Excelsior'31 zet zegereeks voort in Heino (1-3)

Foto bij Excelsior'31 zet zegereeks voort in Heino (1-3)

* Reactie Jos van der Veen

* Verslag van Martin Klaassen

Voor de tweede avondwedstrijd in een paar weken tijd kon Excelsior’31-trainer Jos van der Veen ten opzichte van vorige week niet beschikken over Dérian Reinders. Hij werd op de rechtsbackpositie vervangen door Stijn Beverdam. De overige 10 spelers stonden in het vorige duel tegen Pelikaan S ook aan de aftrap. Givan Werkhoven en Patrick Maneschijn waren eveneens niet beschikbaar. Op de bank zaten: Maurice van de Maat (k), Mart Nieuwenhuis (k), Ezra Seppenwoolde, Niek Davina, Emilio Solino Overmars en Simon Seppenwoolde.

Voorafgaand aan de wedstrijd namen beide teams, vanwege het overlijden van lid van verdienste Ina Dennekamp, een minuut stilte in acht. Excelsior’31 droeg rouwbanden.

Het eerste moment dat in het oog sprong kwam van de thuisploeg. Stan Heetkamp stuurde zijn teamgenoot Rick Vreeswijk de diepte in. Hij kwam aan schieten toe. De bal ging het zijnet in.

De eerste mogelijkheid op een treffer van Excelsior’31 kwam in de 9e minuut. Een vlotlopende combinatie kwam na geblokt schot van Steff Kaptein weer bij hem terecht. Hij hield de rust en gaf af Rick Hemmink. De topscorer van Excelsior’31 moest snel handelen en wist het doel niet te bereiken.

In de 10e minuut kreeg Excelsior’31 een vrije trap op een mooie plek net buiten het strafschopgebied. Specialist Kelvin Veensma mocht het proberen. De muur stond succes in de weg.

Dat persoonlijke succes voor Veensma en daarmee het succes voor de hele ploeg kwam in de 12e minuut alsnog. Uit een hoekschop van Steff Kaptein dook de aanvoerder van Excelsior’31 bij de eerste paal op. Hij verlengde de bal heel slim het doel in: 0-1.

Lang kon Excelsior’31 niet van de voorsprong genieten. Een hoekschop van Heino werd snoeihard binnengekopt door een als een basketballer invliegende Tim Leferink. Er was in de 17e minuut geen houden aan: 1-1.

Excelsior’31 had het in de fase hierna lastig met de lange ballen en de strijd die Heino zo kenmerkt.

In de 25e minuut gaf Aron Wielenga de bal vanaf de rechterkant voor. Deze werd bij de verre paal maar net gemist door een Heino-aanvaller.

Na wat interne omzettingen, kreeg Excelsior’31 weer meer grip op de wedstrijd. Het doelpunt kort voor rust liet zien waartoe Excelsior’31 in staat is.

De aanval uit het boekje begon met de spelverplaatsing van Coplan Soumaoro naar de linkerkant van het veld. Daar gaf Steff Kaptein de bal mee aan de mee opgekomen Vincent Schmidt. Schmidt zocht de achterlijn op en gaf de bal voor. Daar stond Rick Hemmink klaar. Hij schoot in de 42e minuut koelbloedig zijn 17e doelpunt van het seizoen binnen: 1-2.

Hemmink had er even later nog een extra doelpunt kunnen maken. Na voorwerk van Coplan Soumaoro en Stan ter Haar kwam hij aan het wenden en keren in het strafschopgebied. De aanvaller kwam er net niet lekker uit. Het Oekrainse toptalent in het doel van Heino, Ivan Kaniuchka (17), kon de bal eenvoudig oprapen.

Heino begon de tweede helft met een grote kans voor Ruben Meijer. Op aangeven van Jesse Kruiper kreeg hij de ban niet langs Excelsior’31-doelman Kevin Reimink het doel in.

Heino gaf niet op. In de 55e minuut kwam Rick Vreeswijk door aan de rechterkant. Zijn scherpe voorzet voorlangs het doel vond geen voet van een medespeler.

Excelsior’31 was aan het azen om een comfortabele voorsprong. Deze kwam er bijna in de 63e minuut. Een kopbal van Jasper Veltkamp uit een voorzet van Steff Kaptein werd voor de doellijn geblokt.

Net als bij het doelpunt van Veensma bleek een voorafje nodig, want even later (in de 67e minuut) was het wel raak voor Jasper Veltkamp. Een door Simon Seppenwoolde doorgekopte voorzet van Rick Hemmink kwam bij Steff Kaptein. Zijn mislukte schot kwam per toeval voor de voeten van Veltkamp. Hij was de rap uit zijn doel gekomen Kaniuchka te snel af: 1-3.

Kort voor het eindsignaal had Steff Kaptein nog de kans om er eentje in te prikken. Na een prachtige crosspass van Rick Hemmink kon hij schuin voor het doel uithalen. Keeper Kaniuchka kreeg er nog een hand achter.

In de blessuretijd van de wedstrijd mocht Ezra Seppenwoolde (18) nog debuteren. Een mooie mijlpaal voor de jongeling uit de eigen opleiding.

Excelsior’31 blijft winnen en houdt daarmee de achtervolgers op achterstand. Scherpenzeel volgt, als er bij Longa’30 gewonnen wordt, op 2 punten. Rohda Raalte kan als het inhaalduel gewonnen wordt op 6 punten achterstand komen. Aanstaande zaterdag 10 maart wordt er niet gevoetbald.

De eerstvolgende wedstrijd van Excelsior’31, is de wedstrijd in de kwartfinale van de Districtsbeker tegen DETO. Deze wordt op dinsdag 12 maart gespeeld. Het duel op Sportpark Het Midden in Vriezenveen begint om 20:00 uur. Zaterdag 16 maar hervat Excelsior’31 de competitie met een thuiswedstrijd tegen Buitenpost. Dit duel op Sportpark De Koerbelt begint om 14:30 uur.

Heino - Excelsior’31: 1-3 (1-2)

12. Kelvin Veensma 0-1
18. Tim Leferink 1-1
42. Rick Hemmink 1-2
67. Jasper Veltkamp 1-3