Zwaarbevochten zege Excelsior’31 op GVVV (2-1)

Foto bij Zwaarbevochten zege Excelsior’31 op GVVV (2-1)

* Reactie Alex de Jong

* Reactie Jurjan Wouda

*Verslag met dank aan Martin Klaassen

De zure nasmaak van het verlies diep in blessuretijd in Barendrecht kon voor eigen publiek tegen GVVV worden weggespoeld. De beginnende 11 van vorige week, waren door Excelsior’31-trainer Jurjan Wouda opnieuw op het wedstrijdformulier gezet. Op de bank kon hij beschikken over: Alister van Merlevoort (k), Lucas van Beek, Lars Nijeboer, Diego Paais, Dérian Reinders, Jaël Lammertink en Hakim Ezafzafi.

Onder toeziend ook van een grote schare voetballiefhebbers gaven de ploegen elkaar in de beginfase weinig ruimte om te voetballen. De eerste doelkans kwam in de 2e minuut uit een vrije trap die genomen werd door Ilias Latif. De bal laag in de hoek kon Excelsior’31-doelman Amos Wesseh niet verontrusten.

Excelsior’31 liet zich in de 12e minuut voor het doel van GVV-keeper Ruben van Kouwen zien. Na vakkundig terugleggen van Givan Werkhoven kon Niels Leemhuis vuren. Zijn schot ging over.

Het duel werd steeds aantrekkelijker. Coen Vloedgraven kwam in de 19e minuut met een vernufig balletje door het hart van de verdediging. De bal had net te weinig vaart, om door Givan Werkhoven goed mee te nemen. GVVV kwam daarmee goed weg.

Een minuut later kwam GVVV er goed uit via Anthony Berenstein, maar kon Alex de Jong het gevaar afwenden. Dezelfde Beerenstein kwam in de 20e minuut door over de rechterflank. Zijn voorzet kwam tussen Wesseh en GVV-middenvelder Spies in. Wesseh schoot de bal tegen Spies aan en had geluk dat de bal een richting naar de achterlijn koos.

Verdedigend moest het centrale duo van Excelsior’31 flink aan de bak. Na eerder een goede interceptie van Alex de Jong, was Niek Davina in de 26e minuut goud waard, toen hij de bal voor de voeten van Ilias Latif weggleed.

Scheidsrechter John Kraak onderbrak het spel zo min mogelijk en daarmee had Excelsior’31 in de 31e minuut geluk, toen in het strafschopgebied van Excelsior’31 een duwtje van Alex de Jong op Anthony Berenstein niet werd bestraft.

Voor de openingstreffer kreeg Excelsior’31 hulp van GVVV . Dat uitgerekend de man met de meeste profvoetbalervaring op het veld, Barry Maguire, de fout inging maakte het extra pijnlijk. Een te korte terugspeelbal vanaf het middenveld werd door Steff Kaptein uitstekend opgepikt. De rechtsbuiten van Excelsior’31 omspeelde Ruben van Kouwen en kon de bal het doel inlopen: 1-0.

Lang leek Excelsior’31 niet van de voorsprong te kunnen genieten toen Anthony Berenstein in de 38e minuut met de bal aan de voet op Amos Wesseh afliep. Niek Davina kwam nog met een sliding, maar het was Amos Wesseh die de bal er met zijn voeten knap uithield.

Het aantrekkelijke duel werd steeds aantrekkelijker. In de 43e minuut gebeurde er weer veel. Eerst was het Rick Hemmink die op de rand van het strafschopgebied een kans voor zichzelf creëerde. Hij probeerde het uit de draai. De vuisten van Van Kouwen voorkwamen een tweede Excelsior’31-treffer.

De bal kwam daarna al snel weer in bezit van Excelsior’31. De organisatie van GVVV was nog niet op orde en Excelsior'31 maakte hier optimaal gebruik van. Vloedgraven liet een subtiel balletje in de diepte vanaf zijn voet vertrekken. Jasper Veltkamp nam de bal aan en kegelde de bal langs Van Kouwen: 2-0. Excelsior’31 ging daarmee met een geweldig gevoel de rust in, maar wist dat de overwining nog lang niet binnen was.

In minuut 45 tot 60 had Excelsior’31 nog niet veel van GVVV te duchten. Met wat geluk was het in de 53e minuut 3-0 geworden. Steff Kaptein kwam op aangeven van Vincent Schmidt een teenlengte tekort om de bal voorbij de GVVV-doelman te krijgen. Ook in de 61e minuut baalde Jasper Veltkamp van het feit, dat hij een goede doelkans had laten liggen.

GVVV-trainer Gery Vink bracht in het laatste half uur zijn sterke aanvallende invaltroeven in het veld. De in het zwart spelende blauwen kregen het de 63e minuut het voor elkaar om iets terug te doen in de score.

Na een prachtige aanval over veel schijven was uitblinker Amos Wesseh in eerste instantie in een 1- tegen-1 duel Anthony Berenstein de baas. Hij en zijn teamgenoten konden niet voorkomen dat Byron Burgering de rebound het doel in joeg: 2-1.

Amper een dikke minuut later had het gelijk kunnen staan als Amos Wesseh niet opnieuw met een uitstekende redding was gekomen. Alex de Jong schoot tegen de rug van Derian Reinders aan en lanceerde daarmee onbedoeld GVVV-invaller Jordi Bitter. Wesseh hield zijn ploeg andermaal op de been, door de bal voor de voeten weg te tikken.

Excelsior’31 kon door de ruimte die GVVV achterin moest laten azen op de counter. Dérian Reinders probeerde in de 69e minuut de marge te vergroten. Hij kreeg de bal aangespeeld en haalde vanuit een moeilijke hoek uit. De bal ging in het zijnet.

De GVVV storm ging door tot het einde van de wedstrijd. De grote uitblinker aan GVVV-kant, Anthony Berenstein, kwam in de 70e minuut met een prachtig afstandsschot, waar zelfs Amos Wesseh geen antwoord op had. Het grote geluk voor Excelsior’31, was dat de bal via de onderkant van de lat het veld weer inkwam.

Givan Werkhoven kreeg in de 75e minuut de mogelijkheid om Excelsior’31 in rustig vaarwater te schieten. Op aangeven van Hakim Ezafzafi kreeg hij de bal niet voorbij Van Kouwen, die GVVV met een goede redding in de wedstrijd hield.

Met kunst en vliegwerk kreeg Excelsior’31 het in de laatste 10 minuten voor elkaar om de overwinning over de streep te trekken. In de 85e en 90e minuut waren Joeri Potjes en Quincy Veenhof met kopballen nog akelig dicht bij een gelijkmaker.

Na een laatste alles of niets poging van GVVV, met ook doelman van Kouwen ver op de Excelsior’31-helft, kon Dérian Reinders nog poging van afstand doen. De bal werd op een paar meter van de doellijn onderschept. Het was direct te laatste actie van de wedstrijd. De opluchting was groot, Excelsior’31 had de eerste overwinning van het seizoen binnen.

Aanstaande zaterdag 3 september speelt Excelsior’31 opnieuw een thuiswedstrijd. De aftrap tegen Ter Leede zal om 14:30 uur plaatsvinden.

Excelsior’31 - GVVV 2-0 (2-1)

35. Steff Kaptein 1-0
43. Jasper Veltkamp 2-0
63. Byron Burgering 2-1

Scheidsrechter: John Kraak
Assistent-scheidsrechter: Brett Smets & Rudy Klaassen

Excelsior’31: Amos Wesseh, Vincent Schmidt (69. Diego Paais), Niek Davina, Alex de Jong, Coen Vloedgraven, Michel Gerritsen Mulkes, Rick Hemmink, Niels Leemhuis (60. Dérian Reinders), Steff Kaptein (81. Lars Nijeboer), Givan Werkhoven, Jasper Veltkamp (60. Hakim Ezafzafi)

GVVV: Ruben van Kouwen, Quiermo Dumay, Ezra Hoogenboom, Joeri Potjes, Taoufik Adnane (61. Genrich Sillé), Barry Maguire, Anthony Berenstijn,  Byron Burgering, Justin Spies (76. Maikel Epskamp), Danny de Leeuw (59. Quincy Veenhof), Ilias Latif (46. Jordi Bitter)