Wedstrijdanalyse Excelsior’31 - HHC Hardenberg

Als je zelf geen doelpunten maakt…
Door Excelsior'
31 trainer/coach Dennis Demmers
De wedstrijd tegen HHC heeft ons niet het resultaat gebracht wat we gehoopt hadden. Dat een overwinning niet komt aanwaaien bleek ook zaterdagmiddag maar weer eens.

We wisten natuurlijk dat HHC een zware bekerwedstrijd achter de rug had en - net als wij - een aantal spelers niet beschikbaar had. We hadden dan ook afgesproken HHC het vuur aan de schenen te leggen, aan het begin van de wedstrijd.

Op de eerste 5 minuten na werd dit aardig uitgevoerd, waardoor HHC maar beperkt de gelegenheid kreeg de verdedigende stelling te verlaten, om van daaruit via een counter gevaarlijk te worden.  Wij speelde toen nog een redelijk baltempo en hadden veel beweging in de ploeg, wat resulteerde in een aantal goede kansen.

Helaas was het weer zo dat we deze kansen niet verzilverden, waardoor we een overwicht op het veld niet uitdrukten in doelpunten. Het was goed te zien dat we ook tegen een gelouterde ploeg als HHC voetballend kunnen overheersen.

Na rust wilden we er dan ook op en over. Immers, als we de druk zoals in de eerste helft konden vasthouden zouden we toch echt wel tot scoren moeten komen. Zou je denken. Hoe anders kan de 2e helft zijn! In de 49e minuut neemt HHC een corner, waar er door ons slecht verdedigd wordt, de bal wordt iets aangeraakt en valt plots voor de voeten van Ruud Bruns, 0-1.

Niets aan de hand, denk je dan. Nog 41 minuten om de achterstand goed te maken,  met daarbij de eerste helft in ons achterhoofd. Maar niets was minder waar, HHC was vanaf dat moment heer en meester.

We wonnen geen duels meer, het middenveld werd bij vlagen overlopen, afvallende ballen kwamen met regelmaat bij HHC’ers in de voeten. Om dit te doen kantelen besloten we na 60 minuten met 4 spitsen te gaan spelen, om zo wat meer druk op de HHC verdediging te leggen.

HHC bleef voetballend de bovenliggende partij, maar we kantelden het spel weer meer richting hun helft. Om dan de gelijkmaker te kunnen scoren moet je als team de rug rechten en een winnaarmentaliteit op de mat kunnen leggen: gaan voor elke meter.

Dat miste ik. Het was allemaal te mat, de échte drive om te willen winnen was niet aanwezig… en dat is onvoorstelbaar. Hoe kan je na een goede eerste helft, in de 2e helft, zo wegzakken… zonder dat er ook maar enige aanleiding is, omtrent speelwijze of iets dergelijks?!

Op basis van de 2e helft was het dan ook een verdiende overwinning voor HHC, die weinig weggaven en in het slot nog twee doelpunten maakten, vanuit een counter.

Toch moeten we ons vasthouden aan de goede dingen, die we hebben gezien en proberen de andere zaken te verbeteren. Voorwaarde voor elke wedstrijd is de absolute wil om te winnen!

We zullen - als eerste selectie - kritisch moeten zijn en kijken of we die absolute wil wekelijks neerleggen en wat daar in veranderd moet worden.