Excelsior’31 verslaat Staphorst bij start oefencampagne (1-3)

Foto bij Excelsior’31 verslaat Staphorst bij start oefencampagne (1-3)

* Reactie Jurjan Wouda

* Reactie Anthony van Zaltbommel

* Reactie Emilio Solino Overmars

* Verslag met dank aan Martin Klaassen

Na 21 voetbalvrije voetbalweekenden mocht de selectie van Excelsior’31 de groene grasmat weer betreden. In Staphorst, tijdens het Finanx nederlagen TOP Toernooi, koos de nieuwe Excelsior’31-trainer Jurjan Wouda voor een fris team voor rust en een fris team na rust. Alleen nieuweling Anthony van Zaltbommel mocht 90 minuten onder de lat blijven staan. Eerste doelman Melvin Koetsier was vanwege de geboorte van zijn zoon afwezig.

De wedstrijd was live via het YouTube-kanaal van Excelsior’31 TV te zien. Het commentatorenduo Henk Damkat en Stefàn Leusink maakten hun debuut. Een mooie service voor de mensen die niet in de gelegenheid waren om de wedstrijd te bezoeken.

Dat het spelen van wedstrijden niet meer als vanzelfsprekend ervaren wordt, wees het begin van de wedstrijd uit. De combinaties wilden niet vlotten, ballen sprongen van de voet, miscommunicaties, de passes hadden de juiste lengte niet. Herkenbare voorbereidingsperikelen, die nu na een lange tijd zonder voetbal weinig gemor oplevert. Want de bal rolt weer!

De eerste kans kwam in de 12e minuut van Excelsior’31. Dérian Reinders probeerde vanaf rechts met een schot Staphorst-doelman Jorick Maats in de korte hoek te verrassen. De verrassing kwam in de 19e minuut aan de andere kant. Stan Haanstra mocht vogelvrij vanaf de hoek van het strafschopgebied aanleggen voor een diagonaal schot. Dat schot kwam er en ging via het lichaam van Mirko Zwiers de lange hoek in. Anthony van Zaltbommel kon de bal alleen nakijken: 1-0.

Het antwoord van Excelsior’31 kwam snel. Na een korte drinkpauze werd er optimaal geprofiteerd van een zwakke terugspeelpass van Staphorst-back Marlon Lugtenberg. Walter Dias Nzasi bediende de mee opgestoomde Emilio Solino Overmars op maat. De jongeling leek de bal iets te ver voor zich uit te spelen, maar was er op het juiste moment bij om de bal voorbij de doelman te stiften: 1-1.

De keepers mochten niet klagen over de activiteiten voor hun doel. Anthony van Zaltbommel redde in de 28e minuut goed bij een inzet van Brakke, zijn collega Maats belette Nzasi in de 30e minuut van scoren en zo ging het door. Vooral Excelsior’31 verzuimde in het kwartier voor rust uit te lopen naar een ruime marge.

Net voor rust baarde Van Zaltbommel opzien, door een naar de kruising zeilend schot van Brakke katachtig uit de bovenhoek te houden. De met de bal stoeiende Hakim Ezafzafi sloot zijn eerste helft van de voorbereiding af, door een grote kans te verprutsen.

Na rust, met 10 frisse Excelsioren aan de aftrap, pakten de gasten het direct goed op. Waar de 11 het voor rust lieten liggen in de afwerking, gold dit niet voor de nieuwe lichting. Met veel diepgang werd Staphorst (dat in de rust ook veel wisselde) onder druk gezet. Sandikci liet in de 46e minuut nog een grote kans liggen, maar was in de 57e minuut wel de aangever van de 1-2. Jamarro Diks tikte de bal subtiel binnen.

Excelsior’31 ging speels en gericht verder. Staphorst kwam via Mark Reuvers (rond minuut 70) nog dicht bij de gelijkmaker. Hij omspeelde Van Zaltbommel, maar schoot in het zijnet.

Het slotakkoord kwam van de speler die het bal opende. Overmars was een minuut of 20 na rust opnieuw in het veld gekomen voor Sandikci en bekroonde zijn rentree bij de club in de 78e minuut met een tweede doelpunt na een uitstekende pass van Vincent Schmidt.

Na de wedstrijd werden er nog strafschoppen genomen. Excelsior’31 won de serie met 7-6.

Vrijdag komt Excelsior'31 opnieuw in actie. Om 19.00 uur speelt het dan in De Grolsch Veste tegen FC Twente. Dit duel is niet toegankelijk voor publiek. RTV Oost en Excelsior'31 TV zullen het duel live uitzenden. Een dag later speelt Excelsior'31 in Oldenzaal tegen Quick'20. Dit duel begint zaterdag om 14.00 uur. Klik hier voor het volledige schema van de voorbereiding.

Staphorst – Excelsior’31 1-3 (1-1)
19. Stan Haanstra 1-0
27. Emilio Solano Overmars 1-1
57. Jamarro Diks 1-2
81. Emilio Solano Overmars 1-3

Opestelling Excelsior’31 Eerste helft: Anthony van Zaltbommel, Stijn Beverdam, Lucas van Beek, Mirko Zwiers, Derian Reinders, Hielke Penterman, Desney Bruinink, Emilio Solino Overmars, Walter Dias Nzasi

Opstelling Excelsior’31 Tweede helft: Anthony van Zaltbommel, Lars Nijeboer, Niek Davina, Joost Krijns, Vincent Schmidt, Michel Gerritsen Mulkes, Sander Thomas, Jasper Veltkamp, Hakan Sandikci  (65. Emilio Solino Overmars), Jamarro Diks

Kalender icoon zaterdag 1 augustus 2020 20:19 / Het eerste