Excelsior'31 in slotfase ten onder tegen Sparta Nijkerk (1-2)

Foto bij Excelsior'31 in slotfase ten onder tegen Sparta Nijkerk (1-2)

Excelsior'31 in slotfase ten onder tegen Sparta Nijkerk (1-2)

* Samenvatting Excelsior'31 TV



* Reactie Haris Memic



* Reactie Jurjan Wouda



* Verslag van Martin Klaassen

Voor het duel tegen Sparta Nijkerk deed Jurjan Wouda direct een beroep op nieuwkomer Haris Memic. De verdediger trainde al even mee,  speelde mee in de oefenwedstrijden, maar moest wachten op groen licht van de KNVB. De overige 10 namen waren niet verrassend. De lappenmand zit vol, veel smaken zijn er op dit moment niet. Op de bank zaten: Alister van Merlevoort, Lucas van Beek, Matthijs Seppenwoolde, Vincent Schmidt, Emilio Solino Overmars, Hakim Ezafzafi en Givan Werkhoven. 

In het begin van het duel had Sparta Nijkerk de bal en nam een compact spelend Excelsior’31 een afhoudende houding aan. Loerend op de tegenaanval, met Simon Seppenwoolde en Steff Kaptein als belangrijke pionnen.

Frank Heus was de eerste die na een actie naar binnen in de 5e minuut een doelgericht schot loste. De inzet van de linksbuiten van Sparta Nijkerk werd in de korte hoek werd gekeerd door Excelsior’31-doelman Anthony van Zaltbommel. 

In de 10e minuut werd de kans gevolgd door een dot van een kans van Mark van der Weijden. Hij was de nieuwe tussentijdse Excelsior’31-aanwinst Haris Memic te slim af, maar wist de technisch lastige uitvoering niet te vervolmaken. De dalende bal kwam niet goed van de schoen en zwaaide af. 

De twee ploegen waren er zichtbaar op gebrand om een goed resultaat te halen. De ijver was in woord, gebaar, maar vooral energiek spel zichtbaar.  Excelsior’31 liet zich in de 12e minuut voor het eerst voor het doel van Sparta Nijkerk-doelman Johan Jansen zien, toen Diego Paais de bal vanaf de achterlijn voor het doel krulde. Excelsior’31 spits Simon Seppenwoolde kreeg zijn hoofd tegen de bal, maar veel verder kwam de bal niet. 

De thuisploeg brak in de 19e minuut de wedstrijd open. Na een kort genomen hoekschop werd Dérian Reinders op de rand van het strafschopgebied aangespeeld. Hij stuurde een bekeken bal naar de tweed paal. Daar dook Alex de Jong op. De Excelsior’31-verdediger verlengde de bal in het doel en liet Johan Jansen kansloos: 1-0.

Sparta Nijkerk ging verder met waarmee het bezig was: combinerend op zoek gaan naar succes. Vooral over de rechterkant van het veld probeerde het Excelsior’31 aan het wankelen te krijgen. Veel leverde dit in het vervolg van de eerste helft niet op. Sparta Nijkerk gromde wel, maar beet niet. Er was weinig verrassing in de afrondende fase. Excelsior’31 bleef eenvoudig op de been.

Na rust had Excelsior’31 zichzelf een uitstekende dienst kunnen bewijzen als het in de 51e minuut de score had verdubbeld. Het afstandsschot van Michel Gerritsen Mulkes mislukte volledig, maar kwam via de hak van Jerry Geurtsen pardoes voor de voeten van Jasper Veltkamp. De aanvoerder van Excelsior’31 kwam niet met de doeltreffende inzet.

Als hij toen wist wat er daarna zou volgen, had hij zich nog meer achter de oren gekrabd. Sparta Nijkerk draaide de duimschroeven aan. De streep van afstand  in de 54e minuut van Sparta Nijkerk-aanvoerder Roy Bakkenes die naast ging liet zien dat de dadendrang van Sparta Nijkerk, net als de wind die over het veld raasde, niet snel zou gaan liggen.

Excelsior’31 bleef achterin op de been, maar moest wel toezien dat het aantal vrije trappen en hoekschoppen toenam. Sparta Nijkerk-trainer Eric Speelziek zorgde er met zijn wissels voor dat het er voor Excelsior’31 niet makkelijker op werd. Het was Sparta Nijkerk dat de dienst uitmaakte, de thuisploeg kwam amper meer van de eigen helft.

In de 75e minuut kwam Excelsior’31 met de schrik vrij toen Wesley de Laat na een corner vanuit de kluts de bal vlak voor de neus van Anthony van Zaltbommel niet in het doel weet te krijgen.

Sparta Nijkerk kreeg in de 84e alsnog loon naar werken. Invaller Thomas Reynaers kwam vanaf de rechterzijlijn met een steekpass met de perfecte snelheid op de proppen. Mede-invaller Max Leeflang aarzelde niet en schoof de bal in de lange hoek binnen: 1-1.

Daarbij bleef het niet. In de 89e minuut kwam de bal op het middenveld in het bezit van Sparta Nijkerk. Via Tyrone Fonville en Roy Bakkenes werd de vrije ruimte aan de rechterkant gevonden. Ditmaal was het invaller Ricardo Fransberg die de ruimte, een gapend gat in de Excelsior’31-achterhoede, goed wist te benutten. Hij bleef rustig en gaf teamgenoot Leeflang een niet te missen kans. Het werd 1-2.

Een onnodig opstootje, met daarbij een rode kaart voor Sparta Nijkerker Tyrone Fonville was het laatste vuurwerk dat de wedstrijd bood. De opluchting aan de kant van Sparta Nijkerk was ongekend groot. De Excelsior’31-spelers tuimelden naar achteren op de grond. Project Handhaving heeft een gevoelige tik gekregen. 

Volgende week speelt Excelsior’31 een uitwedstrijd in Woerden tegen de nummer 3 Sportlust’46. De ploeg van Jochem Twisker leed zaterdag bij koploper GVVV een pijnlijke 6-0 nederlaag en zal zich tegen Excelsior’31 willen revancheren. Het duel begint om 15:00 uur.

Excelsior’31 - Sparta Nijkerk: 1-2

Doelpuntenmakers:

19. Alex de Jong 1-0
84. Max Leeflang 1-1
89. Max Leeflang 1-2

Arbitrage:

Scheidsrechter: Thijs Dogterom
Assistent-scheidsrechters: Ricardo Pieterse & Nick Veldhuis

Gele kaarten:

Michel Gerritsen Mulkes, Lars Nijeboer (Excelsior’31), Johan Jansen, Mike Ahrens (Sparta Nijkerk)

Rode kaart:

Tyrone Fonville (Sparta Nijkerk)

Opstellingen:

Excelsior’31: Anthony van Zaltbommel, Lars Nijeboer, Haris Memic, Alex de Jong (65. Lucas van Beek(, Diego Paais, Michel Gerritsen Mulkes, Dérian Reinders, Jasper Veltkamp, Steff Kaptein, Simon Seppenwoolde (65. Givan Werkhoven), Rick Hemmink

Sparta Nijkerk: Johan Jansen, Raymond Huizing (84. Pernelly Biya), Jerry Geurtsen, Wesley de Laat, Jake Wollgarten (65. Thomas Reynaers), Roy Bakkenes, Justin van Groen, Jesse Buitenhuis (65. Max Leeflang), Mike Ahrens, Mark van der Weijden (72. Tyone Fonville), Frank Heus (72. Ricardo Fransberg)
 

Kalender icoon zondag 26 februari 2023 13:05 / Het eerste

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers