Excelsior'31 verslaat DVS'33 ruim en houdt hoop op handhaving (4-0)

Foto bij Excelsior'31 verslaat DVS'33 ruim en houdt hoop op handhaving (4-0)

*Verslag van Martin Klaassen

Excelsior’31 staat voor de weken van de waarheid. Wordt het directe degradatie, een herkansing in de nacompetitie of een wonderbaarlijke directe handhaving. Tegen DVS’33 kon Excelsior31-trainer Jos van Veen niet beschikken over de geschorste Alex de Jong. Nieuw in het elftal waren Joël Baan en Simon Seppenwoolde. Hierdoor moesten Michel Gerritsen Mulkes en Givan Werkhoven genoegen nemen met een plek op de bank. Naast hen zaten: Alister van Merlevoort (k), Matthijs Seppenwoolde, Diego Paais, Emilio Solino Overmars en Hakim Ezafzafi.

Op een gezellig druk Sportpark De Koerbelt was het aan Excelsior’31 om de Super Saturday niet met een dubbel gevoel (lees: directe degradatie) af te sluiten.

Er moest uit een ander vaatje getapt worden ten opzichte van de teleurstellende wedstrijd op Urk. De ploeg van Jos van der Veen straalde in het eerste kwartier uit nog voor een laatste kans te willen gaan.

Het spel speelde zich af op de helft van de gasten uit Ermelo. De dadendrang van Excelsior’31 zorgde voor veel levendigheid rondom het strafschopgebied van routinier Daan Huiskamp.

Aanvoerder Rick Hemmink was in de 13e minuut de eerste die de doelman onder schot nam. De bal kwam kreeg uit een halve omhaal niet de snelheid mee om Huiskamp te passeren.

Bij de volgende aanval van Excelsior’31 kon de DVS’33-doelman de meubelen voor zijn teamgenoten niet redden. Niek Davina liet een prachtige steekpass van zijn schoen vertrekken. Simon Seppenwoolde was uit de startblokken geschoten, nam de bal mee en wist met een snelle voetbeweging de bal voorbij Huiskamp te schieten: 1-0.

De thuisploeg bleef de Ermeloërs met veel beweging en ijver bestoken. Dat Steff Kaptein na Simon Seppenwoolde de gevierde man zou worden, was niet verbazingwekkend. De bedrijvige buitenspeler was veel in het spel betrokken en zat goed in de wedstrijd.

Hij bekroonde deze start in de 30e minuut met een doelpunt en daarmee een 2-0 voorsprong voor Excelsior’31. Kaptein kwam vanaf de zijkant naar binnen, zocht de ruimte voor het schot en vond met een gerichte knal de rechterbovenhoek.

Daarmee was het nog niet gedaan. Simon Seppenwoolde voelde zich als een vis in het water met de ruimte die hij kreeg. In de 40e minuut ontsnapte hij aan buitenspel en kreeg hij een vrije doorloop. 1 op 1 met Huiskamp bleef hij uiterst koelbloedig: 3-0.

Excelsior’31 kon na een sterk verdedigende blocktackle van Niek Davina in de 45e minuut met een riante voorsprong de rust in.

DVS’33-trainers Jaap de Vries en Steven de Geijter probeerden bij de start van de tweede helft met vijf wissels de Ermeloërs nog in beweging te krijgen. Echt lukken deed dit niet. Dat wat de zwartwitten op het veld lieten zien oogde plichtmatig en inspirateloos.

Een poging van afstand in de 55e minuut van invaller Joram Bakker had het verslag eigenlijk niet moeten halen, maar was tekenend voor de middag van de bezoekers.

Dat was ook de verdienste van Excelsior’31, dat zelfverzekerd speelde. In de 67e minuut kwam afzwaaiend clubicoon Hakim Ezafzafi binnen de lijnen. Hij zag van dichtbij hoe Simon Seppenwoolde in de 70e minuut zijn derde treffer van de middag maakte: 4-0.

Rick Hemmink had er in de 76e minuut nog een schepje bovenop kunnen doen, als hij al duikend een voorzet van Dérian Reinders in het doel had gekopt. Hij deed wat hij kon, maar kon de bal niet binnen de palen knikken.

Hakim Ezafzafi kreeg nog 1 kans om zijn afscheid met een doelpunt luister bij te zetten. Op aangeven van Rick Hemmink was hij in de 79e minuut te gretig in de afwerking. Daan Huiskamp hoefde niet in actie te komen op de wilde poging.

Amper een minuut later kreeg ook Simon Seppenwoolde nog een kans om zijn geweldige middag nog meer glans te geven. De kracht om er wat van te maken was er niet meer, Daan Huiskamp kon deze keer wel ingrijpen.

Het bleef na een gemiste kans van Niek Davina (minuut 87) en DVS’33-linksbuiten Benjamin Roemeon bij een klinkende en verdiende 3-0 overwinning van Excelsior’31.

Excelsior’31 (16e, 30 punten, -15 doelsaldo) heeft vanmiddag het vege lijf weten te redden en kan nog altijd hopen op een goede afloop. Zeker omdat het doelsaldo flink is opgepoetst. ASWH (18e, 27 punten, -32 doelsaldo) is na de 0-3 nederlaag tegen DOVO officieus gedegradeerd. Ter Leede (17e, 30 punten, -17 doelsaldo) wist een enerverende pot thuis tegen Barendrecht, met 3 rode kaarten, ook niet te winnen: 1-2. De derde concurrent, VVOG (15e, 32 punten, -23 doelsaldo) kon op eigen veld het kampioensfeestje van ACV Assen niet uitstellen en ging met 1-3 onderuit. Ook RKAV Volendam (14e, 33 punten, -21 doelsaldo) is nog niet veilig.

De nummer 17 degradeert rechtstreeks, de nummer 15 en 16 spelen promotie-degradatiewedstrijden en hebben nog een kans om Derde Divisionist te blijven. Volgende week speelt Excelsior’31 een uitwedstrijd bij nummer 5 Rijnvogels, moet Ter Leede op bezoek bij (periodekampioen) DOVO (10e), gaat VVOG op bezoek bij Harkemase Boys (13e) en krijgt RKAV Volendam Sportlust’46 (6e) op bezoek. Het belooft een spannend competitieslot te worden. De werdstrijd in Katwijk aan Zee, tussen Rijnvogels en Excelsior'31 begint (net als alle andere wedstrijden) om 14:30 uur.

Excelsior’31 - DVS’33: 4-0 (3-0)

16. Simon Seppenwoolde 1-0
30. Steff Kaptein 2-0
40. Simon Seppenwoolde 3-0
70. Simon Seppenwoolde 4-0

Scheidsrechter: Maarten Spoon
Assistent-scheidsrechter: Robin Janssen & Nick Groenbroek