Excelsior'31 laat tegen ODIN'59 overwinning liggen (2-2)

Foto bij Excelsior'31 laat tegen ODIN'59 overwinning liggen (2-2)

* Reactie Jurjan Wouda

* Afscheidsinterview Hielke Penterman

*Verslag van Martin Klaassen

Bij de seizoensafsluiting was Niek Davina weer vanaf het begin van de partij. Hierdoor moest Lars Nijeboer aansluiten bij de andere wisselspelers. Naast hem zaten: Alister van Merlevoort (k), Lucas van Beek, Jasper Groothuis, Frank Gerritsen Mulkes, Simon Seppenwoolde en Siebe Schets.

Voor Excelsior’31 stond er weinig meer op het spel. De ploeg van Jurjan Wouda zou afsluiten als nummer 6, 7 of 8 op de eindrangschikking. Voor tegenstander ODIN’59 stond vooraf het water aan de lippen. Het spelen van nacompetitievoetbal was een reëel scenario, directe handhaving was ook mogelijk, maar met alle windrichtingen tegen zou directe degradatie ook nog kunnen.

De wedstrijd begon energiek. De altijd bedrijvige Jasper Veltkamp opende de wedstrijd. Op aangeven van Hakim Ezafzafi  krulde hij de bal naar de bovenhoek. Joost Mendering voorkwam na 43 seconden spelen de openingstreffer van Excelsior’31.

Het eerste waarschuwingsignaal van ODIN’59 kwam in de 4e minuut van de aluminiumpaal van het doel dat Athony van Zaltbommel verdedigde. Op aangeven van aanvoerder Thom de Vries, maakte Abdallah Al Mahdi ruimte voor het schot. Excelsior’31 kwam met de schrik vrij. Via de paal ging de bal het veld weer in.

Daarna was het weer de beurt aan Excelsior’31. Vincent Schmidt zag in de 5e minuut de ruimte achter de Heemskerker verdediging en stuurde Givan Werkhoven diep. De clubtopscorer, meester in het zoeken van de diepte, kon alleen op Meindering af. Dat er 1 op 1 nog winst te behalen is, bleek. Doortastendheid ontbrak, Mendering redde met zijn voeten.

De thuisploeg ging door. In de 9e minuut wurmde Jasper zich op snelheid langs Mouad Ben Chikh en gaf de bal voor. Hielke Penterman probeerde met een inzet achter het standbeen langs Mendering te foppen. De keeper hield zijn ploeg andermaal in de wedstrijd.

In de 12e minuut dribbelde Hakim Ezafzafi het strafschopgebied binnen. Zijn vlammende schot ging richting de bovenhoek, maar verdween via een ODIN’59 hoofd over de achterlijn.

Het was in de 18e minuut Hielke Penterman die zijn teamgenoten naar een verdiende voorsprong schoot. Op aangeven van Hakim Ezafzaf liet hij in de laatste wedstrijd van zijn carriere nog even zien hoe het moet. Met een droog hobbelballetje in het uiterste hoekje maakte het fenomeen zijn 89e competitietreffer in het rood en wit: 1-0.

De situatie waarin ODIN’59 zich bevond leek de ploeg van interim-trainer Peter van der Slikke toch wat te verlammen. ODIN’59 kreeg in de 21 minuut wel een goede kans op de gelijkmaker. Opnieuw werd de paal geraakt. Ditmaal door Niels Jager. Hij krulde de bal bij een vrije trap buiten bereik van Anthony van Zaltbommel op het aluminium.

Jasper Veltkamp sloot met twee dotten van kansen de eerste helft af. De reserve-aanvoerder, die zich heeft opgewerkt als vaste waarde, kwam in de 36e minuut vanaf de rechterkant op Joost Mendering af. De ODIN’59-doelman was de winnaar van het onderlinge duel.

Ook in de 43e minuut moest hij zijn meerdere erkennen in de Mendering, nadat hij een listig balletje van Hakim Ezafzafi kreeg. Hierdoor bleef de teller voor Veltkamp op een aantal van 2 competitiedoelpunten steken. Met het aantal keer dat hij deze jaargang voor de keeper stond, zal hij het komend seizoen daarin ongetwijfeld een stap willen zetten.

Na de rust lukte het Excelsior’31 al snel de voorsprong te verdubbelen. Na voorwerk van Vincent Schmidt en Hielke Penterman kwam de ingevallen Jasper Groothuis in de 55e minuut kansrijke positie. Hij dwong een rebound af die door Givan Werkhoven kon worden afgerond: 2-0.

De wesdstrijd kabbelde wat voort, maar ODIN’69 nam het initiatief over. Anthony van Zaltbommel moest in de 77e minuut redding brengen op een schot van Abdallah Al Mahdi. Dit deed hij knap.

In de 78e minuut kwam er een einde aan de spelerscarriere van Hielke Penterman. De 36-jarige routinier gaf de aanvoerdersband door aan Jasper Veltkamp en ging onder luid applaus van het veld. Langs de lijn stond de vertrekkende assistent-trainer Patrick Jurgens klaar om zijn assistent-trainer jasje op symbolische wijze over te dragen aan de nieuwe assistent van Jurjan Wouda.

Frank Gerritsen Mulkes kreeg in zijn afscheidswedstrijd in de 81e minuut een kans waar hij normaalgesproken wel raad mee weet. Hij kreeg de bal op het presenteerblaadje van Simon Seppenwoolde. Het lukte hem niet om te scoren en hield daarmee, achteraf gezien, ODIN’59 in de wedstrijd.

Het duel kreeg voor Excelsior’31 nog een desastreuze wending. In de 82e minuut kreeg centrale verdediger Sem van Amersfoort een afgeslagen bal voor zijn voeten. Zijn volley van net buiten het strafschopgebied ging pardoes via de binnenkant van de paal het doel in: 2-1.

Net voordat scheidsrechter Van der Vrande zijn fluit weg wilde stoppen werd het nog erger voor Excelsior’31. ODIN’59 profiteerde in de 94e minuut optimaal van balverlies van Niek Davina. Via Abdallah Al Mahdi kwam de bal bij Thom de Vries. Een vernuftig balletje breed op de mee opgekomen rechtsback Milan Koenders was de sleutel naar de niet voor mogelijk gehouden 2-2.

ODIN’59 leek hiermee directe handhaving binnen te hebben, maar na een late gelijkmaker van VVSB tegen kampioen Lisse veranderde alles. De Heemskerkers moeten nog even door om hun plek in de Derde Divisie te behouden.

Na afloop van de wedstrijd nam Excelsior’31 afscheid van de vertrekkende spelers en stafleden. De Supportersvereniging maakte de Speler van het Jaar bekend. Jasper Veltkamp werd uitgeroepen tot Speler van het Jaar 2021/2022. Hij werd gevolgd door nummer 2 Niek Davina en nummer 3 Niels Leemhuis.

Excelsior’31- ODIN’59: 2-2 (1-0)

18. Hielke Penterman 1-0
55. Givan Werkhoven 2-0
82. Sem van Amersfoort 2-1
90+4 Milan Koenders 2-2

Scheidsrechter: Steven van der Vrande
Assistent scheidsrechters: Amilcar Mejia en Lars Vos