Efficiënt Excelsior’31 wint met ruime cijfers van Buitenpost (5-1)

Foto bij Efficiënt Excelsior’31 wint met ruime cijfers van Buitenpost (5-1)

* Samenvatting Excelsior'31 TV

* Reactie Jasper Veltkamp

* Reactie Jos van der Veen

* Verslag van Martin Klaassen

Excelsior’31-trainer Jos van der Veen hoeft de laatste weken weinig aan zijn elftal te wijzigen. Ten opzichte van het Districtsbekertreffen tegen DETO (1-3 winst) werden Niek Davina, Simon Seppenwoolde en Osama Ben Kaddour vervangen door Dérian Reinders, Rick Hemmink en Jasper Veltkamp. Op de bank naast Niek Davina, Simon Seppenwoolde en Osama Ben Kaddour zaten ook nog: Mart Nieuwenhuis (k), Stijn Beverdam, Patrick Maneschijn en Givan Werkhoven.

Excelsior’31 en Buitenpost hadden even nodig om op gang te komen. Eenmaal op gang onstspon er zich een attractieve wedstrijd.

De eerste kans was in de 5e minuut voor Excelsior’31. Na een mooie aanvalsopzet werd Stan ter Haar door Vincent Schmidt voor het doel gezet. De jongeling werd zwaar gehinderd, maar wist tot een schot op doel te komen. Buitenpost-doelman Kevin van der Meulen wist met zijn voeten de 1-0 te voorkomen.

De Friezen kozen met directe passes in de diepte vaak de snelste weg weg naar het vijandelijke doel. Het is een concept dat goed bij de ploeg past.

In de 10e minuut werd Sam Wormmeester diep gestuurd. Hij zorgde voor het eerste moment van gevaar voor de gasten. Vanuit een moeilijke hoek schoot waagde hij zijn kans. Excelsior’31-doelman Kevin Reimink kon eenvoudig redding brengen.

Excelsior’31 liet bij vlagen goed combinatievoetbal zien.  Een vlotlopende aanval met Dérian Reinders, Rick Hemmink en Steff Kaptein als tussenstation kwam bij eindstation Stan Ter Haar. Ter Haar zijn inzet eindigde in de 13e minuut het zijnet.

Het om en om kansen krijgen ging nog even door. Het was aan een subliem keepende Kevin Reimink te danken dat de score in de 17e minuut in evenwicht bleef. Sam Wormmeester had collega-aanvaller Jarno Westerhof in stelling gebracht. 1 op 1 met Reimink was de Excelsior’31-doelman de situatie meester. Hij voorkwam met zijn voet een tegendoelpunt.

De koploper kwam in de 27e minuut op voorsprong. Niels Leemhuis gaf de bal in de loop van Dérian Reinders. Zijn voorzet kwam bij Steff Kaptein uit. De man in vorm frommelde de bal bij de tweede keer dat het leer voor zijn voeten kwam binnen: 1-0.

Lang leek Excelsior’31 niet van de voorsprong te kunnen genieten. Een fraaie voorzet van Edwin Schaafsma werd richting het hoofd van Kian Visser gestuurd. De talentvolle spits had de bal voor het inkoppen, maar kon de bal niet richting het doel krijgen.

Op een psychologisch perfect moment, net voor rust, verdubbelde Excelsior’31 de voorsprong. Niels Leemhuis schatte de loopactie van Jasper Veltkamp op waarde.

De aanvoerder van Excelsior’31 schrok er niet van dat de doelman van Buitenpost ver uit zijn doel was gekomen. Hij ging er langs en schoof de bal in de 39e minuut zakelijk in het doel: 2-0.

Het had een minuut later nog leuker kunnen worden als Rick Hemmink uit een voorzet van Steff Kaptein de bal binnen had gekopt. De bal ging net naast. Het had in de 42e minuut ook minder leuk kunnen worden. Excelsior’31 ontsnapte aan de aansluitingstreffer.

Kian Visser liet zien een goede vrije trap in huis te hebben. Hij had pech dat zijn inzet, die buiten bereik van Kevin Reimink bleef, via de paal het veld weer inging.

Kort na de rust deed Excelsior’31 snel zaken. Een steekpass, dit keer van Rick Hemmink, op Steff Kaptein is al een tijd een garantie op succes. Op de scoringsdrift van de rechtsbuiten van Excelsior’31 staat geen maat. Hij gaf de Buitenpost-doelman geen kans, het werd in de 50e minuut 3-0.

In de 57e minuut deed Buitenpost iets terug. Bas Verbree stuurde de bal met een lepe krul richting de tweede paal. Daar benutte Kian Visser optimaal de ruimte. Hij schoot de bal langs Kevin Reimink het doel in: 3-1.

Lang van de voorsprong kon Buitenpost niet genieten. Dat hadden de Friezen aan zichzelf te wijten. Een communicatiefout bij een aanvallende ingooi werd in een mum van tijd een tegenaanval van Excelsior’31.

Steff Kaptein ging er na geklungel met de bal vandoor en bediende in de eindfase Jasper Veltkamp op maat. Hij gleed in de 59e minuut de 4-1 en daarmee zijn tweede treffer van de middag binnen.

Waar Excelsior’31 uiterst efficiënt te werk ging, viel dat ove Buitenpost niet te zeggen. Ook in de 63e minuut kreeg Buitenpost weer een dot van een kans. Jarno Westerhof kreeg van achteruit de bal aangespeeld, maar liet niet de behendigheid zien die nodig was om de bal tussen de palen te krijgen.

De kaarten waren geschud en dat zag je in het restant van het duel. Coplan Soumaoro en Stan ter Haar namen de Buitenpost-doelman nog een keer zonder succes onder vuur.

Uitblinker Steff Kaptein deed in de 82e minuut toch nog een duit in het zakje. Na een snelle spelverplaatsing van Simon Seppenwoolde, stuurde Stan ter Haar de bal naar Steff Kaptein.

Opnieuw was Buitenpost-doelman Kevin van der Meulen uit zijn doel gekomen en ook deze keer had hij er geen succes mee.
Steff Kaptein vond de ruimte om vanuit een moeilijke hoek de bal binnen te schuiven: 5-1. Het was alweer zijn 10e doelpunt dit seizoen.

Buitenpost nam het slotmoment voor hun rekening. Het lukte ook invaller David Albert Villalta niet om van dichtbij een voorzet binnen te koppen.

Excelsior’31 vervolgt de winning streak, maar dat kan ook gezegd worden van achtervolger Scherpenzeel. De ploeg uit Gelderland wonnen zaterdag ternauwernood met 3-2 van VVOG en blijft Excelsior’31 op 2 punten achterstand volgen.

Aanstaande zaterdag speelt Excelsior’31 in Lichtenvoorde tegen de nummer 15 van de ranglijst Longa’30. Het duel op Sportpark De Treffer begint om 16:00 uur.

Excelsior’31 - Buitenpost: 5-1  (2-0)