Uitgebreide nieuwsbrief Technische Commissie

Foto bij Uitgebreide nieuwsbrief Technische Commissie

Uitgebreide nieuwsbrief Technische Commissie

Excelsior’31 1, 2 & 3

Het 1e elftal heeft na een voorbereiding van vijf weken inmiddels tien competitiewedstrijden gespeeld. Na het verlies in de eerste wedstrijd tegen ACV werd gelijkgespeeld in Putten en Genemuiden. Daarna kwam het team op stoom door achtereenvolgens te winnen van SVZW, WHC, AZSV en Buitenpost. Tussen de gelijke spelen tegen Urk en Staphorst zat nog een nipte overwinning tegen DETO Twenterand. Een 4e plek is de voorlopige tussenstand. Al met al een prima start van de competitie. We hebben in oktober met alle selectiespelers voortgangsgesprekken gevoerd. In november staan de gesprekken met de technische staf op de agenda.

Het 2e elftal doet het ook uitstekend en staat momenteel op een tweede plek in de reserve Hoofdklasse. Het derde heeft het wat moelijker. Na een uitstekend start staan ze nu in de middenmoot.

Standpunt omtrent trainingsstages

Het komt steeds vaker voor dat jeugdspelers van Excelsior’31 uit de Onder 08/09/10 worden gescout en een uitnodiging ontvangen voor stagetrainingen bij een profclub. Dit gegeven is binnen de Technische Commissie besproken. De uitkomst van dit gesprek is dat de TC het niet verstandig vindt, dat spelers als op deze vroege leeftijd worden gescout. We begrijpen dat spelers voor hun ontwikkeling profijt kunnen hebben van trainingen van goede trainers en oefensessies krijgen waarin ze veel weerstand ondervinden. Echter vindt de TC deze jonge jeugd te jong om aan dergelijke activiteiten mee te laten doen. Een tweede argument is dat wij van mening zijn, dat een dergelijke activiteit niet bijdraagt aan een goede binding tussen de betaald voetbalorganisaties (bvo’s) , Excelsior'31 en de betreffende spelers. Voor een goede binding vinden we het een beter idee dat de bvo’s trainingen of clinics bij diverse amateurverenigingen in de regio komen verzorgen. Wij hebben als standpunt ingenomen dat we alleen medewerking verlenen aan uitnodigingen voor spelers van de JO11-leeftijd en ouder. We gaan dan graag het gesprek aan met de bvo’s over dit onderwerp. Dit geldt voor alle bvo’s die zich bij ons melden. 

Resultaat is minder belangrijk

Voor de selectie jeugdteams zijn de verschillende competities weer begonnen.  We zien dat  ontwikkeling zichtbaar is bij de -08 tot en met -010 competities. Bij deze competities wordt volgens de nieuwe KNVB-vorm geen stand bijgehouden.  Op deze manier staat het plezier en ontwikkeling van de spelers voorop . We willen als TC nogmaals benadrukken: laat uw kind zich lekker bezig houden met het leuke spel dat voetbal is en probeer daar als ouder/begeleider ook van te genieten.

Naar het grote veld

De Onder -11 selectiespelers zijn volop in ontwikkeling en bereiden zich voor op de overgang naar een volledig veld. Dit vormt een mooie uitdaging voor onze trainers/begeleiders . Rond de winterstop zullen de eerste wedstrijden plaats vinden waarin deze spelers kennis kunnen maken met een groot veld. 

Prestaties selectiejeugdteams

De overige jeugdselectieteams doen het momenteel prima en draaien naar verwachting mee in de divisies waarin ze uitkomen. Ons Onder -13-1 team en ons O17-1 verdienen een aparte vermelding. De teams van trainer Han Slots en Nico Eshuis staan knap in de top 3. Een knappe prestatie als je in ogenschouw neemt dat onder 13-1 nieuw is in de 2e divisie. Ons onder 17-1 team wist zich vorig seizoen pas op de laatste speeldag veilig wist te spelen. 

Ook de beloften (onder 23) zijn weer begonnen aan hun seizoen in de Tukker Cup. Bij de loting voor de poulefase kwamen Udi Enschede, de Esch Oldenzaal en Victoria’28 uit Enschede als tegenstander uit de koker. De mannen van trainers Martijn Beltman en Marcel Borkent wonnen de eerste thuiswedstrijd met 9-1 van het 1e elftal van Udi uit Enschede . 

Jeugdplan KNVB en geselecteerde spelers

Na de eerste weken van de competitie heeft de KNVB een vervolg gegeven aan het Jeugdplan voor de 012 tot en met  014 spelers. We hebben als club hierover meerdere gesprekken gevoerd met een delegatie van de KNVB. De KNVB heeft het voornemen uitgesproken dat het de geselecteerde spelers op de posities laat spelen waarop ze door de KNVB gescout zijn. 

Voor het Jeugdplan KNVB 013 zijn de volgende Excelsior’31 spelers geselecteerd : Sven Jansen, Gijs Bouwens, Douwe Venenklaas, Thom Slagman, Jasper den Hertog, Sem Beukers en  Pieter van de Vliert. 

Voor het jeugdplan KNVB 014 zijn de volgende spelers geselecteerd : Ezra Middag, Ezra Seppenwoolde , Milan Borkent en Maarten Nieuwenhuis . 

Speler van de maand

Een nieuw fenomeen is de prestigieuze titel: speler van de maand.  Deze eer valt in oktober te beurt aan Tim Schulenburg. Tim ontwikkelt zich goed als doelman in de 019-selectie, zet zich via zijn opleiding in als trainer bij Excelsior’31 en fluit daarnaast ook nog jeugdwedstrijden. Ga zo door Tim!

Stefan Maat loopt stage bij FC Twente 

Eerste elftalspeler Stefan Maat loopt 4 weken stage bij FC Twente. Stefan traint in november 4 dinsdagen mee met de beloften of het 019 team van FC Twente. Dit is in goed overleg gegaan met zowel de technische staf van 1e elftal, de TC, FC Twente en Stefan zelf. 

Jeugdopleidingsplan

Als TC zijn we bezig met een actualisatie van het jeugdopleidingsplan. Het eerdere plan dateert uit 2013 en moet nodig worden geactualiseerd en verder ingekleed worden. Met het jeugdopleidingsplan geven we structuur aan de jeugdopleiding en zorgen we voor een rode draad door de jeugdopleiding. Het doel hiervan is om zoveel mogelijk  ‘eigen jongens’ in het eerste elftal te krijgen. Een belangrijk onderdeel van het plan is is het profiel van een Excelsior’31 speler. We stellen de vraag: wat verwachten wij van de ideale Excelsior’31-speler?  Met deze basis gaan trainers in trainingen en wedstrijden mee aan de slag. Een conceptversie van het plan is inmiddels o.a. besproken met het bestuur en trainers. In de komende periode wordt het plan verder uitgewerkt. 

Certificering

In 2014 heeft Excelsior’31 de status van Regionale Jeugdopleiding gekregen. We hebben als pilotclub meegedaan aan het traject dat de KNVB en adviesbureau NMC Bright heeft verzorgd.
Deze status hebben we drie jaar gehad. Om dit predikaat opnieuw te bemachtigen, zijn we begin dit jaar opnieuw het certificeringsproces ingegaan. 

Nadat we als club diverse informatie  hebben aangeleverd over onze jeugdopleiding, vond donderdag 1 november een bijeenkomst met vertegenwoordigers van KNVB en NMC Bright plaats. Naast presentaties van voorzitter Harald Eertink over de positie die de jeugdopleiding bij Excelsior’31 heeft,  Hoofd Jeugdopleidingen Marcel Borkent over ontwikkelingen binnen de jeugdopleiding en TC-lid Edgar Siemerink over ontwikkelingen in de opleidingsvisie, waren er ook gesprekken met de jeugdtrainers Jurjan Wouda, Lourens Smids en Niek van Pijkeren. 

Als Excelsior’31 willen we wederom graag de status van regionale jeugdopleiding halen. Dat is allereerst een bevestiging van dat we goed bezig zijn met onze jeugdopleiding, maar is ook een extra hulpmiddel bij het binnenhalen van talentvolle spelers en trainers. Daarnaast zorgt het certificeringsproces ook voor een zeer nuttige en kritische blik van buitenaf. Daar kunnen we ons voordeel uithalen. Binnenkort krijgen we meer duidelijkheid over de status van onze jeugdopleiding. 
 

Kalender icoon donderdag 8 november 2018 22:30 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Ontwerp en realisatie door: Bandwerk internet- en reclamebureau