Excelsior'31 hekkensluiter na nederlaag bij Harkemase Boys (0-2)

Foto bij Excelsior'31 hekkensluiter na nederlaag bij Harkemase Boys (0-2)

* Samenvatting Harkemase Boys - Excelsior'31

* Reactie Coen Vloedgraven

* Reactie Jurjan Wouda

* Verslag van Martin Klaassen

Na een grandioos verlopen feestweek met het KNVB Bekerduel tegen ADO Den Haag (2-3) en het 90-jarig jubileumfeest waren alle ogen gericht op het kelderduel tussen de nummer laatst Harkemase Boys en nummer eennalaatst Excelsior’31. Excelsior’31-trainer Jurjan Wouda kon zijn vertrouwde namen het veld in sturen. Op de bank zaten: Anthony van Zaltbommel (k), Lucas van Beek, Diego Paais, Desney Bruinink, Rick Hemmink en Hakim Ezafzafi.

Het vertrouwen dat Excelsior’31 had opgedaan bij de nipt verloren wedstrijd tegen ADO Den Haag, werd op het veld kracht bijgezet. In de 10e minuut liet Jasper Veltkamp op aangeven van Niels Leemhuis de doelman van Harkemase Boys voor het eerst in actie komen. Erick Jansema had geen moeite met de bal in de korte hoek.

Vijf minuten later was het de beurt aan de keeper van Excelsior’31. Hij moest handelend ingrijpen toen Jhurrey Margharita diep werd gestoken. Wesseh dreef de aanvaller naar de hoek en was een sta in de weg bij de inzet van de rappe vleugelaanvaller.

In de 17e minuut deed centrale verdediger Iloba Achuna voorin van zich spreken. De bal kwam uit de kluts voor zijn voeten. Zijn pegel vanuit de stuit ging over het Excelsior’31-doel.

Excelsior’31 had de eerste helft het betere van het spel. In de 21e minuut had Excelsior’31 zichzelf kunnen belonen. Niels Leemhuis stuurde Steff Kaptein de diepte in. De voorzet die daarna volgde kwam uit bij Dérian Reinders. Zijn schot ging voorlangs.

De twee ploegen gingen rusten met een 0-0 gelijkspel en dat was na het aanschouwen van de 41e minuut opmerkelijk. Het was de minuut dat Alex de Jong de bal uitstekend afpakt van Jhurrey Margaritha en opstoomde richting het doel van Erick Jansema. Hij koos voor eigen succes, maar kreeg de bal niet voorbij de ervaren doelman.

Ook in de rebound kon Givan Werkhoven geen wonderen meer verrichten. De Excelsior’31-spits had een moment daarvoor de beste kans gehad, als De Jong de bal breed had gelegd.

De Harekieten kwamen voor eigen publiek het best uit de kleedkamer. In de eerste 5 minuten kregen ze twee kansen. In de 46e minuut schoot Jhurrey Margharita op aangeven van Jari Slort wild naast het doel.

Sven Hazewinkel had meer rust in de afwerking, toen hij de bal van Mark Bruintjes kreeg. Hij kon de bal slechts licht aanraken, waardoor Amos Wesseh kon ingrijpen.

Met het creëren van kansen heeft Excelsior’31 weinig moeite, met het afronden wel. Dit kwam in de 63e minuut ook naar voren, toen Rick Hemmink de bal op het presenteerblaadje kreeg van Coen Vloedgraven. De open kopkans werd niet verzilverd.

Excelsior’31 kreeg drie minuten later nog een uitstekende kans. Na draaien en keren in de zestienmeter  van Jasper Veltkamp, kreeg Givan Werkhoven de bal voor de voeten. Hijmoest razendsnel schieten en koos de hoek waar ook Erick Jansema voor had gekozen.

In de 71e minuut werd de ban gebroken. Het was niet Excelsior’31, maar Harkemase Boys dat de voorsprong pakte. Jhurrey Margaritha gaf de bal mee aan Mees Gootjes. Hij liep richting het doel, chipte de bal richting de tweede paal en zag tot zijn verbazing dat de bal over Amos Wesseh ging en via de paal in het doel rolde: 1-0.

Dérian Reinders had de schade in de 75e minuut alweer kunnen repareren. Hij verlengde een voorzet vanaf de rechterkant van Niek Davina met het hoofd, maar miste maar net het doel van Erick Jansema.

Een streep van Joris Voest maakte aan alle illusies van Excelsior’31 een eind. Hij mocht in de 76e minuut vanaf de punt van het strafschopgebied vrij aanleggen. De bal vertrok met hoge snelheid van zijn voet en werd in de verre hoek door het doelnet tot stoppen gebracht: 2-0.

Het slotoffensief van de Rijssenaren werd tot stoppen gebracht, toen Alex de Jong in de 86e minuut na een handsbal met een tweede gele kaart het veld af werd gestuurd.

Een nieuwe (onnodige) nederlaag en een daarbij horende laatste plaats op de ranglijst was een feit. Om het tij te keren zal er gescoord moeten worden, was de gezamelijke conclusie van alle Excelsioren.

Aanstaand zaterdag speelt Excelsior’31 thuis tegen RKAV Volendam. De promovendus heeft 8 punten meer en doet het met een 9e plek op de ranglijst naar behoren. Het duel op sportpark De Koerbelt begint om 14.30 uur.

Harkemase Boys - Excelsior’31 2-0 (0-0)

71. Mees Gootjes 1-0
76. Joris Voest 2-0

Scheidsrechter: Steven van de Vrande
Assistent scheidsrechters: Gabriel Nusselder & Ashley de Haan
Kaarten: Joris Voest (Harkemase Boys, 90+2), Alex de Jong (42, 84 = rood)

Harkemase Boys: Erick Jansema, Milan de Koe, Iloba Achuna, Joris Voest , Jelle Jan de Graaf, Gerald Postma, Sven Hazewinkel (60. Berwout Beimers), Mark Bruintjes (60. Thomas Prinsen) , Jhurrey Margaritha (79. Hedger Hoekstra), Mees Gootjes, Jari Slort (79. Joris Adams)

Excelsior’31: Amos Wesseh, Coen Vloedgraven, Niek Davina, Alex de Jong, Vincent Schmidt (79. Diego Paais), Dérian Reinders, Niels Leemhuis (51. Rick Hemmink), Michel Gerritsen Mulkes, Steff Kaptein (79. Hakim Ezafzafi), Givan Werkhoven, Jasper Veltkamp (86. Lucas van Beek)