Excelsior'31 verliest na strafschoppen bekerkraker van HSC'21

Foto bij Excelsior'31 verliest na strafschoppen bekerkraker van HSC'21

* Reactie Stijn Beverdam

* Reactie Jurjan Wouda

*Verslag met dank aan Martin Klaassen

Op een goed gevuld sportpark Groot Scholtenhagen in Haaksbergen maakten zondag derdedivisionist HSC’21 en zaterdag derdedivisionist er in de eerste voorronde van de KNVB Beker een zinderende bekerkraker van. Geen van beide clubs nam het duel lichtzinnig op. De belangen waren groot en ook de regionale eer stond op het spel.

Door de intensiteit en de vele pressing, maakten de ploegen elkaar het leven zuur. Dee kansen in de eerste helft waren op 1 hand te tellen.  Na een openingsfase waarin het spel heen en weer golfde en oud Excelsior’31-Cenk Uguz het eerste wapenfeit aantekende, was het initatief voor Excelsior’31.

Op een smalle strook op het veld waarin het spel zich afspeelde was het moeilijk om het Excelsior’31 zo kenmerkende spel tot uitvoering te brengen. HSC’21 stelde zich zo compact op, dat de vormgevers aan Rijssense kant de bal achterin ook ook op moesten komen halen.

Ook de lange bal had vaak niet het gewenste effect. Net voor rust kwam de beste kans van Excelsior’31 van de voet van spits Givan Werkhoven. Op Aangeven van Mirko Zwiers schoot hij de bal hard en hoog richting de korte hoek van HSC’21-doelman Bob Peterman. De doelman hield de bal met zijn vuisten uit het doel.

De spanning werd in de tweede helft verder opgebouwd. Excelsior’31 meldde zich in het begin van het tweede bedrijf nadrukkelijk op de helft van de Haaksbergenaren. Het baltempo werd omhooggeschroefd. Hakim Ezafzafi was de eerste die het twee keer probeerde. Zijn schot in de 51e minuut ging voorlangs. Nadat een vrije trap van Cenk Uguz in de muur verdween, werd Ezafzafi  in de 59e minuut in stelling gebracht door Niels Leemhuis. Peterman wist de inzet te pareren.

Het duel begon er in het laatste half uur fysiek in te hakken. Temporiseren was er voor HSC’21 en Excelsior’31 echter niet bij. In de slijtageslag leek 1 doelpunt genoeg te zijn om als winnaar uit de bus te komen. Die glorie was voor allebei een paar keer dichtbij. Stijn Beverdam zijn schot in de 69e minuut werd gestopt, de kopbal van Michael Wensing (71e minuut) ging maar net voorlangs en  Luuk Schepers zijn schot in de 72e minuut werd gekeerd door Anthony van Zaltbommel.

Voor scheidsrechter Nijhuis was het ook een pittig potje. Hij hield het met name aan het eind kort en haalde ook een paar gele kaarten uit zijn borstzak. De spelers raakten uitgeput, het fenomeen kramp deed aan beide kanten zijn intrede. De 5 wissels waren daarom geen overbodige luxe. Er kwam zelfs nog een wisselmogelijkheid bij, omdat er over 90 minuten geen beslissing was gevallen.

In de 96e minuut was het dan toch raak voor de thuisploeg. Invaller Stef Ottink was na handig voorwerk van Uguz en een voorzet van Wessel Witbreuk  bij de tweede paal aanwezig om de bal langs Anthony van Zatlbommel te tikken: 1-0.

Excelsior’31 liet het er niet bij zitten. Hakim Ezafzafi liet in de verlenging zien topfit te zijn. Zijn ploeggenoten trokken zich aan hem op. Het was ook niet raar dat hij indirect aan de basis stond van de gelijkmaker. Zijn doelpoging in de 102e minuut werd getoucheerd, er kwam een hoekschop.

Een aantal seconden later was het raak! Sander Thomas krulde de bal voor het doel en Stijn Beverdam zijn inschatting van waar de bal ging komen was fantastisch. Zijn kopbal in de korte hoek was Bob Peterman te machtig: 1-1.

Het momentum was daarna voor Excelsior’31. De Rijssenaren probeerden door te drukken. Het was voor HSC’21 een kwestie van overleven. De pijntjes kwamen naar boven, waardoor het spel ook telkens onderbroken werd.

Net voor tijd was er nog een moment dat de bal in het strafschopgebied tegen de elleboog van HSC’21-verdediger Michael Wensing werd geschoten. Scheidrechter Kuipers liet het gaan. Het lukte Excelsior’31 niet om nog te scoren, de strafschoppenserie ging de partij beslissen.

De serie strafschoppen die de twee leeggestreden teams lieten waren fenomenaal. Van Zaltbommel en Peterman hadden keer op keer het nakijken. Het net bleef maar bollen.

Na 10 strafschoppen stond het 5-5. Voor Excelsior’31 hadden Sander Thomas, Siebe Schets, Givan Werkhoven, Lucas van Beek en Hakim Ezafzafi gescoord. Excelsior’31 kwam bij het 1 om 1 nemen steeds op voorsprong. Als er door HSC’21 gemist werd, was het over en uit voor de thuisploeg. Luuk Schepers, Wessel Witbreuk en Youri Coolen konden die druk aan nadat Stijn Beverdam, Vincent Schmidt en Desney Bruinink hadden gescoord.

Mirko Zwiers was de pechvogel bij Excelsior’31. Bij 8-8 werd zijn inzet werd gekeerd door Bob Peterman.  De Zwiers bij HSC’21, Kars Zwiers liet daarna Anthony van Zaltbommel Kansloos. Het feest bij HSC’21 barstte los, de club uit Haaksbergen bekert door en gaat in de koker bij de laatste voorronde van de KNVB Beker.

Excelsior’31 is uitgebekerd en kan zich op de competitie richten. Aanstaande zaterdag speelt Excelsior’31 de seizoensopener tegen Ter Leede. De wedstrijd op Sportpark De Koerbelt begint om 14:30 uur.

HSC’21 - Excelsior’31 1-1 (0-0, 1-1, HSC’21 wint na strafschoppen met 9-8)