Excelsior'31 lijdt ongelukkige nederlaag bij ASWH (1-0)

Foto bij Excelsior'31 lijdt ongelukkige nederlaag bij ASWH (1-0)

* Reactie Alex de Jong

* Reactie Jos van der Veen

* Verslag van Martin Klaassen

Na de vervelende blessure van doelman Amos Wesseh was het de vraag wie er voor Excelsior’31 in Hendrik-Ido-Ambacht onder de lat zou staan. De keus viel op Anthony van Zaltbommel, die op tijd wedstrijdfit was. Ook Niels Leemhuis kon weer starten, dit ging ten koste van de basisplaats van Jasper Veltkamp. Lars Nijeboer kreeg rechtsachterin de voorkeur boven Michel Gerritsen Mulkes. Naast Gerritsen Mulkes en Veltkamp op de bank zaten: Alister van Merlevoort (k), Lucas van Beek, Coen Vloedgraven, Hakim Ezafzafi en Joël Baan.

De start van Excelsior’31 was zoals je die mag verwachten van een team dat zich wil handhaven: concurrent onderin ASWH werd onder druk gezet. Dit leidde in de beginfase tot een serie kansrijke mogelijkheden.

In de 4e minuut kwam een steekpass van Rick Hemmink bijna bij Steff Kaptein uit. De grote teen van Stefan Watson voorkwam averij voor de thuisploeg.

Twee minuten later werd Excelsior’31 gevaarlijk uit een vrije trap. Steff Kaptein stuurde de bal vanaf de linkerkant van het veld het door spelers volgepakte strafschopgebied in. Bij de tweede paal kwam Haris Memic met zijn hoofd bij de bal, maar hij kon deze niet tussen de palen krijgen.

De Rijssense storm ging nog niet luwen. Steff Kaptein ging voorop in het offensief. Hij stoomde op vanaf de rechterkant en kwam met een verrassend schot van afstand. De veel geprezen ASWH-doelman Jomar Gomes zat er knap bij en dook de bal uit de kruising.

Uit de hoekschop die daaruit volgde was er wederom een hoofdrol voor de ASWH-doelman weggelegd, toen hij op de juiste plek lag toen Rick Hemmink de bal naar het doel stuurde. De beloning voor Excelsior’31 voor een sterke eerste 10 minuten bleef uit.

De thuisploeg had daar nog niets tegenover gesteld. Het was dan ook een verrassing, dat ASWH in de 21e minuut op voorsprong kwam.

Op het middenveld werd Excelsior’31 afgetroefd. Jay Brand verplaatste de bal naar de recht, waar Hugo Botermans zich opmaakte voor een voorzet. De bal die van zijn voet kwam, landde op het hoofd van Brandon Robinson. Hij kopte de bal tegendraads, buiten bereik van Anthony van Zaltbommel, binnen: 1-0.

Het had en minuut later zomaar weer gelijk kunnen staan. Simon Seppenwoolde was Edon Fetahi op de achterlijn te slim af en liep het strafschopgebied binnen. Hemmink was opnieuw de man die de mogelijkheid op glorie kreeg. Zijn inzet werd wederom geblokt.

Excelsior’31 liet zich in de fase na het tegendoelpunt niet van zijn beste kant zien. In deze periode tot de rust kreeg ASWH nog een kans op een doelpunt.

Na balverlies bij de Rijssenaren nam Hugo Botermans de korte route richting het doel en aarzelde hij niet om het van afstand te proberen. De bal zeilde naast het doel van Van Zaltbommel.

Met een schot van afstand  in de 40e minuut van de gretige Steff Kaptein werd de helft met de vele doelpogingen voor een kwartier tot stilstand gebracht.

In de tweede helft moest Excelsior’31 naast tegen ASWH ook opboksen tegen de wind. Het duurde even voordat de ploeg van Jos van der Veen zich voor het Ambachter doel liet zien.

Diego Paais slingerde in de 57e minuut de bal vanaf de linkerkant voor het vijandelijke doel. ASWH-doelman Gomes zat net genoeg aan de bal om verder gevaar te voorkomen.

De gelijkmaker van Excelsior’31 leek er in de 70e minuut te komen, toen Alex de Jong uit een vrije trap van Jasper Veltkamp in een duel om de bal met doelman Gomes belandde. De Jong kreeg de bal richting het doel, maar werd tegelijkertijd ook gevloerd.

Een appelerende Givan Werkhoven kreeg de bal die bijna over de lijn was prompt op de arm. Een fluitje van scheidsrechter Stijn van Zuilichem volgde. De verbijstering aan Excelsior’31-kant was groot, de ultieme kans op de gelijkmaker was verkeken.

Ook in de 74e minuut was het Werkhoven die een hoofdrol voor zich opeiste. Hij kreeg de bal vanaf links op maat aangespeeld door Jasper Veltkamp en vond via de binnenkant van de paal het doel. Dit deed hij vanuit een buitenspelsituatie, het doelpunt werd afgekeurd.

Excelsior’31 liet het er niet bij zitten. In de 77e minuut werd Steff Kaptein diep gestuurd door Dérian Reinders. Het lukte de rechtsbuiten niet om de bal voorbij Jomar Gomes te krijgen.

In de 84e minuut vloog aan de zijlijn de vlam in de pan, toen Haris Memic na een ingooi een beuk in de maag kreeg van Wout Neelen. Memic gaf daarop een duw terug en kon met rood de kleedkamer opzoeken.

Het hielp Excelsior’31 in het restant van het duel niet mee in de jacht op de gelijkmaker. Invaller Hakim Ezafzafi was in de 92e minuut de laatste die het kon proberen. Het laatste fluitsignaal volgde.

Excelsior’31 deed zichzelf in Hendrik-Ido-Ambacht tekort, maar kan met het huidige aanvalsspel, gekoppeld aan vastberadenheid, in de resterende 8 duels het tij nog altijd keren.

Aanstaande zaterdag 1 april speelt Excelsior’31 op Sportpark De Koerbelt tegen DOVO. Het duel tegen de nummer 9 op de ranglijst begint om 14;30 uur.

ASWH - Excelsior’31 1-0 (1-0)