Pijnlijk puntenverlies Excelsior´31 tegen Staphorst (1-1)

Foto bij Pijnlijk puntenverlies Excelsior´31 tegen Staphorst (1-1)

* Reactie Anthony van Zaltbommel

* Reactie Jos van der Veen

* Verslag van Martin Klaassen

De jacht op lijfsbehoud ging na een vrij weekend verder tegen Staphorst. Excelsior’31-trainer Jos van Veen kon niet beschikken over de geschorste Jasper Veltkamp. Ook Lars Nijeboer was er niet bij, hij was niet wedstrijdfit. Van Veen koos ervoor om Dérian Reinders als wingback op te stellen. Voorin kreeg Simon Seppenwoolde de voorkeur boven Steff Kaptein. Naast Kaptein op de bank zaten: Alister van Merlevoort (k), Lucas van Beek, Diego Paais, Coen Vloedgraven, Emilio Solino Overmars en Joel Baan.

Excelsior’31 begon de wedstrijd doelgericht. In de 4e minuut kwam Dérian Reinders door over de rechterkant en schoot in de korte hoek op de vuisten van Staphorst-doelman Jorick Maats. Het bleek niet de start van meer vuurwerk.

Het eerstvolgende dreigende moment kwam van Staphorst. De bal werd vanuit een ingooi doorgekopt en ging met hulp van Alex de Jong aan alle Staphorster neuzen voorbij.

Ook Vincent Schmidt was in de 20e minuut bij de les, toen hij Emiel Kwant met een sliding van de doorgang richting Excelsior’31-doelman Anthony van Zaltbommel belette.

Leuk om naar te kijken was de wedstrijd in de eerste helft niet. Excelsior’31 had moeite om tot kansen te komen en ook Staphorst zat er niet lekker in.

Na een mislukte schietpoging in de 22e minuut van Rick Hemmink, kon er doorgespoeld worden naar de 31e minuut. Toen gaf de door Niels Leemhuis diepgestuurde Dérian Reinders de bal voor. Simon Seppenwoolde moest een klein stapje terug zetten, waardoor de precisie van zijn inzet niet goed was. De bal ging naast, een goede mogelijkheid ging verloren.

Staphorst kon twee minuten later aan een doelpunt ruiken. Uit een vlotte combinatie tussen Stan Haanstra en Sander de Grote kwam Haanstra met een gericht schot in de korte hoek. Iets te gericht, met een fraai aluminium geluid tot besluit.

Vincent Schmidt sloot de eerste helft af. Hij nam de diagonale voorwaartse pass van Dérian Reinders op de schoen. Jorick Maats stond op zijn post en plukte de bal uit de lucht.

De start van de tweede helft van de kant van Excelsior’31 was overdonderend. De omzetting die in de rust was gedaan pakte goed uit. Niek Davina werd doorgeschoven naar het middenveld en kon meer zijn stempel op het spel drukken.

Nog voor hij daar goed en wel aan begonnen was, had hij zijn ploeg in de 48e minuut op voorsprong moeten brengen. Na een actie over de linkerkant van Givan Werkhoven, kwam de bal op enkele meters van het doel voor zijn voeten. Een megasave van Jorick Maats, die instinctief in de korte hoek precies goed zat, kon de bal keren.

Deze megakans werd een minuut later opgevolgd door een nieuwe kans op de openingstreffer. Een goede voorzet vanaf de achterlijn van Dérian Reinders werd gemist door de inlopende Simon Seppenwoolde. De snelle aanvaller kreeg het niet voor elkaar de bal het beslissende zetje te geven.

De stormloop van de thuisploeg werd toch besloten met een doelpunt. Het was opnieuw Dérian Reinders die goed doorkwam over de rechterkant. De bal kwam uit de voorzet voor de voeten van Niek Davina. De routinier aarzelde niet en joeg de bal de korte hoek in.

Excelsior’31 ging verder en wilde een grotere voorsprong bewerkstelligen. In de 60e minuut kreeg Haris Memic daar een kans voor, toen hij een vrije trap van Rick Hemmink met het hoofd verlengde. Doelman Maats dook de bal knap uit de bovenhoek.

De gasten in het blauw en geel lieten aanvallend weinig zien. Een dropkick van Stan Haanstra die op het dak van het doel belandde was een schaars in het oog springend moment, dat in de 68e minuut plaatsvond.

In de laatste 5 minuten van de wedstrijd liet Staphorst zoveel ruimte achterin aan Excelsior’31, dat het wachten was op de verlossende tweede treffer. Na een goede onderschepping van de ingevallen Solino, kon Simon Seppenwoolde de in de diepte vertrokken Steff Kaptein aanspelen. Hij had een vrije doorloop.

Kaptein bracht zijn team niet de verlossing. Opnieuw was Jorick Maats de winnaar. Hij stopte Kapteins schot met zijn voeten en was wederom de reddende engel voor Staphorst.

In de 90e minuut had Excelsior’31 weer een kans om de zege in veilige haven te brengen. Dit keer kon Niek Davina een teamgenoot de diepte insturen. Simon Seppenwoolde maakte meter voorwaarts en kwam met een afstandsschot op de proppen. De bal ging richting de verre hoek, maar krulde niet op tijd binnen de palen.

De driemaal is scheepsrecht ging in de 93e minuut ook niet op, toen Rick Hemmink de bal alleen nog maar bij Simon Seppenwoolde hoefde te krijgen. De enige sta-in-de-weg Jasper Huizing, bleek ook sta in de weg. De genadeklap kwam wederom niet.

En dan verwacht je in de 95e minuut, zelfs als Excelsior’31-aanhanger niet meer, maar toch gebeurde het. De enige pompen-of-verzuipen voorzet die Staphorst in de persoon van Jasper Huizing het strafschopgebied inslingerde, bleek goud waard.

De bal kwam na uitverdedigen bij Mirko Zwiers. De doelpoging van de oud-Excelsioor bereikte het doel niet, maar bleef na een block liggen. Stan Haanstra was er als de kippen bij om de bal bij de tweede paal binnen te schieten en Excelsior’31 in rouw te dompelen.

Een perfect scenario, met goede resultaten op de andere velden kon de prullenbak in. Excelsior’31 staat er nog steeds beroerd voor en heeft nog 3 kansen op de broodnodige punten. Het spel in de tweede helft zou nog hoop kunnen bieden op een wonderbaarlijke ontsnapping.

Aanstaande zaterdag speelt Excelsior’31 op Urk. De wedstrijd tegen de nummer 13 van de ranglijst begint om 15:00 uur.

Excelsior’31 - Staphorst 1-1 (0-0)

53. Niek Davina 1-0
90+5. Stan Haanstra 1-1

Scheidsrechter: Boyd van Kommer
Assistent-scheidsrechters: Laurens Maas & Dyon Reinshagen