Beloning voor een sterk seizoen

Foto bij Beloning voor een sterk seizoen

Beloning voor een sterk seizoen

Bron: dagblad TC Tubantia
door: Robin Campmans
Hij kan terugkijken op een goed seizoen: Karim Chengachi van Excelsior’31. De prestaties van de 21-jarige aanvaller (topscorer van de Rijssense topklasser met twaalf goals) zijn niet onopgemerkt gebleven. Willem II heeft zich voor hem gemeld. Aanstaande dinsdag mag hij zich in een oefenwedstrijd bewijzen.

Of hij verrast was door het telefoontje van Willem II? „Ik hoopte op een profclub en had al wel meegekregen dat er tijdens het seizoen regelmatig scouts voor me langs de lijn stonden”, zegt Karim Chengachi. „Ik weet dat ik het niveau van het profvoetbal aankan. Ik heb dit seizoen grote stappen vooruit gezet. Ik moet Excelsior en vooral trainer Dennis Demmers bedanken voor het vertrouwen dat ze in me hebben gehad, en nog steeds hebben.”

Twee seizoenen is Chengachi nu in het shirt van Excelsior’31 te bewonderen. Geboren in Marokko, opgegroeid in Utrecht en als klein jochie op straat begonnen met voetballen. Al vrij snel meldt Vitesse/AGOVV zich, waar Chengachi de jeugdopleiding doorloopt. „Ik werd als A-junior naar het beloftenteam gehaald, maar moest vervolgens terug omdat ze me in de jeugd niet konden missen. Maar in plaats van te spelen, belandde ik op de bank. Tijdens invalbeurten deed ik het goed, maar de beloning bleef uit. Het begon me steeds meer te ergeren.”


 
Die irritatie resulteert in een breuk. In plaats van een profcarrière moet Chengachi op zoek naar een nieuwe club. Via Roeland ten Berge (foto, boven) belandt de aanvaller bij Excelsior’31. „Ik ging halverwege het seizoen weg bij Vitesse/ AGOVV en heb toen een half jaar bij Go Ahead Eagles mee mogen trainen. Dat ging goed, maar Go Ahead was financieel niet in staat me een contract aan te bieden. In Deventer leerde ik Roeland kennen. Hij werd de nieuwe coach van het tweede team van Excelsior en vroeg of ik geen interesse had om mee te gaan.”


Na een lastig eerste jaar is Chengachi dit seizoen helemaal tot bloei gekomen in Rijssen. Met twaalf goals is hij clubtopscorer, maar die cijfers zijn voor hem niet eens het belangrijkste. Vooral mentaal heeft Chengachi reuzensprongen gemaakt. „Ik ben geen lastig type, maar wel gevoelig. Daarbij zeg ik wat ik denk en dat levert wel eens problemen op. Aan de stap terug naar de amateurs moest ik op meerdere manieren wennen. Je krijgt wat sneller en vaker een schop, daar moet je dan niet over zeuren. Ik deed dat wel, liet als er niet werd gefloten voor een overtreding, meteen m’n koppie hangen. Dan deed ik echt niets meer in het veld. Ik kan me heel goed voorstellen dat medespelers zich daaraan ergerden.´

´Nog steeds baal ik als een overtreding in het veld niet wordt gezien, maar dat slaat niet om in negativiteit. Dat is m’n spel ten goede gekomen.”
Met als gevolg interesse van Willem II. Aanstaande dinsdag, aan het einde van de middag, mag Chengachi zich in Tilburg melden voor een oefenwedstrijd. „Willem II mag dan gedegradeerd zijn uit de eredivisie, het is nog steeds een mooie club met veel historie en absoluut een stap vooruit in vergelijking met de topklasse. Ik ken de algemeen directeur Marc van Hintum nog uit m’n tijd bij Vitesse, waarschijnlijk is via hem het contact ontstaan.”


 
De mogelijkheid bestaat dus dat Chengachi komend seizoen terugkeert in het profcircuit. „Ik heb daar ook altijd geloof in gehouden”, reageert de rechtenstudent aan de Universiteit van Amsterdam. „Ik zit nu in het tweede jaar en ga die studie hoe dan ook afronden”, klinkt het serieus.

Maar dan puur om wat achter de hand te hebben, want Chengachi hoopt van voetbal zijn werk te kunnen maken. „Voetbal is alles voor me. Ik reis drie keer per week op en neer van Amsterdam naar Rijssen om te kunnen trainen met Excelsior. Ik heb eigenlijk al toegezegd te blijven, maar gelukkig wil de club me deze kans niet ontnemen.”
Kalender icoon vrijdag 20 mei 2011 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers