Cem Köse goudhaantje na tumultueuze slotfase tegen SVZW (2-1)

Foto bij Cem Köse goudhaantje na tumultueuze slotfase tegen SVZW (2-1)

* Reactie Yilber Haverslag bij Radio 350 (in gesprek met Henk Damkat)

* Reactie Hielke Penterman bij Radio 350 (in gesprek met Henk Damkat)

* Analyse Excelsior'31 - SVZW met analist Dennis Demmers bij Excelsior'31 TV

*Verslag door Martin Klaassen

Naast de ontmoetingen op het Fletcher Toptoernooi is het deze jaargang weer raak in de Hoofdklasse: de derby tegen SVZW. Voor beide ploegen stond er veel op het spel. Naast de regionale eer vooral de eerste overwinning van het seizoen. Excelsior’31 en SVZW wonnen dit seizoen immers nog niet. Peter Wesselink oefende afgelopen dinsdag met zijn mannen (vooral de spelers met minder wedstrijdritme) tegen WSV Apeldoorn en won met 2-3. Tegen SVZW deed hij een beroep op de elf waarmee hij vorige week ook begon.

Op een nat Sportpark De Koerbelt staken Excelsior’31 en SVZW vanaf het begin veel energie en duelkracht in de wedstrijd. Er werd door beide ploegen hoog druk gezet, waardoor het voor Excelsior’31 aankwam op zorgvuldig combinatiespel om onder de pressie uit te komen. Dit lukte behoorlijk goed, tot ergernis van een druk coachende en corrigerende SVZW-trainer Philip Agteres.

Veel Excelsior’31 spelers zaten goed in de wedstrijd.  De verdediging stond als een huis, Hakim Ezafzafi was bedrijvig en creatief tussen de linies, Boy Boeloerditi een bijzonder nuttig schakelpunt tussen verdediging en aanval, Stefan Maat blonk opnieuw uit als allrounder en Tom Smoes toonde zich opnieuw de rasvoetballer met flair en diepgang.

Het enige dat ontbrak was een doelpunt. Grote mogelijkheden kwamen er ook niet. Wel veel momenten met potentie, waarbij het net niet lukte. Zo kwam Penterman niet goed om het zelf te proberen oog in oog met Veldwachter (27e minuut) en kwam Ezafzafi een teenlengte tekort na een voorzet van Smoes (40e minuut). Laatstgenoemde kwam net voor het rustsignaal na een prachtige actie en terugleggen van Michel Gerritsen Mulkes met een poeier van afstand. Deze werd ternauwernood gekeerd door Veldwachter.

SVZW kwam na de rust door tactische omzettingen en de ingevallen Deniz Shabaz een stuk beter uit de verf. Het kreeg meer vat op de beweging van Excelsior’31 en kon naast het reactieve spel (waarin de snelle Maskoul een belangrijke rol speelt) zelf vanuit balbezit  meer ondernemen. De hoekschoppen zorgden voor gevaar. Een tussenkomst in de 52e minuut van Boy Boeloerditi na een van de cornerballen was hoog nodig om een tegentreffer te voorkomen.

Excelsior’31 had in de 61e minuut een goede mogelijkheid om de score te openen. Cem Köse kwam goed door en probeerde het zelf, waar afgeven ook tot de mogelijkheden behoorde. Excelsior’31- doelman Melvin Koetsier moest zich in de 71e minuut onderscheiden. Hij kwam ver uit zijn doel en was met de juiste timing Maskoul met een sliding net te slim af.

De 0-0, die al met potlood op het wedstrijdformulier was ingevuld, moest in de slotfase rap uitgegumd worden. Het vuurwerk zat in de staart van de wedstrijd. Yilber Haverslag speelde een hoofdrol bij de 1-0 voorsprong. De invaller onderschepte de bal in het strafschopgebied van SVZW op brutale wijze en leidde de 1-0 van Hielke Penterman in. Het thuispubliek was in de 89e minuut in extase.

De feestvreugde aan de kant van Excelsior’31 was van zeer korte duur. Enkele tellen later na de openingstreffer sprongen de SVZW’ers elkaar in de armen. Na de aftrap ging SVZW met alles en iedereen naar voren en viel de voorzet voor de voeten van Frank Smit. De Enternaar stond vrij bij de tweede paal en hield zijn hoofd koel: 1-1.

Ergernis, irritatie en ontsteltenis was van de gezichten van de Excelsioren af te lezen. Cem Köses handgebaren net voor het hervatten van de wedstrijd vertelden het verhaal. Op dat moment kon hij niet bevroeden dat hij het goudhaantje zou worden. In de absolute slotfase liet hij zien dat de aanhouder wint. De linker aanvaller ging zijn actie aan, maakte deze af, verschafte zichzelf de schietkans en aarzelde niet. De bal verdween in de lange hoek in het net: 2-1. Hiermee kreeg de derby een spectaculair en gedenkwaardig slot.

Excelsior’31 – SVZW: 2-1 (0-0)

Doelpuntenmakers:  89. Hielke Penterman 1-0, 90. Frank Smit 1-1, 90+1 Cem Köse 2-1

Arbiter: F. Berg

Assistenten: J.M. van der Aa & dhr. P. Smeenk

Gele kaarten: Pim ten Have (Excelsior’31), John Lubbers (SVZW)

Excelsior’31: Melvin Koetsier, Mirko Zwiers (76. Stijn Beverdam), Joost Krijns, Pim ten Have, Tom Smoes, Amanuel Isa (38. Michel Gerritsen Mulkes), Stefan Maat, Hielke Penterman, Hakim Ezafzafi (83. Yilber Haverslag), Boy Boeloerditi, Cem Köse

SVZW:  Jens Veldwachter, Lars Kamperman Leferink, Michael Wensing, John Lubbers, Robin de Jong, Burak Basut, Karlo Borghuis (46. Deniz Shabaz), Bas Woesthuis, Frank Smit, Maarten Jansen, Yessin Maskoul