Excelsior’31 klaart klus tegen Ter Leede in laatste kwartier (3-1)

Foto bij Excelsior’31 klaart klus tegen Ter Leede in laatste kwartier (3-1)

* Reactie Givan Werkhoven

* Reactie Jurjan Wouda

*Verslag van Martin Klaassen

Voor de eerste competitiewedstrijd sinds 10 oktober 2020 (tegen ODIN’59), gaf Excelsior’31-trainer Jurjan Wouda het vertrouwen aan het basisteam dat ook vorige week in Haaksbergen tegen HSC’21 aan de aftrap stond. Hij had als wissselspelers de beschikking over: Allister van Merlevoort (k), Stijn Beverdam, Lars Nijeboer, Desney Bruinink, Sander Thomas, Siebe Schets en Simon Seppenwoolde.

Excelsior’31 liet er in de beginfase geen (kunst)gras over groeien. Fel en fanatiek werd Ter Leede aangepakt. Ter Leede-middenvelder Tim Bloemendaal moest Excelsior’31 al in de 3e minuut stoppen ten koste van een gele kaart. Na een matige trap van doelman Mark de Vries zag Hielke Penterman een leeg doel. Voordat hij kon schieten, werd hij gestuit.

Het was de opmaat voor een paar minuten waarin Ter Leede-doelman Mark De Vries van alle kanten onder vuur genomen werd. In de 4e minuut dook Niek Davina op bij de tweede paal, zijn poging ging in het zijnet. Een minuut later stond Vincent Schmidt aan het kanon, zijn schot werd naastgestompt.

Daarmee was het nog niet klaar. Uit de hoekschoppen die volgden, kregen Pim Ten Have (minuut 7), Givan Werkhoven (minuut 7) en Hielke Penterman (minuut 8) allemaal het hoofd tegen de bal. Telkens was doelman De Vries de situatie meester. In de 11e minuut kwam Jasper Veltkamp, op aangeven van Givan Werkhoven eveneens in een kansrijke situatie.

De verdiende openingstreffer kwam toch. In de 18e minuut gaf Jasper Veltkamp de bal voor vanaf rechts. Kort voor de keeper dook spits Givan Werkhoven op. Zijn inzet werd nog gestopt, maar debal kon in de rebound door Hielke Penterman binnen worden getikt: 1-0.

Ter Leede zette er bar weinig tegenover. Meer dan een paar diepteballen, die ver buiten bereik van de aanvallers uitkwamen, kwam de ploeg uit Sassenheim niet. De enige uitdaging die Excelsior’31 had, was dat het bij doeltrappen van Anthony van Zaltbommel onder de druk van een vooruitgeschoven Ter Leede uit moest proberen te voetballen.

De spervuur aan kansen bleef na het eerste kwartier uit. Net voor rust pakte Excelsior’31 de draad op. Na een voorzet vanaf links van Vincent Schmidt, kwam de bal bij Derian Reinders. Zijn schot kon De Vries niet verontrusten (37e minuut). In de 43e minuut kon het publiek nog een keer naar het puntje van de stoel schuiven. Een voorzet van Ezafzafi kwam uit bij de mee opgekomen Niels Leemhuis. De kopbal van de spelverdeler ging diagonaal voorlangs de neus van Hielke Penterman en het doel.

Na twee wissels aan de kant van Ter Leede ging het bij de start van de tweede helft verrassenderwijs ineens een stuk beter bij de ploeg van Steef Roodakkers. Excelsior’31 opende met een voorzet van Niels Leemhuis die geen medespeler vond, daarna werd Ter Leede dreigender. De uitploeg kreeg meer vertrouwen aan de bal en Excelsior’31 kreeg de bal niet zo snel meer in het bezit en werd onrustig. In de 50e minuut werd er na een block in het strafschopgebied bij Ter Leede geappeleerd voor hands. Scheidsrechter Hardeman woof het weg.

De minder goede fase na rust kreeg een vervelend vervolg. Het was Ter Leede-aanvoerder Tomas Arroyo die een vrije trap buiten bereik van Excelsior’31-doelman Anthony van Zaltbommel tegen de touwen schoot: 1-1. Excelsior’31 stond met een wrang gevoel aan de aftrap.

Excelsior’31 probeerde een tandje bij te zetten en haalde ook weer steeds vaker de achterlijn. De voorzetten kwamen keer op keer niet uit bij een roodwitte pion. Ook vanuit het centrum werd de ruimte achter de verdediging gezocht. Derian Reinders wist in de 63e minuut een loopactie van Jasper Veltkamp op waarde te schatten. Een splijtende pass, een uitgestoken teen van Veltkamp: de doelman was kansloos, maar de bal ging tegen de paal.

Door het midden kan het dus ook, zag Niels Leemhuis. Met de net ingevallen Simon Seppenwoolde op snelheid, gaf Leemhuis de bal perfect in de loop mee. Seppenwoolde aarzelde niet: met een strak schot verschalkte hij De Vries in de lange hoek: 2-1! De jongeling zorgde voor opluchting in het veld, op de bank en langs het veld. De zege was toch weer binnen handbereik.

De Sassenheimers probeerden nog een slotoffensief op touw te zetten, hield de Excelsior’31-achterhoede bezig, maar een kans werd er niet meer gecreeerd. De sterk spelende Givan Werkhoven maakte in de 92e minuut aan alle onzekerheid een eind. Een voorzet van de ingevallen Stijn Beverdam kwam na een omzwerving uit bij de puntspeler. Werkhoven verschafte zichzelf ruimte en schoot overtuigend binnen: 3-1.

Excelsior’31 staat na deze verdiende overwinning  op een 2e positie op de ranglijst. Volgende week speelt Excelsior’31 in en tegen Barendrecht. De Barendrechters speelden 1-1 gelijk bij Hoek. Het duel op sportpark De Bongerd begint om 14:30 uur.

Excelsior’31 – Ter Leede 3-1 (1-0)

18. Hielke Penterman 1-0

57. Tomas Arroyo 1-1

78. Simon Seppenwoolde 2-1

90+2. Givan Werkhoven 3-1

Scheidsrechter:  T. Hardeman

Assistent-scheidsrechters: P. Otten & M. Rasch