Foto bij Onherkenbaar Excelsior'31 incasseert tegen ODIN'59 eerste competitienederlaag (0-2)

* Samenvatting van Excelsior'31 TV

* Reactie Joost Krijns

* Reactie Jurjan Wouda

* Verslag met dank aan Martin Klaassen

Excelsior’31 pakt na de nederlaag in de verlenging (van de laatste voorronde van de TOTO KNVB Beker) tegen Groene Ster (2-3) als koploper van de Derde Divisie de draad weer op tegen ODIN’59. De Heemskerkers hebben ook 120 doordeweekse minuten in de benen, maar kwamen wel als overwinnaars van het veld. Na 34 penalty’s (met na 30 penalty’s slechts 2 missers), werd op Zeeuwse bodem competitiegenoot GOES verslagen en wacht in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker een thuiswedstrijd tegen FC Volendam. Bij Excelsior’31 kwam niet iedereen ongeschonden uit de strijd. Mirko Zwiers is er tegen de ploeg van Ted Verdonkschot vanwege een blessure niet bij. Hij wordt centraal achterin vervangen door Joost Krijns. Melvin Koetsier neemt het stokje onder de lat over van bekerdoelman Anthony van Zaltbommel. Niels Leemhuis en Jasper Veltkamp begonnen eveneens op de bank, daardoor was er in de basiself plaats voor Desney Bruinink en Walter Dias Nzasi. Excelsior’31-trainer Jurjan Wouda kon op de bank ook een beroep doen op: Lucas van Beek, Michel Gerritsen Mulkes, Jamarro Diks en Givan Werkhoven.

Excelsior’31 begon de wedstrijd ten opzichte van de start van afgelopen woensdag tegen Groene Ster beduidend beter. De ploeg was fanatiek, zat kort op de tegenstander en nam het initiatief. Het duurde wel even voordat er iets voor een van beide doelen gebeurde. In de 11e minuut mislukte een een-tweetje tussen Hielke Penterman en Walter Dias Nzasi. Laatstgenoemde was balvast, maar kreeg de bal niet bij de Penterman. De eerste keer dat ODIN’59-doelman Joost Meendering zich voor het eerst moest strekken was vier minuten later. Hij hield een schot van afstand van Desney Bruinink uit het doel.

Het was geen eenrichtingsverkeer. Ook ODIN’59 deelde af en toe een spelenprik uit. Excelsior’31 liet verdedigend zien bij de les te zijn. Zo zat Joost Krijns er in de 17e minuut bij een scherpe voorzet vanaf de rechterkant met zijn hoofd goed tussen. Walter Dias Nzasi, die woensdag nog de schlemiel was door een penalty te veroorzaken, liet in de 21e minuut zien verdedigend van waarde te zijn. Hij zag het gevaar van achteruit bij ODIN’59, zette een sprint in en zat er goed tussen.

De wedstrijd blonk niet uit in attractiviteit. De teams speelden geconcentreerd, stopten energie in de wedstrijd, maar brachten elkaar niet aan het wankelen. Voor rust kreeg Koen Tros in de 38e minuut op aangeven van Niels Jager een goede kans. De kopbal van de middenvelder van ODIN’59 ging over het doel van Melvin Koetsier. Excelsior’31 stelde daar met een actie en voorzet van Sander Thomas iets tegenover. De voorzet van Thomas kon worden onderschept door doelman Meendering.

ODIN’59, dat vorig seizoen 2 keer van Excelsior’31 won, nam in de tweede helft de leiding. Waar Ahmed al Ahmadi in de 47e minuut niet tot een schot kwam dat Melvin Koetsier bereikte, lukte dat Niels Buijs wel. Excelsior’31 werd in de 52e minuut afgetroefd bij een hoekschop. Dustin Meinders zat er met zijn hoofd goed bij, waardoor de bal bij de Buijs kwam. De stoere centrale verdediger aarzelde niet en nam de bal op de schoen. Excelsior’31-doelman Koetsier had het nakijken.

Om het tij te keren bracht Excelsior’31-trainer Jurjan Wouda twee van de sterkhouders van de vorige wedstrijden in het veld. Met Niels Leemhuis en Jasper Veltkamp kwam er meer schwung in het aanvallende spel van Excelsior’31. In de 58e minuut zat het opnieuw niet snor met de connectie tussen Walter Dias Nzasi en Hielke Penterman. In een kansrijke situatie werd de bal niet in de loop, maar achter de bewezen doelpuntenmaker gespeeld.

Tussen de pogingen tot succesvolle aanvalsopzetten door kwam Excelsior’31 goed weg. Het scheelde een haar of het duel zat in de 60e minuut al in het slot. Een schot van Jim Hulleman leek via de voet van Desney Bruinink het Excelsior’31 doel in te gaan. Het werd een vangbal voor Melvin Koetsier, die precies op de goede plek stond om verder onheil te voorkomen.

Met het enthousiasme van Excelsior’31 zat het goed, maar met de uitvoering wilde het maar niet vlotten. Er kwamen kleine kansen. Zo probeerde Hakim Ezafzafi op aangeven van Vincent Schmidt doelman Joost Meegelink op fraaie wijze, maar moeilijke te verschalken. De poging in de 61e minuut strandde in schoonheid. In de 65e minuut waagde Joost Krijns een poging en in de 68e minuut kwam Hielke Penterman op aangeven van Jasper Veltkamp niet goed bij de bal.

Ook met invaller Givan Werkhoven lukte het Excelsior’31 niet om eenzelfde plot als in Hoornaar tegen SteDoCo af te dwingen. In de 79e minuut speelde Vincent Schmidt de bal in de loop van Hakim Ezafzafi. Het krachteloze schot was typerend voor de middag van Excelsior’31. De roodwitten waren alles op alles aan het zetten, maar kwamen niet dichter bij een beloning.

De wedstrijd die ook zo in een gelijkspel had kunnen eindigen, werd nog met 0-2 in het voordeel van ODIN’59 beslist. In de 86e minuut was het elftal van Ted Verdonkschot dodelijk in de omschakeling. Balverlies van Dérian Reinders op het middenveld kwam de ver vooruitgeschoven thuisploeg duur te staan. Op aangeven van invaller Piet Halman haalde Thom de Vries de trekker over: 0-2. Reinders had in de laatste seconden van de wedstrijd nog een eretreffer op zijn schoen. Deze was niet aan hem besteed.

Excelsior’31 besluit week 41 met twee nederlagen in mineur. Volgende week zaterdag speelt Excelsior’31 een uitwedstrijd tegen VVSB. De wedstrijd in Noordwijkerhout begint om 18.00 uur. Met het bord op schoot, kan de wedstrijd opnieuw live gevolgd worden via de stream van Excelsior’31 TV. De uitzending begint dan om 17.50 uur.

Excelsior’31 – ODIN’59 0-2 (0-0)
52. Niels Buijs 0-1
86. Thom de Vries 0-2