Veerkrachtig Excelsior'31 wint van SVZW (1-2) en blijft titelkandidaat

* Reactie John Lubbers

* Reactie Peter Wesselink

* Verslag met dank aan Martin Klaassen

Excelsior’31 begon de derby tegen SVZW met dezelfde elf spelers als vorige week tegen ACV. Trainer Peter Wesselink kon vanwege blessures niet beschikken over Amanuel Isa, Mirko Zwiers, Jurriaan Seppenwoolde en Gerald Pas. Op de bank zaten: Wilko Nieuwenhuis (k), Daan Ligtenberg, Carlos Lopes Macedo, Jasper Groothuis en Cem Köse.

Met een sfeeractie van allure (met de plagerij die daarbij hoort) kreeg de wedstrijd het begin dat het verdiende. De op-de-fiets derby zal door de degradatie van de Wierdense vereniging weer minimaal een jaar niet meer worden gespeeld in competitieverband.

In het fel brandende lentezonnetje probeerde Excelsior’31 vanaf het begin het initiatief te nemen. SVZW nam bij balverlies het commando snel over, om met de snelle Frank Smit en Yessin Maskoul gevaar te stichten. Omdat Excelsior’31 in de beginfase slordig was, herhaalde dit patroon zich een paar keer. SVZW kwam er niet echt door. Een kopbal van Frank Smit uit een hoekschop (minuut 15), kwam nog het meest in de buurt van een doelpunt.

Excelsior’31 had met een beetje geluk wel een doelpunt kunnen maken. In de 3e minuut kon Hakim Ezafzafi zijn ploeg een dot extra energie kunnen geven. Zijn poging, op aangeven van Niek Davina, ging via een SVZW’er voorlangs.

Net na het kwartier was Hielke Penterman dichtbij. De supersniper en topscorer van de Hoofdklasse B dook met zijn hoofd naar voren naar de bal. Zijn kopbal ging maar net naast het doel van SVZW-doelman Jens Veldwachter. Hakim Ezafzafi sloot het blokje kansen in de 21e minuut af. Zijn schot werd door verdedigende middenvelder Burak Basut voor de doellijn weggehaald.

Het leest met de opsomming aan kansen spectaculairder dan het voor de toeschouwers was. De echte energie en vuur in de wedstrijd ontbrak. Het balbezit ging over en weer, veel spelers bij beide teams zaten niet goed in de wedstrijd. Voor het al gedegradeerde SVZW viel het te begrijpen dat na weken vechten tegen de bierkaai, de echte passie ontbrak.

Aan de kant van Excelsior’31 zag je bij de spelers dat ze wel wilden, maar het gaspedaal nog niet konden vinden. Kort voor rust had SVZW de openingstreffer bijna te pakken. Een doelpoging van Yessin Maskoul hobbelde bijna binnen nadat de bal door Joost Krijns van richting was veranderd.

Net na de rust vloog de bal wel in de touwen. In de 49e minuten schoot Frank Smit een afgeslagen hoekschop vanaf de rand van het strafschopgebied binnen. Hij stond volledig vrij en gaf Excelsior’31-doelman Melvin Koetsier geen kans meer om een arm of been uit te steken.

Het was voor Excelsior’31 een fikse tegenvaller. Om in de race te blijven voor de titel, waren er nu twee treffers nodig. Ook al stond de concurrenten Sparta Nijkerk en Staphorst op dat moment niet op virtuele winst.

Peter Wesselink had in de rust Jasper Groothuis voor Michel Gerritsen in het veld gebracht. Dit bleek een goede zet. Niek Davina kon in de as van het veld beter zijn stempel drukken en Jasper Groothuis bracht meer diepte, snelheid, maar ook veel energie en enthousiasme. De jonge aanvaller zat er vanaf het eerste moment goed in en dat zagen zijn teamgenoten ook. Het ging veel over rechts, via Groothuis.

Er kwamen weer kansjes. Van Groothuis zelf (minuut 50), een afgekeurd doelpunt van Hielke Penterman (54e minuut) en in de 67e minuut van Hakim Ezafzafi. Doordat Excelsior’31 veel spelers voor de bal had, lag ook verdubbeling van de achterstand op de loer. Op het middenveld lag er, omdat Excelsior’31 forceerde, een gapend gat. Het centrale duo Ten Have – Krijns hield echter goed stand en neutraliseerde de SVZW-tegenaanval.

In de 70e minuut was het raak voor Excelsior’31. Na een behendige slalom van Stefan Maat ging de bal naar rechts. Jasper Groothuis kreeg de bal in diepte aangespeeld en gaf de bal voor. Bij de tweede paal stond Penterman klaar om de bal binnen te lopen: 1-1.

Net voor de treffer had Peter Wesselink een wissel doorgevoerd. Stijn Beverdam werd afgelost door Carlos Lopes Macedo. Ook van deze wissel kreeg hij geen spijt. Na een sterke vooractie van Hakim Ezafzafi zag Macedo het gaatje achter de verdediging van SVZW. Met een steekpass bediende hij Groothuis. Hij deed opnieuw wat hij moest doen: de bal bij de tweede paal geven. Want hij wist wie daar zou staan: Hielke Penterman: 1-2.

De ontlading was groot. Het doelpunt en even later de overwinning werden uitbundig gevierd met de massaal meegekomen aanhang.

Omdat ook Sparta Nijkerk en Staphorst wisten te winnen, valt de beslissing in de Hoofdklasse B volgende week tijdens de laatste speelronde. Excelsior’31 neemt het dan thuis op tegen Flevo Boys, Staphorst ontvangt het in tegen degradatie spelende CSV Apeldoorn en Sparta Nijkerk speelt in Assen tegen nacompetitie-deelnemer ACV.

Excelsior'31 is al wel verzekerd van een plek in de nacompetitie. Als Staphorst of Sparta Nijkerk kampioen worden, neemt Excelsior'31 op basis van de ranglijst de periodetitel van 1 van de 2 clubs over. Mocht het volgende week niet lukken, dan is promotie via de nacompetitie nog een mogelijkheid.

SVZW – Excelsior’31: 1-2 (0-0)

Scheidrechter: Mw. Shukrula

Assistent-scheidsrechters: dhr. J. Teders & M.W.J. Bolwerk

49. Frank Smit 1-0
70. Hielke Penterman 1-1
74. Hielke Penterman 1-2