Excelsior'31 morst eerste punten van het seizoen (beslissingswedstrijd tegen HHC volgt !!)

Excelsior'31 morst eerste punten van het seizoen
PKC’83 is er in geslaagd Excelsior’31 het eerste puntverlies van het seizoen toe te brengen. In een van Rijssense kant zeer slechte wedstrijd werd het 2-2. Door het puntverlies en de winst van HHC op Flevo Boys is de unieke situatie ontstaan dat zowel HHC als Excelsior’31 hetzelfde aantal punten hebben. Maar ook het doelsaldo van beide ploegen is exact hetzelfde. Het zal dus uitdraaien op een beslissingswedstrijd waar waarschijnlijk niemand op zit te wachten gezien de belangen die spelen in de competitie.

Excelsior’31 begon in Groningen slecht aan de wedstrijd. Was het de spanning dat men de 1e periodetitel kon behalen of speelde  bewust of onbewust onderschatting van de tegenstander een rol? Het zal moeilijk zijn de oorzaak te achterhalen, feit is wel dat teveel spelers hun normale niveau niet haalden. Excelsior’31 verloor de slag op het middenveld. Isa liep teveel achteruit richting eigen verdediging terwijl ter Harmsel, Hoekstra en Dangremond te aanvallend dachten. Het gaf PKC’83 alle ruimte en tijd om van de eigen goal af te voetballen en rond de middencirkel de vrije man te zoeken.

PKC’83 was dan ook met uitvallen via de razendsnelle Cuneyt Karakaya gevaarlijk. In de 6e minuut had Excelsior’31 echter wel een strafschop moeten krijgen. Erwin Looms werd in kansrijke positie onderuit getrokken maar scheidsrechter Meun uit Urk weigerde de bal op de stip te leggen.

Het zou lange tijd bij die ene kans blijven voor Excelsior’31. PKC’83 kreeg er meer en had pech dat in de 14e minuut een schot van Gert Haak op de binnenkant van de paal belandde. Ook de rebound leverde geen doelpunt op omdat John van Pijkeren de bal van de doellijn haalde na de inzet van Karakaya. PKC’83 bleef de betere kansen houden en Vicente F. Hesselink moest ver zijn doel uit om Freddy de Grooth van scoren af te houden. De doelman ging zelf in de fout toen hij bij het uittrappen de bal hard via het lichaam van Karakaya bijna in eigen doel schoot.

Na een half uur zette Excelsior’31 wat meer druk op PKC’83. Toen bleek ook dat de ploeg achterin behoorlijk kwetsbaar was. Maar het bleef uitkijken voor Freddy de Grooth. Slim liet hij zich terugzakken naar het middenveld en tot 2 maal toe verraste hij van grote afstand Vicente F. Hesselink bijna met een lob.

Excelsior’31 nam in de 40e minuut tegen de verhouding in de leiding. Sander ter Harmsel haalde op rechts de achterlijn en Sepp kopte binnen na goed verlengen van Erwin Looms. En of het niet op kon schoot Maarten Dangremond nog voor rust de 0-2 binnen, uit een overigens fantastisch genomen vrije trap. De voorsprong zou Excelsior’31 rust moeten brengen maar niets was minder waar.

Ook de tweede helft ging de meeste dreiging uit van PKC’83. In de 52e kregen de Groningers loon naar werken. Erwin Leurink een van de meest ervaren Rijssenaren leverde de bal zomaar in bij de tegenstander, redde eerste zelf nog op de lijn na een kopbal van de Grooth, maar Gert Lukens was er als de kippen bij om de afvallende bal alsnog binnen te schieten 1-2. Diezelfde Lukens was zelfs dicht bij de gelijkmaker maar hij schoot hard naast na goed terugkoppen van Ronald Stroobach en ook de Grooth miste geluk met een omhaal die maar net over het doel verdween.

Excelsior’31 deed aan de andere wat terug door middel van een vrije trap maar doelman Koning grabbelde de inzet van Nick Hoekstra via de paal van de lijn. Ook de ingevallen Bas Boksebeld had de beslissing op zijn schoen maar alleen voor Koning schoot hij via het lichaam van de doelman naast.

In de 75e minuut viel de gelijkmaker. Coen Zwolle maakte zich breed bij het uitverdedigen en kreeg de bal tegen de zijkant van het lichaam. Scheidsrechter Meun zag er een handsbal in die Freddy de Grooth feilloos binnenschoot 2-2. Het was ook een van de laatste acties van de Grooth als spits want hij werd naar achteren gehaald om het punt over de streep te trekken. Excelsior’31 ging het laatste kwartier voor de winst maar miste, zoals eerder al aangegeven de aansluiting op het middenveld om constant voor druk te zorgen. Eén grote kans kwam er nog. Erwin Looms legde de bal breed op Dennis Sepp, maar op 6 meter van het doel schoot de spits hoog over.

Het zou ook teveel van het goede zijn geweest. Na 90 minuten spannend maar zeker geen sprankelend voetbal was een puntendeling op zijn plaats.