Excelsior'31 wint van DEM en is dichtbij hoofdtoernooi KNVB Beker (2-1)

Foto bij Excelsior'31 wint van DEM en is dichtbij hoofdtoernooi KNVB Beker (2-1)

* Samenvatting Excelsior'31 - DEM

* Reactie Stijn Beverdam

* Reactie Peter Wesselink

Klik hier voor (het eerste deel van) de fotoreportage (tegen 20.00 uur volgt de rest)

* Verslag van Martin Klaassen

De eerste wedstrijd die er echt toe deed, was direct een belangrijke. Zowel Excelsior’31 als DEM uit Beverwijk hadden zich door de promotie naar de Derde Divisie gekwalificeerd voor de eerste kwalificatieronde van de KNVB Beker. De winnaar zou nog 1 wedstrijd (de tweede kwalificatieronde) verwijderd zijn van een mogelijk interessant- en lucratief affiche in het hoofdtoernooi.

Excelsior’31 begon met een mix van de nieuwe aanwinsten en de vaste namen. Enkele net van vakantie teruggekeerde spelers begonnen op de bank. Peter Wesselink kon geen beroep doen op de geblesseerde verdedigers Joost Krijns en Daan Ligtenberg. Hij koos voor Mirko Zwiers centraal in de verdediging.

In de eerste helft waren de ploegen gaan elkaar gewaagd. Het spel golfde op en neer, zonder dat er veel gevaar voor de doelen ontstond. Met captain Hakim Ezafzafi als aanjager en leider kwam Excelsior’31 na een goed begin van DEM beter in de wedstrijd.

Na een mogelijkheid van Ezafzafi, die via de achterlijn de kortste weg naar het doel zocht, kwam de grootste kans van de gasten uit Beverwijk. Na een snelle omschakeling zette Mehmet Gencer zijn ploeggenoot Daniël Man voor Melvin Koetsier. De Excelsior’31-doelman wist op sublieme wijze de gelijke stand op het scorebord te houden.

De van HHC Hardenberg afkomstige Derian Reinders, die opviel met zijn diepgang en doelgerichtheid, testte in de 40e minuut van afstand DEM-doelman Verswijveren. De jonge keeper kreeg de zwabberbal niet goed onder controle, maar kwam in het vervolg met de schrik vrij.

Een minuut voor rust vestigde Verswijveren opnieuw de aandacht op zich. Ditmaal kwam de doelman er niet goed vanaf. Na halfslachtig ingrijpen en verwerken, kreeg Jamarro Diks de bal voor zijn voeten. Op fraaie wijze wist de nieuweling de bal over de uitgekomen doelman te plaatsen: 1-0.

Excelsior’31 kwam na rust met een goed gevoel de kleedkamer uit. Een combinatie tussen Ezafzafi en Diks zorgde voor een doelpoging van afstand van de doelpuntenmaker. Het prettige gevoel verdween daarna. Door knoeiwerk in balbezit, riep Excelsior’31 het onheil een beetje over zichzelf af.

Rechtsback Stijn Beverdam kende twee ongelukkige minuten. Kort na een overtreding die hem geel opleverde, maakte hij in het strafschopgebied een overtreding op Sem van Amersfoort. De penalty die daarop volgde werd door Tim uit den Boogaard hard langs Koetsier geschoten. 55e minuut: 1-1.

De thuisploeg moest de tegentreffer even verwerken, maar pakte de draad goed op. Vanuit de ingeslepen tactiek werd de diepte gezocht. Af en toe leverde dit een moment in het doelgebied van DEM op. De Beverwijkers gooiden de beuk er naarmate de wedstrijd vorderde vaker in. Vooral Reinders moest het een paar keer ontgelden. Een overtreding op Excelsior’31s nieuwe linksback Vincent Schmidt bleek achteraf cruciaal.

De vrije trap die volgde, op een meter of 25 van het doel van de doelman van DEM, bleek een kolfje naar de hand van Hakim Ezafzafi. De aanvaller schoot de bal fraai met rechts over de muur, buiten bereik van de doelman in de linkerhoek. 70e minuut:  2-1. Reinders was daarna met een strakke schuiver nog dichtbij een derde doelpunt. Zijn strakke lage schot werd maar net gekeerd.

Ook Hakim Ezafzafi zag een extra doelpunt zitten. Hij werd echter tot tweemaal toe naar de grond gewerkt en kon vervolgens zijn kunststukje uit een vrije trap niet herhalen.

Na een cruciale ingreep van Michel Gerritsen Mulkes bij een alles of niets-moment van DEM floot scheidsrechter Sahiner voor het einde van de wedstrijd.

Excelsior’31 loot mee bij de tweede kwalificatieronde. De wedstrijd die uit de kokers komt, wordt dinsdag 24, woensdag 25 of donderdag 26 september gespeeld. Aanstaande dinsdag oefent Excelsior’31 tegen DETO Twenterand. De wedstrijd op sportpark ’T Midden in Vriezenveen begint om 20.00 uur. Zaterdag start voor Excelsior’31 het seizoen in de Derde Divisie. Odin’59 uit Heemskerk komt op bezoek. De wedstrijd op sportpark De Koerbelt begint om 14.30 uur.

Excelsior´31 – DEM: 2-1 (0-1)

44. 1-0, Jamarro Diks
55. 1-1, Tim uit den Boogaart (pen)
70. 2-1, Hakim Ezafzafi