Excelsior'31 wint op karakter van Staphorst (2-0)

Foto bij Excelsior'31 wint op karakter van Staphorst (2-0)

* Reactie Jasper Veltkamp

* Reactie Jurjan Wouda

*Verslag van Martin Klaassen

Aan de kant van Excelsior’31 waren er veel afwezigen. Excelsior’31-trainer Jurjan had het geluk dat hij aan zijn vaste basisformatie van de laatste weken maar 1 wijziging door hoefde te voeren. Pim ten Have moest verstek laten gaan. Hierdoor begon Lucas van Beek centraal achterin aan de aftrap. Op de bank zaten: Amos Wesseh (k), Matthijs Seppenwoolde, Michel Gerritsen Mulkes, Levi ter Haar, Jasper Groothuis, Simon Seppenwoolde en Sander Thomas.

Over de eerste minuten van de wedstrijd kon Jurjan Wouda onmogelijk tevreden zijn. Zijn ploeg was slordig in balbezit en moest alle zeilen bijzetten om Staphorst in de omschakeling af te stoppen. In de 6e minuut moest er een glansparade van Anthony van Zaltbommel aan te pas komen om een tegentreffer te voorkomen. Hij maakte zich in een 1 tegen 1 duel met Stan Haanstra groot en stopte een schot van de linkeraanvaller.

Ook Excelsior’31 kreeg kansen. De roodwitten kregen op de flanken veel ruimte om tot een voorzet te komen. In de 8e minuut kreeg Hakim Ezafzafi vanaf rechts de kans om de bal voor te trekken. Hielke Penterman kwam in de buurt van de bal, maar meer ook niet. Vanaf rechts lukte het Dérian Reinders wel om Penterman te bereiken. Er zat echter zoveel snelheid aan de bal, dat hij de bal niet meer richting het net kon sturen.

Na dik een kwartier kon Excelsior’31 de tegenstander verder van het eigen zestienmetergebied houden. Het nam de regie in handen. In de 20e minuut zorgde Lucas van Beek met zijn hoofd voor gevaar. Uit een hoekschop van Leemhuis kopte hij de bal over. De centrale verdediger speelde een sterke wedstrijd en viel  naast geconcentreerd verdedigen op met perfect aangesneden dieptepasses.

Voor beide doelen gebeurde er in de eerste helft genoeg, maar was het in allemaal net-niet. In de 33e minuut joeg Mike Reuvers in een kansrijke situatie op aangeven van Ruben Kin over het doel. Net voor het verstrijken van dezelfde minuut kreeg Givan Werkhoven een grote kans. Hij anticipeerde niet goed genoeg op een voorzet van Hakim Ezafzafi.

Het had weinig gescheeld of Staphorst had kunnen rusten met een voorsprong na een doelpunt van Excelsior’31. Een voorzet van Stan Haanstra werd geblokt door Niek Davina. De bal was daarna eenvoudig uit de lucht te plukken door Anthony van Zaltbommel. Excelsior’31 kon opgelucht ademhalen. De eerste helft eindigde met een afstandsschot van Hakim Ezafzafi, dat voorlangs zeilde.

Net als in de eerste helft had de ploeg van Paul Weerman een stormachtige start. Het was aan een magnifieke Anthony van Zaltbommel te danken dat het in de 56e minuut nog doelpuntloos gelijk was. In de 54e minuut moest hij zich tot het uiterste strekken om de inzet van Mike Reuvers onschadelijk te maken. Twee minuten later moest de Excelsior’31-doelman met zijn linkervoet handelend optreden op een poging van Stan Haanstra.

De dubbele kans daarna was voor de thuisploeg. In de 58e minuut bracht de aanvalsdrang van Sander Thomas ploeggenoot Jasper Veltkamp in stelling. Het slappe schot deed geen eer aan het perfecte voorwerk. In de 63e minuut kreeg Excelsior´31 weer een dot van een kans. Een voorzet van Lars Nijeboer ging aan de neus van Veltkamp voorbij en kwam bij Givan Werkhoven. Wederom was de puntspeler allesbehalve gelukkig in de afwerking.

Aan doorzettingsvermogen en de juiste mentaliteit was er bij Excelsior´31 geen gebrek. Jasper Veltkamp gaf in 66e minuut na een flitsende actie de bal af Dérian Reinders. Staphorst doelman Maats kreeg het kronkelschot van de middenvelder niet onder controle.

Sander Thomas verraste vervolgens de achterhoede van de gasten, door in te stappen. Hij troefde zijn tegenstander af, zocht de kortste weg naar het doel en drukte af. Maats keerde de bal in eerste instantie, maar was bij de rebound van Hielke Penterman kansloos: 1-0.

De hardwerkende Givan Werkhoven probeerde de marge in de 71e minuut te verdubbelen. Vanaf de linkerkant ging hij op volle snelheid af op het Staphorst doel. Mede door het hinderlijk verdedigen, hoefde Maats niet in te grijpen.

Staphorst probeerde het in het laatste kwartier nog wel,  maar de Excelsior’31 achterhoede bleef fier overeind. Het laatste gevaar van de roodgelen kwam uit een vrije trap. Een inzet ging werd van dichtbij tegen een van de Excelsioren aangekopt. Enkele Staphorsters appeleerden voor een handsbal. Scheidsrechter Tunnissen piekerde er geen moment over.

Hij kwam in de 87e minuut wel in actie. Hij legde de bal op de stip na een duikeling van Jasper Groothuis. De aanvaller maakte handig gebruik van een uitgestoken been en kreeg het fluitje mee. Jasper Veltkamp schoot de bal gedecideerd binnen en trok daarmee de drie punten over de streep.

Door de broodnodige overwinning blijft Excelsior’31 de achtervolgende groep op de koplopers aanvoeren.  Aanstaande zaterdag zou Excelsior’31 bij zich bij een overwinning tegen concurrent Sporlust’46 weer dichter bij de koplopers kunnen spelen. Het duel in Woerden begint om 15:00 uur.

Excelsior’31 – Staphorst 2-0 (0-0)