Excelsior'31 kan op Urk geen potten breken (2-1)

Foto bij Excelsior'31 kan op Urk geen potten breken (2-1)

*Verslag van Martin Klaassen

Excelsior’31-trainer Jos van der Veen kon ten opzichte van vorige week geen beroep doen op de niet fitte Haris Memic, Coen Vloedgraven en Diego Paais. Daardoor kwam er centraal achterin een plek vrij voor Lucas van Beek. In de voorhoede wisselden Simon Seppenwoolde en Steff Kaptein stuivertje. Kaptein mocht in het duel op Urk starten. Naast Simon Seppenwoolde op de bank zaten: Alister van Merlevoort (k), Matthijs Seppenwoolde, Lars Nijeboer, Emilio Solino Overmars en Hakim Ezafzafi.

De wedstrijd op Urk was voor Excelsior’31 een van de laatste kansen om het seizoen nog een positieve draai te kunnen geven. Voor Urk was de wedstrijd een uitgelezen kans om lijfsbehoud zo goed als zeker te stellen.

Het laatste bleek in het eerste kwartier vooral. Urk zat er kort op en zorgde er mede voor dat Excelsior’31 slordig in balbezit was.

De thuisploeg kwam ook met de eerste goede kans van de wedstrijd, als Johannes Schrijver in de 10e minuut van afstand Anthony van Zaltbommel onder vuur neemt. De Excelsior’31 doelman bokste de bal over het doel.

De dadendrang van Urk was groter dan die van Excelsior’31. In de 22e minuut was Lucas Schraal dicht bij een openingstreffer. Hij speelde Vincent Schmidt uit en kwam in een lastige hoek uit voor Anthony van Zaltbommel. De Excelsior’31-doelman zorgde ervoor, dat de bal uit de korte hoek werd gehouden.

In de 25e minuut nam Urk, de ploeg die daar het meest aanspraak op maakte, de voorsprong. Iede Nentjes krulde de bal langs Lucas van Beek, waarna teamgenoot Klaas Romkes de bal knap controleerde en onberispelijk binnenschoot: 1-0.

Door de achterstand moest Excelsior’31 komen. Echt lukken deed dit niet. De Rijssenaren kregen in de 39e minuut pas hun eerste hoekschop. Er kwam zelfs een kans uit, toen Lucas van Beek de bal voor de voeten kreeg. De centrale verdediger deed niets fout, maar kon geen kracht achter de bal zetten.

Urker gemeenschap kon met een nog beter gevoel het clubhuis opzoeken. In de 41e minuut verdubbelde Klaas Romkes zijn doelpuntenaantal van de middag. Een voorzet vanaf de rechterkant van Iede Nentjes ging aan iedereen voorbij.

Riekelt Nentjes geloofde nog in de bal en dat bleek niet voor niets. Hij hield de bal binnen en kon ervoor zorgen dat Riekelt Brands de bal vanaf links voor kon zetten. De bal kwam voor Excelsior’31 op ongelukkige via Dérian Reinders bij Klaas Romkes. Van dichtbij werd het 2-0.

In de tweede helf bleek Excelsior’31 in het eerste kwartier na rust niet bij machte om Urk aan het wankelen te krijgen. De aansluitingstreffer van Steff Kaptein kwam in de 71e minuut uit het niets. Hij werd diep gestuurd door Vincent Schmidt en maakte de juiste keuze door de bal zachtjes onder Urk-doelman Richard Strijker door te spelen en over de doellijn te laten rollen.

Het lukte Excelsior’31 in de slotfase niet om nog een gelijkmaker te forceren. De thuisploeg kwam nog een keer dicht bij een 3-1 voorsprong. Een vrije trap van Iede Nentjes werd uit de hoek gedoken door Anthony van Zaltbommel.

Hij hield ook de rebound van Johannes Schrijver eruit en hield daarmee een sprankje hoop op een punt levend. De hoop vervloog echter met de minuut. Het eindsignaal van scheidsrechter Dave de Vries maakte aan alles illusies een einde.  De punten bleven op sportpark De Vormt.

Excelsior’31 staat er samen met ASWH met 27 punten uit 32 wedstrijden slecht voor, omdat de laatste 2 rechtstreeks degraderen. Omdat Ter Leede in het laatste kwartier ASWH opzij zette, staat de ploeg uit Sassenheim op 30 punten. Ze staat nu net als VVOG op een nacompetitieplek.

Excelsior’31 speelt volgende week thuis tegen DVS’33 en moet de week erop naar Rijnvogels. ASWH krijgt volgende week DOVO thuis en speelt vervolgens een uitwedstrijd tegen ACV in Assen. Ter Leede ontvangt volgende week Barendrecht en speelt vervolgens een uitwedstrijd tegen DOVO. Ook VVOG (32 punten) is nog niet veilig. De Harderwijkers krijgen ACV op bezoek en eindigen met een uitwedstrijd bij Harkemase Boys. Mogelijk komt RKAV Volendam (33 punten) ook nog in de problemen. Zij spelen uit bij Sparta Nijkerk en krijgen Sportlust'46 nog op bezoek.

Het is een lange opsomming, die voor Excelsior’31 enkel van belang kan zijn als aanstaande zaterdag van DVS’33 wordt gewonnen. De wedstrijd op Sportpark De Koerbelt begint om 14:30 uur.

Urk - Excelsior’31: 2-1 (2-0)