Titel voor Excelsior'31 dichtbij na weinig verheffende zege op Be Quick 1887 (3-1)

* Reactie Givan Werkhoven

* Reactie Jos van der Veen

* Verslag van Martin Klaassen

Door de schorsing van Vincent Schmidt en de afwezige Tim van de Berg, moest Excelsior’31-trainer Jos van der Veen het elftal iets op de schop gooien. Met Niek Davina en Givan Werkhoven als vervangers, werd er gekozen voor een formatie met 3 verdedigers, met Stan ter Haar in een centrale rol. Op de bank zaten: Mart Nieuwenhuis (k), Niek Paalman, Stijn Beverdam, Michel Gerritsen Mulkes, Emilio Solino Overmars, Patrick Maneschijn en Simon Seppenwoolde.

De wedstrijd tussen de koploper uit Rijssen en de nummer eennalaatst uit Groningen begon zoals verwacht kon worden. Excelsior’31 moest de klus zelf gaan klaren.. Be Quick 1887 had geen zin in een open huis en loerde op de tegenaanval.

Het lukte Excelsior’31 in de eerste 20 minuten niet om een gaatje in de defensie te vinden en tot een kans te komen. Aan de andere kant kwam Be Quick 1887 er in de 11e minuut wel gevaarlijk uit. Het was aan een machtige sprint, inclusief tackle van Stan ter Haar te danken, dat Yoran Cats niet aan afronden toekwam.

Bij de eerste echte goede mogelijkheid van de Rijssenaren was het wel raak. Steff Kaptein gaf de bal vanaf rechts voor op Rick Hemmink. De topscorer van Excelsior’31, die Rohda Raalte-aanvallers Tije ten Den (21 doelpunten) en Rick Peppels (20 doelpunten) op de topscorerslijst voorbi j zag gaan, maakte zijn 19e doelpunt van het seizoen. Via de boomlange Be Quick 1887-doelman Stein Barkhuis ging de bal het doel in: 1-0.

Dat er voor een leuke wedstrijd vaak twee ploegen nodig zijn, was deze middag te merken. Excelsior’31 bleef zoeken en liet de de bal rondgaan. Er leek vanwege de superioriteit een stukje inspiratie te missen om de tegenstander al vroegtijdig aan de kant te zetten.

De weinige kansen in de eerste helft hoopten zich in de 32e minuut ineens op. Er werd een inzet van Steff Kaptein voor de lijn weggehaald, Coplan Soumaoro zijn schot eindigde op de vuisten van Stein Barkhuis en ook Jasper Veltkamp zijn poging was er een van net niet.

Het slot van de eerste helft was voor Be Quick 1887. Bij een een uitval gaf Patrick Helbig de bal mee aan Nagesh Amatsaleh. Zijn doelpoging kon vrij eenvoudig worden gekeerd door Excelsior’31-doelman Kevin Reimink. Tien seconden daarna kon Helbig het zelf proberen. Na doorkoppen miste zijn volley maar net de juiste richting.

De tweede helft ging zo door, zoals de eerste helft geeindigd was. Het spelbeeld veranderde niet.

Be Quick 1887 kwam er sporadisch uit, maar sloeg in de 53e minuut wel munt uit een vrije trap. Een muur inclusief muurligger en de uitgestrekte armen van Kevin Reimink waren niet genoeg om de bal uit het uiterste hoekje te houden: 1-1. Sil Kramer was de doelpuntenmaker.

De Rijssenaren waren weer aan zet en dat ging niet vanzelf. In de 55e minuut lukte het om een grote kans te creëren. Coplan Soumaoro gaf een perfecte pass op Givan Werkhoven. De Excelsior’31-spits verschafte zichzelf schietruimte, maar stuitte op de Be Quick 1887-doelman.

Kelvin Veensma was in de 66e minuut de man die met een dieptepass Rick Hemmink wist te bereiken. Met een technisch knappe aanname en een vlotte afronding kon hij het niet veel beter doen. Stein Barkhuis hield de bal er knap uit.

Uit de hoekschop die daarop volgde stond Niek Davina op de goede plek om de bal in te koppen. Stan ter Haar draaide nadat de bal het strafschopgebied had verlaten, opnieuw de zone in. De kopbal was niet goed genoeg voor een nieuwe voorsprong.

De voorsprong kwam er in de  71e minuut alsnog. Rick Hemmink bij een vrije trap achter de bal ging staan en koos hij van een redelijk grote afstand voor de poging ineens. De geplaatste bal viel in het uiterste hoekje binnen. De 2-1 en de 20e competitietreffer van Rick Hemmink waren een feit.

Be Quick 1887 in het restant van de wedstrijd iets meer risico. Vooral bij hoekschoppen en indraaiende voorzetten, werd Excelsior’31-doelman Reimink getest.

De kansen die Excelsior’31 nog kreeg waren vele malen groter. De ingevallen Simon Seppenwoolde deed op aangeven van mede-invaller Patrick Maneschijn in de 82e minuut weinig fout, maar zag de bal het doel niet ingaan.

Een doelpunt voor Seppenwoolde zat er in de 87e minuut ook niet in. Na voorwerk van Rick Hemmink en Patrick Maneschijn lukte het niet om de bal tussen de palen te krijgen. De diagonaal ingeschoten bal ging tegen de paal.

Er kon, net voordat scheidsrechter Dominique Prick voor het laatste fluitsignaal blies nog een keer feest gevierd worden. Givan Werkhoven passeerde met een beetje hulp van Marshelon Pourier de Groningse doelman en zette daarmee de 3-1 eindstand op het scorebord.

Waar Excelsior’31 deed wat het moest doen, lieten de 2 achtervolgers het grandioos liggen. Scherpenzeel verloor op eigen veld met 0-3 van Berkum en Rohda Raalte werd door AZSV met 4-0 van de mat geveegd.

Deze resultaten zorgen ervoor dat Excelsior’31 een voorsprong van 10 punten op Scherpenzeel heeft en op zaterdag 4 mei, bij DETO in Vriezenveen de kampioensvlag zou kunnen hijsen.

Voor het zover is, wacht eerst nog de halve finale van de KNVB Districtsbeker. Aanstaande donderdag om 20:00 uur speelt Excelsior’31 op eigen veld tegen Vierde Divisionist Juliana’31 uit Malden. De wedstrijd, waarbij de entree gratis is, begint om 20:00 uur. Thuis eten is niet perse nodig: de keuken zal vanaf 19:00 uur geopend zijn.

Excelsior’31 - Be Quick 1887: 3-1 (1-0)

24. Rick Hemmink  1-0
51. Sil Kramer 1-1
71. Rick Hemmink 2-1