Excelsior'31 sloopt de SDC Putten-muur en blijft in de race (1-0)

Foto bij Excelsior'31 sloopt de SDC Putten-muur en blijft in de race (1-0)

* Reactie Peter Wesselink bij Excelsior'31 TV

* Reactie Michel Gerritsen Mulkes bij RTV Oost

* Analyse Bram Freie bij Excelsior'31 TV (live-uitzending op Facebook)

* Verslag door Martin Klaassen

Voor de wedstrijd werd Niek Davina in het zonnetje gezet. Het Excelsior’31-icoon speelde tegen SDC Putten zijn 250e wedstrijd in het rood en wit Excelsior’31. Uit handen van assistent-trainer en grootste fan Ryan Eertink ontving hij een ingelijst shirt en bos bloemen.

Peter Wesselink voerde 1 wijziging door ten opzichte van de wedstrijd tegen CSV Apeldoorn. Jasper Groothuis kreeg links voorin de voorkeur boven Cem Köse. Op de sterk bezette bank naast hem zaten ook: Wilco Nieuwenhuis (k), Stijn Beverdam, Joost Krijns, Tom Smoes, Boy Boeloerditi en Jasper Veltkamp.

Met nog 4 duels te gaan is de spanning aan de top van de ranglijst om te snijden. Voor Excelsior’31 staat er nog veel op het spel, voor tegenstander SDC Putten niet. De Puttenaren hebben na de winterstop vakkundig de punten gepakt van de lager geklasseerde ploegen. Het puntenaantal is voldoende voor een nieuw seizoen in de Hoofdklasse.

Excelsior’31 begon onrustig aan de wedstrijd. De ijver zorgde voor onzorgvuldigheid. Het was al wel van meet af aan duidelijk dat SDC Putten zich qua voetballend vermogen niet aan Excelsior’31 kon en wilde spiegelen. De rangen werden gesloten. Als de kans zich voordeed werden in de tegenaanval Jurian van den Brink en Rob Knul ingeschakeld.

Het aanvallende spel van Excelsior’31 had in de eerste 20 minuten wel een doelpunt verdiend. Het kwam er niet van. De combinaties liepen veelvuldig spaak in de eindfase. Na deze fase werd Excelsior’31 in het voortraject naar de aanvallers slordiger, met verkeerde keuzes in de passing.

Hierdoor kon SDC Putten er iets vaker uitkomen. In de 24e minuut nam Jurian van den Brink Excelsior’31-doelman Melvin Koetsier onder vuur. 7 minuten daarna kreeg Wilbert Thomassen vanuit een moeilijke hoek de kans om af te ronden. Zijn linkervoet produceerde een afzwaaier.

In de tweede helft was het Excelsior’31 dat de dienst uitmaakte. De helft van SDC Putten was het speelveld. Een gedreven Excelsior’31 liet de bal rondgaan, zoekend naar een gaatje in de hechte verdedigende stellingen van SDC Putten. Met korte passes, snelle combinaties werd er getracht Putten aan het wankelen te krijgen. Er kwamen kansen: Michel Gerritsen Mulkes schoot op aangeven van Simon Baysoy voorlangs en een kopbal van Amanuel Isa miste eveneens het doel.

SDC Putten had weinig meer in te brengen en kreeg met een de bus-parkeren-spelopvatting de hoon van de Excelsior’31-supporters over zich heen. De Excelsioren op het veld gingen onverstoorbaar verder met de jacht op het doelpunt. Het raakte niet gefrustreerd en bleef geloven in de overwinning.

Excelsior’31-trainer Peter Wesselink wisselde in de 64e minuut tweemaal. De eerste wissel was gepland. Boy Boeloerditi kwam in het veld voor Hakim Ezafzafi. De tweede wissel was noodgedwongen. Aanvoerder Amanuel Isa raakte geblesseerd en kon niet verder, Joost Krijns moest hem zonder warming-up gaan vervangen. Hierdoor moest Cem Köse, de tweede geplande wissel, wachten.

De komst van Boeloerditi als nieuwe schakel in de punt van de aanval, zorgde voor een goede impuls. In de 69e minuut begon Mirko Zwiers van achteruit aan een mooie rush. Deze eindigde met het afspelen op jubilaris Niek Davina. Hij zag niet op tijd de afspeelmogelijkheid, waardoor SDC kon ingrijpen. Dat ingrijpen was ook in de 76e minuut nodig. SDC Doelman had een prachtige, haast onmogelijke redding op een vlammend schot van Boy Boeloerditi.

Ook het binnen de lijnen komen van frisse kracht Cem Köse in de 79e minuut deed Excelsior’31 goed. Het eindsignaal kwam dichterbij, maar van capitulatie of moedeloosheid was geen sprake. Het moment van glorie kwam van Michel Gerritsen Mulkes. De ras-Excelsioor werd in de 82e minuut vrijgespeeld op de rand van de zestien en schoot de bal vol overtuiging in de linkerhoek: 1-0. Een prachtig slot van de wedstrijd na een uitmuntende teamprestatie.

Excelsior’31 komt door de overwinning en het verrassende gelijke spel van Sparta Nijkerk (1-1 thuis tegen DETO Twenterand) dichter bij de koppositie. Zowel de nieuwe koploper Staphorst, als Sparta Nijkerk hebben 56 punten, Excelsior’31 volgt met 55 punten. Ook AZSV (53 punten) en ACV (52 punten) zijn nog in de race. Volgende week gaat Excelsior’31 op bezoek bij ACV. Een kraker die van grote invloed kan zijn op het slot van de competitie.

Excelsior’31 – SDC Putten: 1-0 (0-0)