Excelsior'31 in doelpuntenfestijn te sterk voor Ter Leede (5-3)

Foto bij Excelsior'31 in doelpuntenfestijn te sterk voor Ter Leede (5-3)

* Reactie Givan Werkhoven

* Reactie Hielke Penterman

*Verslag van Martin Klaassen

Voorafgaand aan de wedstrijd werd ter nagedachtenis aan de Excelsioren die in de afgelopen twee jaar zijn overleden -onder toeziend oog van de nabestaanden-  een minuut stilte gehouden.

Excelsior’31-trainer Jurjan Wouda stuurde bij het tweede thuisduel op rij de 11 spelers het veld in die ook tegen GVVV asan de aftrap stonden. Op de bank zaten: Anthony van Zaltbommel (k), Lars Nijeboer, Matthijs Seppenwoolde, Diego Paais, Dérian Reinders, Hakim Ezafzafi en Simon Seppenwoolde.

Dat het geen bloedeloze 0-0 zou worden was na twee minuten duidelijk. Na twee vroege uitvallen op beide helften, zette Givan Werkhoven in de 4e minuut Mark de Vries voor het eerst serieus aan het werk. De volley was een eenvoudige prooi voor de Ter Leede-doelman.

Twee minuten later stonden dezelfde twee in de hoofdrol. Opnieuw was De Vries meester over de situatie. Werkhoven probeerde hem voorbij te steken, maar zag de bal voor zijn voeten worden weggedoken.

Het drieluik Werkhoven vs De Vries werd in de 15e minuut vervolgd. Ditmaal kwam Givan Werkhoven als winnaar uit de bus. Jasper Veltkamp bediende hem in de loop, Wesley Goeman werd uitgekapt en Mark de Vries zag de bal over zich heen gechipt worden: 1-0 voor Excelsior’31.

Ter Leede wijzigde het strijdplan niet. Met de backs hoogop ging het op zoek naar de gelijkmaker. Een van de backs, Luc de Kruijs deed in de 22e minuut een poging. Hij sloot een rush van achteruit af met een schot, dat van het doel van Amos Wesseh afzwaaide.

In de 22e minuut liet Mark de Vries wederom zien waarom hij tot een van de betere doelmannen in de Derde Divisie wordt gerekend. Vanaf de rechterkant werd hij onder vuur genomen door Steff Kaptein en een paar seconden later wist hij ook de rebound van Jasper Veltkamp uit het doel te houden. Daarmee hield hij zijn ploeg op de been.

Er ging bijna geen minuut voorbij of er was weer een kans te aanschouwen. In de 24e minuut kwam Ter Leede goed door over rechts. De voorzet kwam uit bij Marc de Kruijs. Amos Wesseh sprong mee met de harde hogee inzet, maar hoefde niet in te grijpen.

Een goed combinerend Excelsior’31 verdiende een grotere voorsprong. Rick Hemmink kreeg in de 34e minuut de kans om dit voor elkaar te krijgen. Na een afgemeten voorzet vanaf rechts van Coen Vloedgraven kreeg Hemmink een vrije kopkans. De Vries kon de bal niet klemmen, maar kon opgelucht ademhalen toen hij de rebound klemvast had.

Het was aan Amos Wesseh te danken dat Excelsior’31 in de 36e minuut nog steeds op voorsprong stond. Hij had vlak voor zijn neus nog een passend antwoord op de inzet van Rowdy van der Putten. Een bijzonder knappe redding.

Vlak voor rust lukte het Excelsior’31 om de score uit te breiden. Daar was een kunststukje van Jasper Veltkamp voor nodig. De middenvelder krulde de bal vanaf de hoek van het strafschopgebied, buiten bereik van Mark de Vries in de verre hoek. De oerkreet van Veltkamp werd opgevolgd door het fluitsignaal voor de rust van scheidsrechter Maurice Paarhuis.

Hoe fijn het er kort voor rust uitzag, hoe vervelend was de situatie net na rust. Amos Wesseh ging in no-time van de status van held, naar schlemiel toen hij de terugspeelbal van Vincent Schmidt zo slecht verwerkte, dat Rowdy van der Putten kon profiteren: 2-1.

Excelsior’31 was daarna niet in de war. Het antwoord kwam al snel door in de 49e minuut ook een fout van Ter Leede keihard af te straffen. Givan Werkhoven en Steff Kaptein kregen een vrije doorloop vanaf de middenlijn. Kaptein was de bliksemafleider, waardoor het voor Werkhoven nog iets makkelijker werd om gedecideerd in de korte hoek raak te schieten: 3-1.

Het feest werd nog groter toen Rick Hemmink de bal in de 53e minuut een subtiel passje van Niels Leemhuis vol op de slof nam. De bal ging in de verre hoek het doel in: 4-1.

De score had door Steff Kaptein (57e minuut, zijnet) en Vincent Schmidt (62e minuut, op de paal) nog verder op kunnen lopen.  Ook Ter Leede bleef zich voorin roeren. In de 63e minuut kwam Amos Wesseh met een katachtige reflex na een schot van invaller Nino Roffelsen.

Ter Leede kwam in 69e minuut toch weer een doelpunt dichterbij, toen Marc de Kruijs Diego Paais en Amos Wesseh in de luren had gelegd. Hij maakte dankbaar gebruik van het matige optreden van het Excelsior’31-duo en kon in het vrije doel afdrukken: 4-2.
Tien minuten voor tijd had het nog vervelend kunnen worden, als Amos Wesseh niet op zijn post had gestaan, toen Steven Wajer hem onder vuur nam.

De wedstrijd werd in stijl afgesloten. In de 87e minuut werd een lange aanval van Excelsior’31 bekroond door Steff Kaptein, die de bal van Vloedgraven tot doelpunt promoveerde: 5-2.

Het slotdoelpunt kwam van Ter Leede. Van der Putten liet zien een echte spits te zijn. Hij pikte in de extra tijd de bal in vrije ruimte op, liep langs Coen Vloedgraven en passeerde Wesseh in de lange hoek.

Het doelpuntenfestijn, met het publiek en Excelsior’31 als grote winnaar werd met een 5-3 eindstand afgesloten. Excelsior’31 staat nu met 6 punten uit 3 wedstrijden op een 5e plek.

Aanstaande dinsdag 6 september speelt Excelsior’31 een doordeweekse uitwedstrijd tegen Sparta Nijkerk. De wedstrijd tegen de huidige nummer 6 van de Derde Divisie begint om 20:00 uur.

Excelsior’31 - Ter Leede 5-3 (2-0)

15. Givan Werkhoven 1-0
45+1 Jasper Veltkamp 2-0
46. Rowdy van Putten 2-1
49. Givan Werkhoven 3-1
53. Rick Hemmink 4-1
69. Marc de Kruijs 4-2
87. Steff Kaptein 5-2