Excelsior'31 en Staphorst delen de punten (0-0)

Foto bij Excelsior'31 en Staphorst delen de punten (0-0)

* Reactie Niels Leemhuis

* Reactie Jurjan Wouda

* Verslag van Martin Klaassen

In het Overijssels onderonsje kon Excelsior’31-trainer Jurjan Wouda weer beschikken over Michel Gerritsen Mulkes. Hij viel in de thuiswedstrijd tegen RKAV Volendam vroeg uit, maar kon fit aan de aftrap verschijnen. Ook Alex de Jong was er weer bij, hij had zijn schorsing van 1 wedstrijd uitgezeten. Voor de overige posities had Wouda geen verrassingen in petto. Op de bank zaten: Anthony van Zaltbommel (k), Matthijs Seppenwoolde, Lars Nijeboer, Diego Paais, Hakim Ezafzafi, Steff Kaptein en Simon Seppenwoolde. Waar doorgaans de prestige in dit duel een even groot aandeel heeft, was de situatie vooraf nu anders. Beide ploegen bivakkeren in de onderste regionen en konden de punten goed gebruiken.

Excelsior’31 nam als eerste initiatief. Het probeerde op de helft van Staphorst tot een kans te komen. Dit lukte het eerste kwartier niet. Verder dan de poging van afstand Jasper Veltkamp die het doel ruim miste kwamen de Rijssenaren niet.

Al snel bleek dat het hobbelige en gladde veld een hinderlijke factor was voor gestroomlijnd combinatievoetbal. Het leek met de wegglijdende spelers soms meer dancing on ice of een wereldbeker shorttrack. De spelers moesten zich aan de omstandigheden aan zien te passen.

Staphorst kon ook moeilijk een stempel op het duel drukken. In de 18e minuut kwam Daimen Schra met een afstandsschot. Net als die van Jasper Veltkamp, was de weg die de bal aflegde allesbehalve de juiste.

Het bleef een eerste helft met veel geploeter. Nog noemenswaardig waren de  professionele overtreding van Niek Davina in de 28e minuut en een teruggefloten doelpunt van Staphorst in de 42e minuut. De man achter de knoppen kon de goaltune voor Jurriaan van den Brink snel intrekken. Hij stond buitenspel toen Stan Haanstra hem aanspeelde.

De thuisploeg was nog maar twee minuten uit de kleedkamer, toen het een goede kans kreeg. Kjelt Engbers speelde Daimen Schra aan in de diepte. Hij kapte de ingevallen Matthijs Seppenwoolde uit en kwam met een serieuze test voor Amos Wesseh. De Excelsior’31-doelman slaagde voor de test, door de bal over de lat te duwen.

Ook Emiel Kwant liet zich in de 51e minuut zien. Een doorgeschoten bal in de diepte van Leon Mulder kwam bij de aanvaller van Staphorst. Hij wist met zijn inzet Amos Wesseh in de korte hoek niet te verrassen.

Excelsior’31-trainer zag dat het niet de goede kant op ging voor zijn ploeg en bracht in de 55e minuut 3 frisse krachten. Dit bleek een goede zet. De gelouterde Hakim Ezafzafi liet direct blijken er veel zin in te hebben, om zijn ploeg over het dode punt heen helpen.

Hij werd geflankeerd door Steff Kaptein, die ook al snel een plaag was voor de Staphorst-achterhoede. De positieve inbreng van Diego Paais kwam even verderop in de wedstrijd aan de oppervlakte.

In de 58e minuut schoot Dérian Reinders op aangeven van Hakim Ezafzafi op doel. Staphorst-doelman Jorick Maats hoefde niet in te grijpen, de bal ging naast.

Het laatste half uur werd het intenser op het veld. De spanning langs de kant was voelbaar, omdat het nog beide kanten op kon vallen. Een zwieper over de boarding van Dérian Reinders, door toedoen van Julius Duit, was een (overdreven) voorbeeld van de strijd om elke meter.

Excelsior’31 kon tussen minuut 70 en 82 aanvallend een vuist maken. Na een schot van Hakim Ezafzafi in de 75e minuut, kreeg Rick Hemmink een prachtige kans om de score te openen.

Diego Paais was de ingevallen Matthijs Verheul aan de zijlijn de baas en kwam met een afgemeten voorzet op een geheel vrijstaande Hemmink.

De aanvallende middenvelder kopte de bal te zacht en zonder de juiste richting op doel. Jorick Maats had de bal in tweede instantie klemvast.

In de 82e minuut kreeg Hemmink een nieuwe, iets minder grote kans op een doelpunt. Op aangeven van Steff Kaptein, aarzelde hij niet nadat de bal iets te ver was teruggetrokken. De bal ging maar net over de kruising van het doel van Staphorst.

Stan Haanstra dacht in de 85e minuut het goudhaantje voor zijn ploeg te zijn. Hij nam de bal uit de stuit mee en was koelbloedig in de afronding. Lang kon hij er niet van genieten. Er was hands geconstateerd en de gelijke stand bleef op het scorebord staan. Matthijs Seppenwoolde, die vanaf het begin van de tweede helft de honneurs achterin met verve waarnam, was deze middag alleen op onreglementaire wijze te kloppen.

De ploegen namen beiden nog geen genoegen met een punt. Na het stijlvol pakken van een voorzet van Amos Wesseh, was het in de 87e minuut weer aan Diego Paais om zich aanvallend in te schakelen. Hij zag Hakim Ezafzafi naar de eerste paal bewegen en bediende hem op maat. Ezafzafi had pech dat Staphorst-doelman Maat nog iets van zijn lichaam achter de bal kon krijgen.

Na nog wat schermutselingen voor het doel van Excelsior’31 vond scheidsrechter Remon Tulen het mooi geweest. De ploegen moesten het met een zwaarbevochten punt doen en zullen nog even genoegen moeten nemen met plek bij de laatste 4.

Aanstaande zaterdag speelt Excelsior’31 een thuiswedstrijd tegen nummer 17 Urk. De wedstrijd op sportpark De Koerbelt begint om 14:30 uur. Na de wedstrijd is het in het clubhuis tijd voor de door de Supportersvereniging georganiseerde Super Samstag Bierfest, met de Remix Partyband.

Staphorst - Excelsior’31: 0-0 (0-0)

Scheidsrechter: Remon Tulen
Assistent-scheidsrechters: Patrick Roos & Gabriel Malki

Kaarten:

Gele kaarten: Stan Haanstra, Julius Duit, Emiel Kwant (Staphorst), Niek Davina (Excelsior’31)

Staphorst: Jorick Maats, Leon Mulder (73. Matthijs Verheul), Dirk Muis, Mirko Zwiers, Julius Duit, Daimen Schra, Kjelt Engbers, Freddy Quispel, Stan Haanstra (87. Gor Agbaljan), Jurian van den Brink (76. Nelson Ohalem), Emiel Kwant

Excelsior’31: Amos Wesseh, Coen Vloedgraven, Niek Davina (46. Matthijs Seppenwoolde), Alex de Jong, Vincent Schmidt, Dérian Reinders (75. Simon Seppenwoolde), Niels Leemhuis, Michel Gerritsen Mulkes (55. Diego Paais), Rick Hemmink, Givan Werkhoven (55. Hakim Ezafzafi), Jasper Veltkamp (55. Steff Kaptein)