijven.

Na afloop werd Mirko Zwiers door de Supportersvereniging uitgeroepen tot Excelsior'31 Speler van het Jaar en werd er afscheid genomen van Dylan Vosskühler (stopt), Melvin Velthuis (WHC), Oghúzan Sahin (CSV Apeldoorn), Alfaro Vlijter (DETO Twenterand) en Tom Brummelhuis (Quick'20).

Excelsior'31 - Staphorst: 4-5  (2-0)

Doelpuntenmakers:

11. Melvin Velthuis 1-0, 35. Hielke Penterman 2-0, 47. William de Boer 2-1, 51. Hielke Penterman 3-1 (pen), 53. Michel Gerritsen Mulkes 4-1, 55. Rob Mijnheer 4-2, 55. Martijn Brakke 4-3, 60. Ewald Koster 4-4, 81. Mike Reuvers 5-4