Excelsior'31 herpakt zich na rust tegen Quick'20 (3-1)

Foto bij Excelsior'31 herpakt zich na rust tegen Quick'20 (3-1)

* Verslag van Martin Klaassen

Excelsior’31-trainer Jos van der Veen moest vanwege blessures sleutelen aan zijn achterhoede. Stijn Beverdam, Haris Memic en Vincent Schmidt waren ten opzichte van vorige week de nieuwe namen achterin. 7 spelers stonden opnieuw aan de aftrap. Jasper Veltkamp moest genoegen nemen met een plek op de bank. Naast hem zaten: Maurice van de Maat (k), Matthijs Seppenwoolde, Tim van de Berg, Niels Leemhuis, Patrick Maneschijn en Simon Seppenwoolde.

Quick’20 deed in de eerste minuten de clubnaam eer aan. Al na 2 minuten moest Excelsior’31-doelman Kevin Reimink de bal uit zijn doel rapen.

Een mislukte breedtepass van Coplan Soumaoro pakte desastreus uit. De verdediging van Excelsior’31 lag open. Reimink kon het eerste schot nog keren, maar had geen antwoord op de rebound van Lars Getkate: 0-1.

Excelsior’31 was daarna Excelsior’31 niet. De controle bij de thuisploeg ontbrak, die hadden de gasten uit Oldenzaal. Gesterkt door het vroege doelpunt, werd Excelsior’31 hoog op het veld al onder druk gezet.

Het antwoord dat Excelsior’31 normaalgsproken daarop heeft, bleef achter. Er ging veel fout en de spelers hadden geen steun aan elkaar.

In de 20e minuut kwam Excelsior’31 eindelijk eens voor het doel van Niels Ensink. De mee opgekomen Vincent Schmidt probeerde het in de korte hoek. Ensink bokste de over de achterlijn.

Uit de hoekschop die volgde liet topscorer Rick Hemmink zich voor het eerst zien. Hij hing uit de voorzet van Vincent Schmidt lang in de lucht, maar kon de bal niet de juiste richting meegeven.

Pas in de laatste 10 minuten van de eerste helft kreeg Excelsior’31 het balletje naar de goede richting aan het rollen. Zelfs tot in het net. Een sterke individuele actie van Steff Kaptein stond aan de basis van de gelijkmaker. Hij schudde zijn belagers af en gaf de bal af op Hemmink. Hij maakte zijn 15e treffer van de competitie: 1-1.

In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Excelsior’31 nog een mogelijkheid. Na een snelle balverplaatsing, lukte het eindstation Hemmink niet om de bal voorbij de verdedigers te krijgen.

De gelijkmaker weerhield de technische staf van Excelsior’31 niet om in de rust in te grijpen. Met Niels Leemhuis, Jasper Veltkamp en Tim van de Berg kwamen er andere specifieke kwaliteiten in het elftal.

Het effect daarvan kwam al snel naar voren. Quick’20 leed in de 46e minuut duur balverlies en Jasper Veltkamp kon het afstraffen: 2-1.

Excelsior’31 nam meer en meer het heft in handen en vond de controle die in de eerste helft niet werd gevonden. Op-en-top was het nog niet. Daardoor kon Quick’20 azen op een wankel moment van de Rijssenaren.

De Oldenzalers kregen in de 53e minuut een buitenkans op de gelijkmaker. Steff Kaptein liet zich in het eigen strafschopgebied verleiden tot een overtreding op Luuk Geelen.

Linksback Tim Zwienenberg ging achter de bal staan. Net als vorige week tegen SDV Barneveld kon hij zich laten gelden vanaf de strafschopstip. In Barneveld was het raak, maar in Rijssen niet. De bal ging via de bovenkant van de lat over.

Het spel speelde zich daarna vooral af op de helft van Quick’20. In de 76e minuut werd de bal goed onderschept door Stijn Beverdam.  De rechtsback koos direct voor de voorzet op Jasper Veltkamp. De uitvoering was net niet goed genoeg om er een doelpunt uit te halen.

Een bevrijdend doelpunt kwam er in de 77e minuut. Stan ter Haar zocht met de bal aan de voet ruimte voor een schot. Op de rand van het strafschopgebied liet hij de bal vanaf de voet naar de verre linkerhoek vertrekken. De bal ging binnen. Met zijn eerste competitiedoelpunt bracht hij zijn ploeg in veilige haven.

Quick’20 kwam in de laatste 5 minuten nog twee keer dicht bij de 3-2. Twee keer was het invaller Furkan Akova die de aansluitingstreffer had kunnen maken. In de 85e minuut probeerde hij het met zijn hoofd en in de 89e minuut met zijn voet. Zijn laatste poging was de beste en kon ternauwernood door Kevin Reimink uit de hoek worden gedoken.

Excelsior’31 speelde verre van goed, maar won wel. De belagers op de ranglijst behaalden wisselende resultaten. VVOG verloor verrassend met 4-1 bij Be Quick 1887, Scherpenzeel won met 2-0 van Pelikaan S en Rohda Raalte verloor op eigen veld met 1-2 van Heino. Excelsior’31 is nu koploper met 38 punten, Scherpenzeel volgt met 36 punten, VVOG heeft 34 punten en Rohda Raalte 32.

Aanstaande zaterdag 10 februari staat het inhaalduel SDV Barneveld - Excelsior’31 op het programma. Het duel op sportpark Norschoten begint om 15:00 uur.

Excelsior’31 - Quick’20: 3-1 (1-1)