* Huldiging speler van het jaar en selectie Excelsior'31 (live op Facebook)

* Feest op de platte kar

* Klik hier voor de beelden en reacties bij RTV Oost

* Verslag met dank aan Martin Klaassen
Op een druk bezocht en sfeervol sportpark De Koerbelt ging Excelsior’31-trainer Peter Wesselink met hetzelfde basiselftal als vorige week uit tegen SVZW op jacht naar de overwinning en misschien wel de titel. Als Sparta Nijkerk in Assen een steek zou laten vallen, zou Excelsior’31 bij winst de titel pakken. Voor tegenstander Flevo Boys staat er in de competitie niets meer op het spel. Wel wacht de club uit Emmeloord op zaterdag 8 juni de KNVB Districtsbekerfinale tegen tweedeklasser VEV’67 uit Leek.  De wisselspelers aan de kant van Excelsior’31 zijn: Wilco Nieuwenhuis (k), Daan Ligtenberg, Amanuel Isa, Tom Smoes, Carlos Lopes Macedo, Jasper Groothuis en Cem Köse.

Excelsior’31 kreeg met de spandoeken, vuurwerk en creatieve verkleed –en schminkpartijen (met de kampioenskoorts van meiden van MO15-2) een extra duw in de rug om een mooie voorstelling op de mat te leggen. Het leek geen toeval dat het dak er na amper een minuut spelen alweer af kon. Op aangeven van Hakim Ezafzafi kopte Hielke Penterman de bal tegendraads achter Flevo Boys-doelman Fariz Mesud: 1-0. Een droomstart. En een bericht waar ze in Staphorst en Assen niet op zaten te wachten.

Flevo Boys liet het er in de beginfase nog niet bij zitten. In de 9e minuut moest Excelsior’31-doelman Melvin Koetsier ingrijpen bij een doelpoging van Frank Post. De Excelsior’31-doelman zag in 17e minuut dat hij goed weg was gekomen. Een gekraakt schot van Ivar Span hobbelde richting het doel. Via de paal werd het slechts een hoekschop voor de bezoekers. Ondertussen op de andere velden: Staphorst had ook op een vroege 1-0 voorsprong te pakken tegen CSV Apeldoorn. Het nieuws uit Assen: wedstrijd in evenwicht. So far, so good.

Helemaal toen Hakim Ezafzafi na een een-tweetje met Boy Boeloerditi over het lange uitgestoken been van Marc Reussing tuimelde. Scheidsrechter Oosting zag dit in het strafschopgebied gebeuren en wees in minuut 19 resoluut naar de stip. Het werd een klusje voor Hielke Penterman, die het geluid van een wapperend doelnet wel kan dromen. Doelman Mesud kwam nog in de buurt, maar niet dicht genoeg: 2-0.

Het verzet van Flevo Boys was na de verdubbeling van de score gebroken. Excelsior’31 liet met geconcentreerd voetbal en vastberadenheid het heroveren van de bal blijken, dat het de voorsprong niet meer weg zou geven. Via Simon Baysoy, opnieuw Hielke Penterman en Joost Krijns had de score nog hoger uit kunnen vallen.

In Staphorst had men door dat een kampioenschap er niet meer in zou zitten. Bij Sparta Nijkerk leek het in Assen niet van een leien dakje te gaan. In de 29e minuut noteerde de ploeg van Eric Speelziek met een afstandsschot pas de eerste mogelijkheid. Daarna volgde er voor rust een kansje van Buitenhuis en stond ACV-doelman Wormmeester in de 40e minuut een doelpunt van Frank Heus in de weg.

In de rust was Excelsior’31 virtueel kampioen. Zou het dan toch? ACV is geen eenvoudige horde, maar gaan ze tot het gaatje? Na een nederlaag afscheid nemen van de vertrekkende spelers is niet leuk. Aan de andere kant: voor ACV wacht de nacompetitie, is het niet verstandiger om de krachten te sparen en blessures te voorkomen?

Excelsior’31 prikte er in de 49e minuut nog een doelpunt bij. Hielke Pentermans 27e doelpunt van de competitie was een echt spitsendoelpunt. Vrij voor doelman Mesud liet hij zijn klasse nogmaals zien. Het juichen was intens. De hoop was nog steeds levend.

Sparta Nijkerk zette een tandje bij. Een schot van Rob Diderik werd gestopt (50e minuut) en Pascal Huser probeerde de held te worden met een omhaal (56e minuut).

In de 62e minuut kwam het bericht binnen dat Sparta Nijkerk de 0-1 had gemaakt. Frank Heus had gescoord. Een kopbal. De voelbare spanning op De Koerbelt was in een vingerknip verdwenen. Het was ook te mooi geweest om waar te zijn.

Ineens kwam er in de 80e minuut geroezemoes op gang. Wat was er aan de hand? Was er iemand onwel geworden? Sparta Nijkerk-doelman Manuel Hoogewoning draait met zijn hoofd mee met de bal en beseft dat het te laat is. Nijkerker Gilbrano Plet grijpt met zijn handen naar zijn hoofd, de net gewisselde Leon Broekhof bakkeleit vol ongeloof met de grensrechter. Het kampioenschap glipt de Nijkerkers door de vingers. ACV-invaller Arjen Hagenauw had ACV op gelijke hoogte gekopt. Via de binnenkant van de paal.

Op De Koerbelt fluit scheidsrechter Oosting voor het einde. De spelers zoeken elkaar op, in afwachting van het laatste fluitsignaal 100 kilometer verderop in Assen. Sparta Nijkerk zet met stormram Oskar van Logtestijn alles op alles. Frank Heus komt nog twee keer dicht bij een doelpunt, maar Ben Wormmeester laat zich niet meer verschalken. Het laatste fluitsignaal! ACV doet zijn sportieve plicht, Excelsior’31 is kampioen van de Hoofdklasse B!

De titel is de ultieme beloning voor een hecht team, met een knappe mix aan individuele kwaliteiten en een herkenbare aantrekkelijke speelstijl.

Excelsior’31 – Flevo Boys: 3-0 (2-0)

Scheidsrechter:  Dhr. M. Oosting
Assistent-scheidsrechters: dhr. T.T.J. de Vlaming & dhr. C.S. Hoogland

2. Hielke Penterman 1-0
17. Hielke Penterman 2-0 (strafschop)
49. Hielke Penterman 3-0

Excelsior’31: Melvin Koetsier, Stijn Beverdam, Pim ten Have, Joost Krijns, Simon Baysoy, Michel Gerritsen Mulkes (85. Amanuel Isa), Stefan Maat, Hielke Penterman, Niek Davina (71. Jasper Groothuis), Hakim Ezafzafi (89. Cem Köse), Boy Boeloerditi

Flevo Boys: Fariz Mesud, Arnoud Post, Bjorn Adams, Roelof Strikwerda, Marc Reussing (46. Duane Tjen-A-Kwoei), Aran Nijboer, Ivar Span, Aron Strengholt, Timon Rorije, Frank Post, Johan Tiems

* Vooruitblik Excelsior'31 - Flevo Boys met (amateurvoetbalvolger van Tubantia) Robin Campmans (live op Facebook)