Zakelijk Excelsior’31 verslaat Longa’30 (0-2)

* Reactie Niels Leemhuis

* Reactie Jos van der Veen

* Verslag van Martin Klaassen

Het winnende basiselftal tegen Buitenpost was in Lichtenvoorde ook het beginnende basiselftal tegen Longa’30. Op de bank zaten: Maurice van de Maat (k), Stijn Beverdam, Niek Davina, Patrick Maneschijn en Simon Seppenwoolde.

Na een grap en een grol van de goed gemutste speaker van Longa’30, begon Excelsior’31 de wedstrijd met de intentie om een vroege voorsprong te pakken.

In de eerste minuten leek dit ook een reëel streven. Al na 48 seconden werd Vincent Schmidt weggestoken door Jasper Veltkamp. De voorzet van de linksback vond niet de juiste bestemming.

De zorgvuldigheid in de eindfase was er ook in de 4e minuut niet bij Coplan Soumaoro. Met Longa’30-keeper Dyon Esink uit positie wist de middenvelder bij het afleggen geen teamgenoot bereiken.

Jasper Veltkamp kreeg in de 6e minuut de beste kans van de beginfase. Op aangeven van Dérian Reinders kwam hij schuin voor de keeper. De veelscorende Veltkamp kreeg de bal in de korte hoek niet langs Dyon Esink.

In de 16e minuut waagde Coplan Soumaoro zijn kans, toen Rick Bosma de bal met het hoofd uit het doelgebied kopte. Soumaoro nam de bal vanaf de rand van het strafschopgebied ineens op de slof, maar hield de bal niet laag. De bal ging over het doel.

De Excelsior’31-storm ging daarna liggen. Het werd onzorgvuldiger aan de kant van de Rijssenaren.

Longa’30 kon door de onzorgvuldigheid bij Excelsior’31 ook speldenprikjes uitdelen. Nadat in de 14e minuut een gevaarlijk indraaiende hoekschop aan iedereen voorbij ging, kwam het ook in de 19e minuut dichtbij het doel van Excelsior’31-doelman Kevin Reimink. Een voorzet kwam niet bij een oranjehemd aan.

De foute passes kregen steeds meer de overhand. Het doelpunt van Excelsior’31 kwam daardoor toch wel uit de lucht vallen. Al is het een gegeven dat de individuele kwaliteiten die de ploeg bezit nooit onderschat mogen worden.

Vincent Schmidt bracht in de 32e minuut de bal vanaf de linkerkant in het strafschopgebied. Daar kwam de bal bij Rick Hemmink. De topschutter kwam na draaien en keren tot een schot.

De bal werd geblokt en kwam pardoes voor de voeten van Steff Kaptein. De man in vorm aarzelde niet en plaatste de bal, buiten bereik van Esink,met zijn linkervoet in de verre hoek: 0-1.

Longa’30 kreeg twee minuten later een kans om gelijk te maken. Na een mislukte breedtepass van Coplan Soumaoro kon Longa’30 er snel uitkomen. Zoals het een spits betaamt ging Dayani Timmerhuis voor zijn eigen kans. Hij liet vanaf de zijkant van strafschopgebied een geplaatst schot naar de verre hoek vertrekken.

Excelsior’31-doelman Kevin Reimink kon met zijn handen de krulbal een andere richting meegeven. Een die niet in het doel eindigde.

Ook in de 41e minuut kreeg Longa’30 nog een mogelijkheid op de gelijkmaker. Rick Bosma kon vanaf de cornervlag voorgeven. Het lukte Dayani Timmerhuis bij de verre paal nog wel om bij de bal te komen. De bal nog richting het doel krijgen, was een te moeilijke opdracht.

Het begin van de tweede helft was ook voor Excelsior’31. De marge van slechts 1 doelpunt voelde niet zeker genoeg, dus werd er jacht gemaakt op een tweede treffer.

Coplan Soumaoro deed in de 54e minuut al een goede poging. Zijn schot vanaf de rand van het strafschopgebied leek richting het net gaan, maar de bal werd door een Longa-lijf van richting veranderd.

In de 57e minuut kwam de scoreverdubbeling er wel. Excelsior’31 mocht niet klagen, toen scheidsrechter Richard Groenwegen naar de stip wees. Stan ter Haar raakte uit balans bij een duel met Sybe Heutinck en kreeg een strafschop mee.

Rick Hemmink wist wel raad met het buitenkansje. De bal ging feilloos in de linkerhoek: 0-2. Het was Hemmink zijn 18e treffer van het seizoen.

Longa’30 deed het in het vervolg van de wedstrijd naar behoren. Het ging op jacht naar een aansluitingstreffer te maken.
De ploeg uit Lichtenvoorde werd in de 68e minuut gevaarlijk uit een hoekschop.De mee opgekomen Jelme Stevens kreeg zijn hoofd tegen de bal. Deze ging net naast het doel van Kevin Reimink.

Het niveau richting het einde van de wedstrijd was niet om over naar huis te schrijven. In de 86e minuut was er nog een glansrol van Kevin Reimink. Hij wist de inzet van de op snelheid ontsnapte Dayani Timmerhuis met de rechtervoet te keren.

Het slotstuk kwam van Excelsior’31. Op aangeven van Steff Kaptein schoot Simon Seppenwoolde uit de startblokken. De snelle aanvaller ging voorbij mede-invaller Niels Wekking. Zijn voorzet richting Patrick Maneschijn was een prooi voor de Longa’30-doelman.

Excelsior’31 was verre van overtuigend, maar voegde wederom 3 punten toe aan het totaal. Scherpenzeel verloor zondagmiddag in Tubbergen verrassend met 3-1 van TVC’28. Daardoor slaat Excelsior'31 een gat van 5 punten.

Ook Rohda Raalte staat nog in de buurt. De ploeg uit Raalte won met 3-4 bij Be Quick 1887 en staat op 6 punten achterstand.

Rohda Raalte is de volgende tegenstander van Excelsior’31. Aanstaande donderdag staat in Raalte de kwartfinale van de KNVB Districtsbeker op het programma. Het duel op Sportpark Tijenraan begint om 20:00 uur.

De volgende competitiewedstrijd van Excelsior’31 is op zaterdag 6 april. Dan komt VVOG, de ploeg van oud-Excelsior’31 trainer Jurjan Wouda, op bezoek. De wedstrijd op Sportpark De Koerbelt begint om 14:30 uur.

Longa’30 - Excelsior’31: 0-2 (0-1)

32. Steff Kaptein 0-1
57. Rick Hemmink 0-2 (strafschop)